Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения

Страните се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие
Обновена: 20 окт 2020 10:33 | 20 окт 2020 09:51, Елка Василева
102
Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения
Снимка: архив, БГНЕС

Не спират тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня, влязло в сила през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие, договорено при посредничеството на Русия.

В последните сражения са били използвани тежка артилерия, ракети и дронове.

От новото избухване на конфликта за Нагорни Карабах миналия месец се съобщава за стотици убити, което прави новия военен взрив най-смъртоносния от войната, която двете бивши съветски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век.

Според служители в населения с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември досега са убити 729 техни войници и още 36 цивилни граждани. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, но твърди, че досега са загинали 60 цивилни, а 270 са ранени, предаде БТА.

Още по темата

До повторното примирие се стигна след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и неговите колеги от Армения и Азербайджан, в които той ги призова да спазват споразумението от Москва, което, както е известно, бе веднага нарушено. Лавров отново призова за незабавно спиране на огъня и призна, че съществуващите споразумения не са успели "да променят драстично положението на терен".

За да може да има прекратяване на огъня, трябва да бъде създаден механизъм за наблюдение как враждуващите страни го спазват, посочи той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку.

"Надявам се такъв механизъм да бъде договорен в скоро време", отбеляза Лавров.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви пред руската агенция ТАСС, че е "готов да положи всички необходими усилия" за разрешаването на конфликта по мирен начин", включително да отиде в Москва и да разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил съгласен конфликтът да бъде решен по мирен път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е готов да направи същото, каза: "Ние винаги сме готови да се срещнем в Москва или на всяко друго място, за да сложим край на конфронтацията и да търсим пътища за разрешаване" на конфликта. Той добави, че Баку е готов да спре сраженията "още утре,.... ако Армения действа конструктивно в преговорния процес".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
....... преди 3 години
До 90Не знам откъде черпите информация, но или много ви лъжат или вие вярвате на това, което искате да чуете. Армения още в началото беше казала, че няма да нападат градове, за да не го отнася цивилното население, но след като азерите започнаха да нападат цивилни градове и да умират невинно хора тогава Армения естесветно, че ще отвърне на удара.Относно бебето, което показаха, че е починало от арменските атаки е лъжа. Тази снимка е от 2016 г в Сирия.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарабед чуй;Последни новини: Азербайджанската армия удари Армения силно! Пашинян прие поражението.Вашият Мусолини харчи едно невино поколение.Дано сьдбата му да е сьщата.
73
6
 
6
 
! Отговори
......... преди 3 години
Явно повечето хора тука мислят, че Нагорни Карабах е на азерите, следователно-България е била 5 века под турско робство. По тази логика сега Турция трябва да си я върне обратно.Просто, който мисли, че тази земя е на азерите нека да прочете малко история.
72
0
 
2
 
! Отговори
kiro преди 3 години
До Анонимен "clavum slovoto bojue"...Kurul u Metodu pokrastuha duvute gotsku, varagu ...ulurusku trakusku plemena...cled ctotutcu godunu ctanaha clovutu...clavenu...a turkute predu 5000 godunu ca kovalu jelezo u ctomana za Kutay umeto um udva ot temur demyr jelazo do 17 vek Evropa ne moje da pravu ctomanenu orajua ...kogato tataru mongolu turtsu nahkuvat tam tenekuenute bronu otpadat pred musketute (mycketaru) na drevnute Türkcku ognestelnu otajua
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До влизането на съветските танкове на Берлайн германският народ смяташе, че е спечелил войната.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменските медии излъчват с такава прикритие фалшиви новини, че арменският народ сериозно вярва, че печели войната . Много тъжно. Всъщност една държава само толкова много можеше да се опозорява
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бой по арменякиса дорде се оттегли от окупираните азербейджански земи.
68
8
 
7
 
! Отговори
Арменяк преди 3 години
Дроновете падат падат от небето. Дроновете падат, падст от небето! Капка масло ми капна на сърцеееето. Упса опала.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКогато славяните сме имали организирани държави,писменост и култура,вие още сте живяли по клоните и по пещерите!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаСъщия руснак,който измисли македонската нация през 1945 година, измисли от *** си и сътвори и "тюркската" теория. И между другото,"тюрки" не означава турци,както си въбразяват турците,а означава монголоиди.Тя самата дума 'тюрки' е измислена за първи път през 16 век,така че преди 16 век не е имало такова чудо като някакви си "тюрки"
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Никой никога преди 16 век не пише за някакви измислени "славяни".Пишат единствено за склави.т.е. роби.Болшая советская енциклопедия не е достоверен източни....най-меко казано
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата "перна"(ударя) в българския език също произхожда от този славянски корен и перун
63
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До АнонименНяма лошо в това да си от Тюрски произход. Виж ние турците преди сме говорили на старо тюрски днес говорим пак тюрски но пък в нашия речник има думи от арабски и перски. Всичко това е асимилилация на много години. Тюрските народи приемат с меч исляма от арабите убите са над 150 хиляди в Талкан и Джурджан след разпадането на ГьокТюрската империя. Същото се случи и с вас във Византийската империя. Няма как народ който вярва в Тангра/Тенгри и старите обичаи изведнъж да си смени религ.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПерун е рушител,наказател и благодетел дъждовете които предизвиква носят живот и плодородие на земята.За да поощри праведните хора,той им помага и ги дарява за добрите им дела,а жестокостта и строгостта му внасят и утвърждават реда сред людетеБог Перун е споменат в договорите между византийците и киевските князе Олег (907г.), Игор I (945 г.) и Светослав I (971 г.). За Перун се говори и в хрониките Слово и откровение святых апостолов(14 век), Слово о покаянии и Слово о мздома
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа какви киевски князе става дума?Да нямаш предвид викингите Олаф,Ингвар и т.н ?
60
1
 
7
 
! Отговори
Чингис Хан преди 3 години
От древни времена териториите принадлежат на този който ги опази. Затуй сега Константинопол е Стамбул и катедралата е джамия. Схващаш ли ми мисълта мой ;))Но след време лесно може да се казва Мао таун и джамията да стане клон на Шао Лин. И дай боже. С две ръце съм за жълтите. Кефят ме отвсякъде.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Арменски генералДа "Панцир" и "С 300" вършат прекрасна работа ,като мишени за дроновете.Хахахаха
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Арменски генералКарабах си е азерски и не е признат за независим дори от Армения,независимо от мокрите сънища на местните арменски окупатори.Това е международното право,Точка
57
5
 
4
 
! Отговори
Арменски генерал преди 3 години
Ясно е че сега всички мощни ВПК ще насочат усилия в ефикасно отсраняване на дрончетата. Никоя уважаваща себе си армия няма се остави да губи личен състав и техника зарад некви фърчикоптерченца. А текущо Панцир С1 върши блестяща работа. Карабахци ще ги изпосвалят турските дронченца. Вече почнаха.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перун(още Piorun, Parun, Перин) едно от най-могъщите божества в славянската митология,сътворител на гръмотевицата и светкавицата,носител на бури и дъжд,закрилник на бойците и предводител на отрядите по време на битка.Перун е върховен бог. Праславянския език има производна *perunъ, гръм,светкавица",дума,която е запазена в някои славянски езици:чешки - perunукраински и руски - перунбелоруски - пярунполски - piorun гръмБог Перун е споменат в договорите между византийците и киевските князе Олег(907г.), Игор I(945 г.) и Светослав I (971г.). За Перун се говори и в хрониките Слово и о