След забраната за аборти в Полша: Протести и сблъсъци по улиците

Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани
23 окт 2020 23:15, Красимир Ангелов
110

Протести и сблъсъци в Полша след решението на Конституционния съд да забрани абортите, дори и при тежки дефекти на плода. Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани. Най-малко 15 души са задържани.

Забраната на абортите при малформация на плода предизвика гнева на поляците. Хиляди излязоха на протести в редица градове, включително Варшава. Демонстрацията в столицата започна от съда и стигна до дома на Ярослав Качински - лидерът на управляващата националконсервативна и евроскептична партия “Право и справедливост”. Там се стигна и до сблъсъци с полицията.

Законът в страната позволява аборт само при изнасилване, кръвосмешение или ако животът на майката е застрашен. Това са само два процента от всички случаи. Според проучвания всяка година 100 000 жени търсят помощ за аборт в чужбина, за да избегнат строгите ограничения.

"Тук съм, защото смятам, че имам фундаменталното право да реша дали да родя дете, или не. "Право и справедливост" ни отнемат гражданските права и най-лошото е, че в случай на нежелана бременност има момичета в малките села, които дори могат да загубят живота си", сподели демонстрантка.

Според протестиращите съдебното решение е взето с натиск от страна на управляващите, чийто електорат е съставен предимно от ревностни католици. Законът беше остро разкритикуван и извън Полша. Съветът на Европа го определи като "тъжен ден за правата на жените".

Част от полските граждани обаче подкрепиха закона. Такъв е случаят на привържениците на организацията "Не на абортите", откъдето заявиха, че Полша е пример за цяла Европа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Имаш некъв проблем пич.... сигурно жената те е изхвърлила или не ти е пуснала... или след като си я изнасилил е направила аборт... странно защо ли... А ако имаш дъщеря и някой църен я изнасили, ти такова внуче ли ще искаш и дъщеря ти да е смачкана и цял живот като си види детето да се сеща, че някъв мазен, мръсен, гнясен индивид и е разказал играта. а на тебе да ти викат- а ей го и дедото на Айше
37
13
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Абе вие луди ли сте? Все едно да ви забранят да се задоволявате, щото нали убивате няколко милиона хора.... Всеки има право да прави каквото иска с собственото си тяло ако не застрашава другите, и никой не трябва да може или да каже какво да прави. Който е против абортите, майките им са изпуснали момента да го направят когато е трябвало
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що глупости 45 по принцип бебета на хората изобщо не са самостоятелни . Няма как едно бебе да се роди и да си поема по пътя . Не може да си осигури само съществуването По твоята логика докато не стане на 2 години някъде , може спокойно да биват избивани , защото не са хора На такъв аргумент досега не бях попадал А ако разширим понятието самостоятелност , тогава ще може без проблем да избиваме и 20 годишни
35
3
 
8
 
! Отговори
Жена преди 3 години
НО не с ЧУЖДОТО тяло,пък било то и в тяхЗаради горното твърдение абортите са легални.Плодът в утробата на жената било чуждо тяло?!
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала и правителство ... затова ли го имаме? Плащай акциз на алкохола си, плащай данъци, плаща това, слушай, марширувай, не прави така, не прави иначе ...АМАН УЕ!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А като го родят, да се пробват тогава да го убият, без да вкарват гинеколозите като съучастници.<br><br>Стиска ли им?!"Ама съд ще има ли после?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪКДва часа филм? Ain't no body got time for that ...То има 1 час само чакан, после 1 час процедури и прочие, па ти ся и бам 2 часа филм ...
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами позволете ми да съдя кондоми и протиивозачатъчни, дет обещават че нямало да има проблеми ... а де?
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе супер, ама ... После кой ще ги гледа всичките тея нежеланите, когато започнат да ги оставят по-домове и прочие? Или ще карате сестрите да следят, дали някоя жена не е разждала и да проверяват дали го има записано ... Аман ....
29
7
 
17
 
! Отговори
Що глупости преди 3 години
Всяко същество което е живо може да съществува само за себе си.Кокошка , човек , aмеба .КОГАТО НЕЩО Е В ПЕРИОД ПРЕДИ ДА СТАНЕ САМОСТОЯТЕЛЕН ОРГАНИЗЪМ ТО НЕ Е ЖИВО СЪЩЕСТВО. Ембрион , яйце , семки. ТАКА ЧЕ ТЕЗИ средновековни догми които са имали за цел да принизява жената до люпилня за войници и. работна сила без собствена воля и права , без никаква грижа за нейното здраве и бъдеще са отвратителни и варварски. опити. на полската църквата Същото се отнася и за коментарите тука
28
3
 
10
 
! Отговори
Каскет преди 3 години
НО не с ЧУЖДОТО тяло,пък било то и в тях....Чуждо тяло може да бъде трън, жило на оса и тн...понял
27
10
 
1
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
за ви знаем какво правите с това тяло и да стоим далеч от вас. и един брояч на абортите също. после не може ли да имат деца, трудно зачевали. ми вие сте бетер от обществена тоалетна от долу с морга на втория етаж. тъжно но факт.
26
2
 
13
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
ДрОгаре антифа, сорос, геитс.....и хелеевата комета са ви виниФни....в 21 век жените /в цивилизованите стрни/ ще правят каквото решат с тяхното тяло.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съседна държава докато не затворят границите но един ден и това ще стане.Едно време са учели младите момичета на порядки обноски и морал.Миналото е произвеждало хора сегашното време бклуци
24
16
 
6
 
! Отговори
Пелопонес преди 3 години
Още древните гърци са казали.Жената и робът нямат мозък и затова мъжът трябва да ги управлява.
23
8
 
8
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 3 години
със стволовите клетки от убитите с аборт бебета Шорос ще живее поне 200 години!
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша е против Русия, защото Русия е източноправославна. Полша води религиозна война с Русия.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ако абортите бяха забранени, братята щяха да са вече 5 милиона
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената причина поради която бялата крва е на тая планета е да ражда бели деца.Ако ои не изстрел в главата и в канавката.
19
3
 
21
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Гулпако, нали точно затова се прави феталната морфология? Ако плодът е тежко увреден да го абортираш, а не да раждаш ***! Няма да ги спрат да абортират, просто ще трябва да пътуват до съседна държава за това, както правеха Ирландките. Ще им вгорчат живота, нищо повече!