Папа Франциск номинира 13 нови кардинали

Сред тях е и първият чернокож от САЩ - Уилтън Грегъри
25 окт 2020 21:00, Красимир Ангелов
14
Папа Франциск номинира 13 нови кардинали
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск номинира днес 13 нови кардинали. Сред тях е и първият чернокож от САЩ - Уилтън Грегъри, архиепископът на столицата Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

В изненадващото съобщение, което направи от прозореца на своя кабинет пред събралите се вярващи на площад "Свети Петър", главата на Римокатолическата църква каза, че новите кардинали ще бъдат ръкоположени официално на церемония на 28 ноември.

Сред тях е францисканецът от Италия Раниеро Канталамеса, отдавнашен личен изповедник на Светия отец във Ватикана. Друг францисканец, Мауро Гамбети, ще оглави като кардинал Светия конвент в Асизи, града на Свети Франциск.

Измежду останалите бъдещи кардинали личат архиепископите на Кигали (Руанда), Капис (Филипините) и Сантяго (Чили), както и един от Бруней, съобщава БТА.

От Ватикана засега не са съобщили как ще се проведе консисторията, както е известна церемонията по ръкополагане, предвид ограниченията за пътувания по света заради коронавирусната пандемия, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че девет от тринайсетимата бъдещи кардинали ще бъдат от т. нар. електори, тоест ще имат право да участват в избора на нов папа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, каква чест от наместникът на Бога на Земята плюс всичките му останали титли...Колко важно.Ще си обуя на бос крак чорапи в тази чест.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази новина....никак не е добра.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво щастие е , да съм в православието ...
5
2
 
2
 
! Отговори
2022 преди 3 години
Сигурно са ЛГБТ да се харесат на папата! Междудругото това е последният папа!!!! Навсякъде в пророчества и предсказания, ясно се откроява последния папа Петър и всъщност Ватикана се управлява не от папата, а от понтифиций Петър! Добре е да го знаете! Денят на страшният съд е близо! 2022
4
2
 
12
 
! Отговори
то преди 3 години
Кой ли го уважава вече, освен определени общности?
3
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Освен чернокожия папа Франциск номинирал и синия Папа смърф за кардинал...
2
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 3 години
А ще ги жени ли?
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готови са за гей бракове!