Български лекар в Швеция: Тук няма да видите хора с маски

Ситуацията в страната е спокойна
29 окт 2020 09:36, Нели Христова
65
Български лекар в Швеция: Тук няма да видите хора с маски
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на пандемията – месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо. Това каза в интервю за БНТ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

„През изминалата седмица от 142 000 тествани процентът на заболяващи от COVID-19 е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29“, продължи той.

По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни.

„Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра“, обясни д-р Кацарски.

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

„Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави българският лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Имаше големи проблеми с тестването, но сега е правят по 20000...30000 теста на ден, 140 000 на седмица от тези, едва 3..4% са заразени. Ако искаш тест, отиваш с колата, чакаш 5мин а опашката и толкова, след 3 дни имаш СМС с това дали си болен или не. Още недоумявам в нафият к_е_нефистан защо куп хора висят пред лаборатории в студ и дъжд... НЕЛЕПО!
37
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Ти се събуди. Шведите спазват 2 метра. Не стоят полицаи да ги бият с палки. И тук ти казват, ако си на 1,5 не ти трябва маска! Ама нали си шиле, буташ се да се запладниш. Швеция 117 913 случая, 5027 починали. Финландия 15 378, 354. Норвегия 19 069, 280. Дания 43 174, 715 починали. Хайде ти се събуди *** мангърорадевска!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе шведите са здрави,яки,като гени са по-силни от нас. По-суровият климат ги е калил. Високи са по 1.90. И да се разболеят не са ги тровили като нас разни Бобокови с тецовете и по-лесно се оправят. Ние масово работим и живеем в замърсена среда. Всеки втори е болен от нещо и трудно прекарва Ковида. Освен това са по-слабонаселени. При нас в апарамент масово живеят 4+ човека и един болен заразява другите.В Швеция масово си живеят сами или с партньор без родителите и по-малко се заразяват един друг
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама аз се чудех защо ваша колежка от ДНЕС беше написала статия за рецепта за обикновени палачинки и ги кръстила шведски :))) Тази статия трябваше да е преди палачинките
34
11
 
6
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Моля някой да ми обясни как уролог е на "първа линия в борбата с Ковид"... Може би изпикава нуждаещите се от катетър??
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32 Викаш те шведите са глупавки... аз пък мисля да си остана тук и да не се душа с маска на открито.
32
17
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
Мит 1: Шведите са се справили много добре предната вълна:"месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо"Мит 2: Вируса засяга главно възрастните"Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29"Мит 3: Шведите се справят добре без да спазват никакви мерки" хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра"Мит 4: Там тестове колкото искаш"достъпът до тестване не е лесен"Мангър защо ЛЪЖЕШ?
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето идеално убежище за противниците на маските. Всеки противник да става бежанец в Швеция.
30
11
 
7
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Напротив, шведите искат да има по -сериозни мерки, в туитър шведи пишат, че даже лекари с ковид преглеждат пациенти, хората са бясни, защото болниците отказват прием на родителите им с ковид и им предписват малко обезболяващи. А този мъжки гинекологи не зная на коя планета живее.
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този да не бил студент на Мънгъров, да не излезе, че не е виждал и той ковид-19
28
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли има шарани, които си мислят, че властта се е загрижила за тяхното здраве?!
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Скандинавия са окА па ти ако си мислиш, че в Скандинавия не се излиза масово по барове и клубове и ти всичко от 18 до 50 годишна възраст, си се объркал.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22И като ги прочете, като с е образова и научи повече... Пак ще ги нарича ***.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Не. Не е за това. Каквото беше в Швеция беше. От началото имаха много заболели, но от ачамотии те жрияха всеки починал с Корона, за починал от Корона, стига да не е било от катастрофа. Днес промениха начина на броенее е и с право. Стокхолм може да не е "гърсти населен" като София, но динамиката е такава, че в определени часове има множество хора на работа, идващи от квартали/градчета извън града.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Гъстота на населението е лоша мярка, защото включва и огромни ненаселени площи. В Швеция има местности, където през зимата пада до - 25, следователно никой не живее там. Тя и Русия е слабо населена, ама в Москва и а задръствания и метрото редив и е препълнено.
23
13
 
26
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Добро утро. Една от малкото нормални държави
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция имат ниска гъстота на населеност- 19.6 души на кв км, България- 63.1 души на кв.километър- справка уикипедия- може би за това е по ниската степен.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Скандинавия са ок:Много книги са ти нужни, за да достигнеш ниво на езикова и ментална култура, които да ти позволяват да наричаш сънародниците си "***".
20
6
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
На кръчмарите тия алчни *** да им го сложат . Закривай и да фалират
19
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да носят, като са доказано неефективни.