Свободата в религията под натиск в цял свят

Християните са най-дълбоко засегнати, смята Маркус Грюбел
Обновена: 30 окт 2020 07:04 | 30 окт 2020 07:03, Петя Славова
83
Свободата в религията под натиск в цял свят
Снимка: БГНЕС

Германският правителствен комисар по религиозната свобода в света представя тревожен доклад. В борбата за подобряване на положението той разчита повече на диалога, отколкото на санкциите, съобщава "Дойче Веле".

Маркус Грюбел преминава директно към точката. "Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения." По този начин докладът за световната ситуация на свобода на религията, който германският правителствен кабинет одобри в сряда, е мрачен документ по труден глобален проблем.

Загриженост за китайските уйгури

"Свободата на религия и убеждения е под нарастващ натиск в много страни", казва Грюбел. Нарушаването на свободата на религията "по-специално" засегна християните като най-голямата религиозна общност в света, но членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Още по темата

Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Грюбел подчертава драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите. И той спомена за гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинена в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната. Той е разтревожен и от положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия. Но германският правителствен комисар спомена и положителен пример. През 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

Критики срещу партньори във външната политика

За втори път след 2016 г. германското правителство представя "Доклад за световната ситуация на религиозна свобода. Това е документ от около 200 страници. Сега, подобно на годишния доклад на "Амнести интернещънъл" за положението с правата на човека в света, са налични 30 "профила на страните", с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ. Немалка част от тези страни имат икономически отношения с Германия или са съюзници по външната политика.

Това става ясно, когато Грюбел коментира неговата функция и ролята на доклада. Става въпрос за изобличаване, солидарност, говорене. "Винаги си струва да се търси диалог", казва той. Германският комисар не е склонен да иска санкции. Те са "последната инстанция". Ако погледнете къде по света се нарушават религиозната свобода или други човешки права, "тогава трудно можем да търгуваме с която и да е държава в света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гейовете и комунистите атакуват религиите, дето не ги слушат.
69
1
 
4
 
! Отговори
ересиарх преди 3 години
Защо като стане въпрос за религии винаги опират до папата - той е еретик, чисто политическо лице и позициите му са в разрез с християнските ценности. Православните християни никога не са измъчвали някого, нито са горели хора на кладата. Всички медии говорят за свобода на религията, но всъщото време нападат християнството с повод и без повод.
68
2
 
0
 
! Отговори
Амнести преди 3 години
Ето например във Франция потъпкват свободата на муслимите, като богохулстват, рисувайки техния пророк. Всяка рисунка трябва да бъде наказана със смърт и джихат в името на свободата на тяхната добра и хуманна религия!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пашата То исляма и с камъни убиват жените . По хуманно е някак си
66
6
 
0
 
! Отговори
Пашата преди 3 години
До 72 сатанински ли?исляма ли изгори жените в клада или вашата религия?*** си пий хапчетата
65
2
 
5
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Реплика от филм:"Всички ние сме едни и същи хора,само дето попове и ходжи ни мътят главите!"Съгласни ли сте с това твърдение?С едно простичко изречение героят от филма е успял да каже толкова много,нали?
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо се чудехме къде да празнуваме Коледа, а то судан бил новият писък :o)
63
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай както винаги реагира най-адекватно към сатанинската религия! Вкара ги в лагери и им промива мозъка за да се отърсят от злите мисли!
62
5
 
15
 
! Отговори
Антирелигия преди 3 години
До "сър Стенли"Корекция... нищо, наистина нищо на света, нито вируси, нито саблезъби тигри, нито каквото и да е друго е причина за смъртта на повече хора от религиите.То не са инквизиции, бесеници, горене на клада, изтръгване на сърца и какво ли още не.Долу всички РЕЛИГИИ!!!!!В 21 век нямаме нужда от брадати дъртаци да ни казват какво е правилно и какво не!(Обърнете внимание, че в коя да е религия, тия дето искат да определят на другите как да си живеят живота са все дърти и брадати...)
61
3
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До Сър СтенлиВреме е за гинко билоба-та...
60
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Хоспиталиер/66Що подмолно и тихо?Още 1974та франция и други западни държави подписват ангажименти за помагане разпространението на арабската култура в европа, ес иска да внесе 100 000 000 имигранта, меркел кани афроарабите да влизат без документи, холандия плаща субсидии на дианета и сивите вълци за интеграция на мюслитата...
59
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Нещо не разбрах... свобода на убеждения или на изразяването им?Защото ако става дума за свобода на изразяването им, ес е на дъното на класацията. Инак всеки, даже в северна корея, може да си е убеден в каквото си иска.
58
3
 
7
 
! Отговори
Хоспиталиер преди 3 години
До Сър СтенлиТака като гледаш дали тези "злини" са били без причина? Време е отново да се развее малтийския кръст в Европа. Да се изтласкат неверниците обратно в катакомбите, откъдето са дошли. Европа отново е завладяна от исляма, но този път подмолно и тихо.
57
7
 
19
 
! Отговори
Сър Стенли преди 3 години
1. Вярно е че хора наричащи се християни са извършили през средните векове големи злини, НО те са го направили противно на всичко което учи Исус Христос и Новият Завет.2. Мюсюлманите и исляма са извършили още по ужасни неща, но са го направили в покорство на религията си а не обратното на учението и живота на Мохамед. В този смисъл когато Християнин върши зверства и престъпления той е фалшив и само на думи християнин.3. Комунистите / атеистити са убили повече от всички останали взети заедно..
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54Нищо не беше....
55
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка една религия е идеология, обслужваща властта!Няма нищо по-страшно от фанатизма и глупостта.В 21 век да се избиваме заради митове и легенди, е не регрес, а падение за човешкия род.
54
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християните са избилли милиони хора но е било отдавна, това не се брои вече, минали са между капките, забравено е, отървали са се, разминало им се е, какво да ровим в миналото. А защо мюсюлманите правят терористични актове?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Папа Франциск. "Хомосексуалистите са Божии чада, имат право на семейство". Светият отец защити правото на гей двойките да влизат в законно признати граждански съюзи в документален филм, чиято премиера се състоя на кинофестивал в Рим.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53В кой век живеем?
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХомосексуалистАко може да не се влагат в устатана папата неща, които не е казал, ще е май-добре. Това което твърдиш, го каза пресата а не папата. Малко по - внимателно следете събитията!