Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

Връщат селата им на Азербайджан по силата на споразумението
166
Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес.

Още по темата

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
9
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Та такие делах - арменчовците опожаряват не само къщи и имоти, но също и горите в региона. Има непотвърдена информация че отравят и водоемите в района. Но това е напълно нормално за арменските варвари! Все пак става въпрос за ***, които през 1992-1994 година изкормваха бременни азербейджански жени и още живи им слагаха свински глави в утробите! Същите варвари одраха жива 14 годишно момиче, и то от страна на един арменски доктор!И Азербейджан им дава още допълнителни 10 дени за оттегляне!!!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ястребител До 101 Прав си ,за мое съжаление!!!Жалък червей съм!!!
88
5
 
4
 
! Отговори
Тигър и Дракон преди 3 години
Не обръщайте внимание на....ястребителчето Българите са се гаврили с него цял живот ,защото е плюнка и в казармата и в училище редовно е гаврен ромът мечтае си да половин стъпало по нагоре.. ех.. поне черен турчин да беше ама нейсе..Това нищожество не си заслужава вниманието!Съжалявам хлапе не си бял човек и нивга не ще бъдеш!
87
1
 
2
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До ЯстребителЩе ти сложим червена, дебела удивителна.
86
2
 
10
 
! Отговори
Фелшер преди 3 години
Само не знам защо арменците бягат в Турция...В турция живеят няколко милиона арменци, включително и 70 хиляди дошли в последните няколко години - и работят при турски арменци.70 хиляди е около 2% от цялото население на Армения не е шега работа...Между другото в Армения са 99,9999% само арменци другите етноси са изгонени и убити.В Азербайджан също живееят десетки хиляди арменци и много други етноси-20% от Азербайджан ....
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже на вас турците все много ви знаят човките дядя Вова ще ви излекува мераците. Тогава ще видиш и Родопи и дедовия ми...
84
3
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До ЯстребителНямаше да е велика Османската империя без еничарския корпус. И сме малко и незначителни, че да развалим четири империи. Прав си обаче че българките не стават за ханъми.
83
4
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Понеже виждам че много от българите в този форум поддържат арменците, които искаха да анексират азербейджанската територия Карабаа, дали не е време и за нас да отцепим Източните Родопи, Странджа-Сакар'а и Делиормана и да се присъединим към Турция? Тези които са "ЗА" да сложат минусче под този коментар.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаПърво Армения възражда конфликта с нападение на азерски села в началото на тази есен.
81
0
 
1
 
! Отговори
Антрополог преди 3 години
До дядо йоцо гледаТака е дори Крали Марко умира във Влахия в битка в името на султана като водач на еничарски корпус .Основната част от раята в някои райони е била съставена от тюрки ,които са плащали данаци на български Спахии.Даначната система в България до 18 век е била Самуиловата даначна система пише го в архивите.
80
4
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До дядо йоцо гледаТочно еничарският корпус корумпира бюрокрацията на великата Османкска империя и доведе до колапса и. Българите са като проказа, където и да влязат го разяждат отвътре и го унищожават. Примери ли искаш? Последно влязохте в ЕС, и този проспериращ съюз само за 10 години вече е на изкуствено дишане. Съюзихте се с СССР - горките едва издържаха 50 години.Германия яде як кютек и загуби ВСВ, защото българите им станаха съюзници.НАТО, да и великият НАТО вече се пука по шевовете.
79
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Телефонян да вземе да звънне този път на Байдън и да поговорят за НАТО.
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геноцидът над арменците продължава.С благословията и поддръжката на кръволока Ердоган.
77
3
 
5
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 3 години
До ЧебурашкаДоговора е за защита на Армения ,а не на азебеджански карабах.
76
3
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До ЯстребителЗатова еничарите бяха българи. Защото не ставали за аскер?
75
1
 
5
 
! Отговори
За 83 преди 3 години
И всичко това благодарение на турските дронове В Либия беше същото - опозицията почти превзе столицата докато не се появиха турските дроновеВойната вече не е това което беша
74
1
 
2
 
! Отговори
Роко2 преди 3 години
Я да видим кво са надраскали в коментарите арменците и турците с български никове ?Нищо интересно...
73
1
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименКипър никога не е бил в НАТО. Просто е.
72
1
 
0
 
! Отговори
Диабло преди 3 години
Най - голямата радост наорките .!.
71
1
 
1
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До дядо йоцо гледаОт този турчин две неща да знаеш - от българин аскер не става, и от българка ханъма не става! Запиши си тия две неща на дувару да си ги припомняш на унуците си!