Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

Връщат селата им на Азербайджан по силата на споразумението
166
Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес.

Още по темата

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин лично искаше Кочарян да не се закача, Пашинян игнорира това и демонстративно вкара Кочарян в затвора. Кой ще помогне сега на арменците? САЩ и ЕС защо не им помогнат? Когато Пашинян повдигна наказателно дело срещу Хачатуров, го молиха да не прави това! Кого ще моли сега Пашанян? Защо не помоли неговите западни приятели да му помогнат? Сега арменският народ страда. Арменският народ е избиван. Но нали този самият арменски народ демократично си избра Пашинян и позволи на същия Пашинян да прави всичко това!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфликтът в Нагорни Карабах, в съвременните му измерения (т.е. от 1988 г. до наши дни), е неотделима част от политическото наследство на лауреата на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов-Чернобилски.
68
2
 
2
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Пашинян кво иска от Русия?Първо си бръмчи с Макрон иска да е със запада после като се омаже вика руснаците ,ама на руснаците им писна от предатели вече...
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако Ботев беше с каска тогава просто ли е?
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако Левски беше с ботуши?
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядо йоцо гледаАко Армения беше в НАТО, САЩ щяха да им помогнат. Толкова е просто.А САЩ защо не помогна на Кипър?
64
0
 
1
 
! Отговори
две китари преди 3 години
Ех, раз, еще раз,Еще много, много раз!....Както пееше един арменец във Франция, да почива в мир!
63
1
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До ЯстребителСпоко Ястреб, последната война която водихме с вас - чии *** бяха разширени?
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"идва и нашият ред...идва, идва, а булгаристанското стадо блее и чака да го поробят втори път. Ама сега на такива предатели като нас, руснаците ще покажат едно яко трипръстие и с пълно основание!"----------------------С пълно основание. Случилото се в Арцах е показателно преди всичко за блеещото булгаристанското cтaдo. Путин показа на предателите-отановци, че няма намерение да ги спасява на основание обща азбука, славянство, православие и тн.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В под заглавието е написано-връщат.....вещ която не е била твоя и я предаваш на собственика-връщаш.Иначе в тая епидемия е добре ,че палят да избият вируса вътре .Но това, че минират е Престъпление .Поставят военни мини капани за цивилни.
60
2
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименАко Армения беше в НАТО, САЩ щяха да им помогнат. Толкова е просто.
59
2
 
3
 
! Отговори
Договорите с рашата преди 3 години
Не струват и хартоята на , която са написани!Армения е част от ОНД!Уикипедия за тез дето не знаят какво е това И руССия избра да ги изоставиВиж ако нагорни карабах беше стратегически важен като Крим щеше да е изконнна Рушка територия Интереса клати феса - даже и рушкия
58
2
 
2
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До МдаХе хе хе хе .... опитай да видиш, как аннуса щще ти бъде разширен да е поне 7 пъти по широк от проливите. Дииба и племето ви загубено мегаломанско. С какво ще превземаш проливите бе гтвференино неден? С изпускане на бобен газ война се не води, ако не си го проумял все още, чушшкопекът!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Техните американски приятели защо не им помогнат. Русия вече разположи войски в там да ги пази, САЩ защо не им изпратят дрехи, храни и логистична помощ и средства да си устроят нов дом в Армения?
56
0
 
2
 
! Отговори
За 62 преди 3 години
И кога България е окупирала части от Туркия , бре пезевенк?Не че не сме ви били през Бслканските войни и Англия не ви отърва от окупация де
55
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Ха-хаКои ние?
54
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
До АнонименВсички тези железа не струват и никой не ги купува.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До юбералесТова значи ли,че се отказвате вече от Пашинян?
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето колко струва целуването на американски *** и лаенето срещу Русия?
51
4
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Турските оръжияЩе дойде и вашият ред,ря*зани анадолски херои.Проливите си плачат за превземане и международен контрол,а вие ще се свиете върху 1/3 от Мала Азия.По-младите ще бъдат свидетели на тия събития.Безкрайната ви алчност дотам ще доведе.