След забраната за аборти в Полша: Протести и сблъсъци по улиците

Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани
23 окт 2020 23:15, Красимир Ангелов
110

Протести и сблъсъци в Полша след решението на Конституционния съд да забрани абортите, дори и при тежки дефекти на плода. Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани. Най-малко 15 души са задържани.

Забраната на абортите при малформация на плода предизвика гнева на поляците. Хиляди излязоха на протести в редица градове, включително Варшава. Демонстрацията в столицата започна от съда и стигна до дома на Ярослав Качински - лидерът на управляващата националконсервативна и евроскептична партия “Право и справедливост”. Там се стигна и до сблъсъци с полицията.

Законът в страната позволява аборт само при изнасилване, кръвосмешение или ако животът на майката е застрашен. Това са само два процента от всички случаи. Според проучвания всяка година 100 000 жени търсят помощ за аборт в чужбина, за да избегнат строгите ограничения.

"Тук съм, защото смятам, че имам фундаменталното право да реша дали да родя дете, или не. "Право и справедливост" ни отнемат гражданските права и най-лошото е, че в случай на нежелана бременност има момичета в малките села, които дори могат да загубят живота си", сподели демонстрантка.

Според протестиращите съдебното решение е взето с натиск от страна на управляващите, чийто електорат е съставен предимно от ревностни католици. Законът беше остро разкритикуван и извън Полша. Съветът на Европа го определи като "тъжен ден за правата на жените".

Част от полските граждани обаче подкрепиха закона. Такъв е случаят на привържениците на организацията "Не на абортите", откъдето заявиха, че Полша е пример за цяла Европа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
18
 
8
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
Аборта е Убийство!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католическите фундаменталисти са много строги.
16
3
 
29
 
! Отговори
За недоразбралите преди 3 години
Абортът в Полша е забранен отдавна. Сега приеха, че даже в случай, че плодът е увреден, пак да няма право на аборт. Което граничи с невежество и талибанщина. Ще може да се абортира само в случай на изнасилване. А за техните пастори има един филм. Как са изнасилвали ученички и малки деца безнаказано. Гледайте има го документалният филм с жертвите им, преди да се прехласвате колко правилно било!
15
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали абортът е забранен или абортът е разрешен, няма значение.Абортът си остава убийство, набийте си го в главите.Нали ходите на фетална морфология? Не виждате ли, че детето има органи, които се развиват, то се движи, значи е живо и е живо от мига на зачатието си. Това, че няма име и акт за раждане, не означава, че не е живо. А умъртвяването на живо същество се нарича убийство.
14
24
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
аборта е убийство ,точка !Неприятни са ми поляците ,ама затова им права евала!
13
4
 
6
 
! Отговори
Кривославен преди 3 години
Крайно време е "трапезните" християните да живеят като християни. А не да ми слагат по един кръст на врата и да живеят като безбожни неверници.
12
9
 
17
 
! Отговори
Жена преди 3 години
Ще лягам с който ми е приятно и ако стане грешка ще направя аборт....както казах библията е наБоклука.
11
5
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
повечето от коментиращите тук - жените които са ги родили определено е трябвало да направят аборт ! :)
10
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
жалко, че не са ти спряли интернета *** и че не живееш в Полша, за да не може братовчедите ти експерементират и да се появиш.Ако имаше достойни хора с АНТИФА МНЕНИЕ тук България щеше да заприлича повече на държава с народ, не на територия с подобни клавиатурни плужаци като теб.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖенаОсвен теб като гледам останалите са чисти австралопитеци. Жалко, че не са се родили жени и не са били изнасилени поне веднъж с последвала бременност...... Жалко, че след поне 10к години еволюция все още се срещат такива австралопитеци :(
8
5
 
22
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Дали жената да снесе или не трябва да е единствено нейн избор и на никой друг!
7
4
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
:) ти определено си от онея комплексари къде жена им ги пердаши ако не изхвърлят *** навреме.Или толкова не ставаш че няма жена на тоя свят която да те погледне :)
6
10
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Да де, ама как да им го обясниш? Как ще ги върнеш към традиционните семейни ценности? Те комунистите или както сега се наричат глобалисти вече тотално им промиха мозъците че трябва да са наравно с мъжете и ги пуснаха надолу по пързалката. Цялата работа е за могат банковите картели да печелят повече. Ако само мъжете изкарват пари икономиката е съвсем друга. Вземат се по малко кредити, жените не харчат пари за глупости, банките почват да закъсват. А сега се развиват паралелни икономики.
5
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антифа Полша искат аборти. Жалко, че мaйkитe им не са исккали.
4
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички жени, които не разбират, че убиват собствените си деца при аборт, за да избегнат забраната на закона, нека да родят!А като го родят, да се пробват тогава да го убият, без да вкарват гинеколозите като съучастници.Стиска ли им?!
3
15
 
23
 
! Отговори
Жена преди 3 години
Мога да правя каквото си искам с моето тяло.....библията е на ***.
2
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом искат равенство ще раждат, мъжете не правят аборти и жените няма да правят аборти. Да се пишат ако искат и от третия пол. Еввала на поляците, на жената мястото и е до печката и да готви вкусни манджи и да ражда деца.
1
5
 
3
 
! Отговори
ПАПАТА преди 3 години
ИМ ПОКАЗА ПЪТЯ. ВСИЧКИ ХОМИНИДИ-ХОМО.