Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

Връщат селата им на Азербайджан по силата на споразумението
166
Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес.

Още по темата

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 122 Анонименне е важно какво имаш а дали можеш да го използваш по предназначението професионално. и с тебе е така в случая, имаш комп но нямаш мозък за да напишеш нещо умно
109
5
 
10
 
! Отговори
РУСОФОБ преди 3 години
И НА НАС ТУКА РУСКИ ТЕНЕКЕТА НЕ НЕ ТРЕБВАТ...!
108
6
 
10
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
Арменците си палили къщите и бягали...ха,ха,хааааА РУСНАЦИТЕ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ ..КОГА...????!!
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе арменците не знам защо не победиха. Те имат на въоръжение новозакупени СУ30! Голям резил наистина.
106
2
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Ястребител,Ти си объркан в посоките, не аз- излиза че мислиш, че Момчилград и Кърджали са на исток от Крумовград!
105
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да ги палят, като те над 90% са азерски. 1980 в тоя анклав имаше преброяване и бяха 120х. арменци основно в Арцах и около 820х. азери в цялата област.
104
5
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Ястребител,"турските острови в Егейско Море"Аха, а за Крим какво ще кажеш, него кога ще си го върнете? Гледам султана ви все по разпалено обсъжда този въпрос! Наскоро гледах една карта за подялба на Антрактида! Не видях турска територия там! Нещо да кажеш за тази "несправедливост"? Както и да е- тези приказки за островите ги слушам вече 20-30години! Още не съм видял да вземете от Гърция дори и един остров!
103
4
 
2
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До антизападопоклонникИ поработи малко уроците си по география, както и политическата карта на Балканите. Както и кардиналните посоки на света като изток, запад, север и юг. Че си нещо много объркан с посоките.
102
8
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До антизападопоклонникВсяко нещо с времето си чоджуум. Ние си имаме приоритети и дейсвуваме съгласно тях. През близките няколко години ще си свидетел на освобождението на окупираните турски острови в Егейско море, след това освобождението на окупираната от Гърция Западна Тракия, след това наред е освобождението на окупираните от българия Източни Родопи и Странджа-Сакар. Не бързай много, не може всичко да стане наведнъж. Малко търпение, моля!
101
0
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
отстъпят, а вие цяла област искате да им вземете! Май нещо изобщо не си наясно с географията в този район.
100
0
 
1
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Ястребител,И какво точно ще разделя тази българо-турска граница в района на Крумовград? Точно там ми е интересно от коя страна ще е България- от източната или от западната? Щом обаче си казал "а може и по на запад, то би трябвало да следва, че България ще е от западната страна. Много странно- то значи тогава Момчилград, Кърджали, Джебел ще останат в България, а цялата гръцка област Еврос би трябвало да се присъедини към Турция. Те гърците акваторията около едно оствовче се пънат да ви...
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските арменци са умни,културни и способни хора и повечето идват от останките на Османската империя.------ Типично диво азиатско племе, обитавало тесен планински ареал при системно недохранване и инцестни връзки - дребни, черни, нагли.
98
2
 
0
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До антизападопоклонникЗа сега може и да нямат обща граница, но това не значи че утре-вдруги ден няма да имаме. Да не се учудиш след време като гледаш по новините официалното откриване на ГКПП на българо-турксата граница в района на Крумовград, че може и по на запад. И щом спомена Байрактаар'четата, кажи нещо и за Краснухуят ли беше там, тейнологията руска "без аналоге в мире"?!
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимно преди 3 години
Те па едни къщи...
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаем дали са намерили цаката на байрактарчето и дали ще я намерят,но поради политиката на Турция много скоро може да се окаже само чертеж като българските ф16.А и доста други оръжейни проекти.
95
1
 
1
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Анонимен 111И това е нивото на турския ти език след 500 години усилено учене, и то под робство????
94
7
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Анонимен 107За съжаление, и го казвам искрено за съжаление е вярно! И документирано! Но българите сте толкова отнесени от пропагандата за "бедните и изстрадали" арменци, просто не виждате реалността. Това са документирани факти не само от азербейджанците, но са документирани от руснаци, англичани, французи и пр. журналисти, били на терена лично. Има цял музей, документиращ арменските издевателства над азербейджанците. Стига да имаш очи да видиш и уши да слушаш.
93
0
 
14
 
! Отговори
Шанаджия преди 3 години
Българските арменци са умни,културни и способни хора и повечето идват от останките на Османската империя.Но незнам дали сте имали вземане даване с арменци от Армения-живи талибани ,черни и измамни и ходят с ножове на групи-бизнесмени....
92
7
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Ястребител,Ей ненапукани, ненаядени сте тва- турците! Регионът от България, Странджа-Сакар, да те светна, е населен предимно с българи. Източните Родопи и Делиормана, като териториални единици, нямат обща граница с Турция. Споко и на прословутото в "Байрактарче" скоро ще му намерят цаката, при условие че не са му я намерили вече!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106 Това не е вярно !