Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК

Правителството в Япония решава какво да прави с водата в реакторите
54
Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК
Снимка: БГНЕС

Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде пусната в океана от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи", съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК, сочи разследване на "Грийнпийс".

Еколозите твърдят, че 1,23 милиона тона вода, която се съхранява в над 1000 резервоара в централата, съдържа опасни нива на радиоактивния изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече е докладвано, пише "The Guardian".

Публикуването на доклада на "Грийнпийс" има няколко дни, след като японски медии съобщиха, че правителството е било близо до това да одобри изпускането на водата от реакторите в Тихия океан.

Местни рибари изразиха възраженията си, като твърдят, че това би унищожила поминъка им, допълва Bulgaria ON AIR.

"Не можем да отлагаме този въпрос завинаги. Искаме да вземем възможно най-доброто решение и то възможно най-скоро", подчерта премиерът на Япония Йошихиде Суга.

"Въглеродът-14 има период на полуразпад 5370 г. Той има потенциала да увреди човешката ДНК", пише в доклада на "Грийнпийс".

Очаква се правителството на Япония да вземе решение за водата от "Фукушима" следващата седмица. Местни медии съобщават, че проектът ще стартира най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия за реализирането му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Ето ви чудесно решение: Товарите всички ядрени отпадъци вкл. замърсената вода на Фукушима на ракети с далечен обсег извън земната орбита чак до черните дупки на космоса. Ракетите влитат автоматично в черните дупки с целия ядрен товар и проблемът е изчезнал завинаги. Всичко ново започва с научна фантастика - виж Жюл Верн.
4
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 3 години
Първо ще се увреди ДНК на съществата в океана.
3
2
 
2
 
! Отговори
У преди 3 години
Даже най-развитите държави заравят или изливат в океаните. Проблемът им е,че докато изливат все някой ще ги снима. Могат да пробват и в по- корумпираните държави
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасен ужас. Всичко живо ще измре. Колко време ни остана?
1
3
 
5
 
! Отговори
Опасност за България преди 3 години
В Перник над Профилакториума облъчват хора с някакви уреди,съвсем възможно и там да има радиация щото на хората почнаха да им падат косите и зъбите!Дори полицаите ги е страх да ходят там!