Проф. Чуков: Терористът от Париж идва от радикализирано семейство

Франция и Турция водят битка за влияние, смята арабистът
28 окт 2020 09:15, Ния Христова
26
Проф. Чуков: Терористът от Париж идва от радикализирано семейство
Снимка: БГНЕС
18-годишният чеченец, който уби учителя Самюел Пати в Париж, идва от голямо чеченско семейство, което е било предразположено към радикализация. Това каза пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.
 
"Сестра му от 2014 г. е в Сирия, оттогава я издирват. Фетвата да направи този терористичен акт е дал баща му. Това семейство - били са бежанци, но са били от страната на Доку Умаров (чеченски джихадистки лидер, убит през 2013 г. от руските служби - б.р.), били са ислямистки настроени хора", обясни още експертът. 
 
Той разказа, че дни преди да посегне на преподавателя извършителрят е говорил на руски по телефона с някой в Идлиб. Подозренията са, че е направил връзка със сестра си. Само няколко часа след атаката американски дрон поразява сборище на джихадисти в Идлиб. Тогава загиват 17 екстремисти, 5 от които не са сирийци. "Може би това са тези, които са имали пръст в подготовката на атаката", коментира проф. Чуков.
Още по темата
 
Той смята, че атаката е с "почерка на "Ислямска държава". Според него Франция трябва да промени законодателството си, тъй като 40% от актовете като затваряне на джамии с радикални имами падат в съда. Създава се "сблъсък между правовата държава и заплахите за националната сигурност".
 
Мюсюлманските държави, водени от Турция, се обявиха за жертви на "ислямофобия". Проф. Чуков смята, че става въпрос за съперничество за влияние между Париж и Анкара: "Това е резултат от едни обтегнати отношения може би в рамките на година - Либия, Сирия, Нагорни Карабах. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние на една и съща територия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари