Великобритания изгражда тунел под Стоунхендж

Той ще струва 2.2 милиарда долара
13 ное 2020 16:12, Петя Славова
21
Великобритания изгражда тунел под Стоунхендж
Снимка: БГНЕС

Днес Великобритания даде "зелена светлина" за изграждането на тунел под Стоунхендж на стойност 2,2 милиарда долара с цел премахване на главния близък път, който от много време пречи на посетителите на мистериозния праисторически кръг от камъни в южната част на Англия. Стоунхендж, един от най-известните праисторически паметници, е 5000-годишен неолитен каменен кръг с могили от ранната бронзова епоха наблизо.

"Държавното министерство се съгласи, че този проект ще донесе ползи за Стоунхендж, тъй като на туристите няма да се налага да слушат преминаващите автомобили, които да ги разсейват", каза министърът на транспорта на Великобритания Грант Шарпс.

Спорният план за изграждане на четирилентов тунел под тясната магистрала A303 край Стоунхендж е одобрен въпреки сериозните възражения, съобщава "Нешънъл Джиографик", цитиран от БГНЕС. Поддръжниците казват, че магистралният тунел ще облекчи задръстванията и ще подобри изживяването на посетителите. Противниците се страхуват от загубата на древни артефакти, все още скрити под земята. Магистралата минава поразително близо до емблематичния каменен кръг и отдавна е известна със задръствания и дълги закъснения.

Одобрението дойде въпреки силните възражения от алианс на археолози и природозащитници, които смятат мястото за свещено. Но поддръжниците казват, че тунелът ще възстанови ландшафта до първоначалния му вид и ще подобри преживяването за посетителите, като сега достига 1,6 милиона годишно.

"Посетителите ще могат да изживеят Стоунхендж така, както би трябвало да бъде изживян, без грозно ръмжене на движението на камиони в непосредствена близост до него“, каза Ана Ивис, кураторски директор на "Английско наследство", благотворителната организация, която се грижи за повече от 400 исторически паметника около Англия, включително Стоунхендж. "Хората забравят или не осъзнават, че Стоунхендж е нещо повече от каменен кръг, това е пейзаж", каза Ивис. "Това ще го направи отново място за рискуват живота си, опитвайки се да пресекат магистралата."

Противниците твърдят, че проектът на тунела може непоправимо да навреди на древен пейзаж, който едва започва да се разкрива и все още е пълен с изненади. Миналият юни откриването на 20 дълбоки шахти, разположени в огромен кръг близо до мястото, принуди правителството да отложи решението по проекта за още четири месеца, докато находката бъде оценена.

Първоначално шосеен път от 18-ти век между Лондон и Ексетър, магистрала A303 се е превърнала в една от основните артерии към югозапада на Англия. По нея има интензивен трафик на камиони и орди туристи, пътуващи към морски дестинации в Корнуол и Девън.

През десетилетията бяха представени над 50 различни предложения за решаване на проблема с трафика. Идеята за тунел е предложена за първи път в началото на 90-те години и е била преразглеждана няколко пъти през годините, но е отхвърляна всеки път поради високата цена.

Одобреният план ще разшири магистралата до четири ленти, докато се приближава до Стоунхендж, след което ще се потопи под земята в тунел с дължина две мили, който ще минава на около осем мили на юг от каменния кръг. Самият тунел ще минава на около 40 метра под повърхността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари