Мая Санду победи на президентските избори в Молдова

Това предвещава "ясно намаляване на руското влияние"
16 ное 2020 08:13, Елка Василева
35
Мая Санду победи на президентските избори в Молдова
Снимка: БГНЕС

Кандидатката на проевропейската опозиция Мая Санду печели президентските избори в Молдова.

На произведения вчера балотаж тя е получила 57 процента от гласовете срещу 43 процента за проруския президент Игор Додон при преброени над 99 процента от подадените бюлетини, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от Франс прес. По последни данни на ЦИК избирателната активност е била 52,76 процента, посочва ТАСС.

Додон, на 45 години, на практика вече не може да стопи преднината на 48-годишната Санду. Така бившата министър-председателка, понастоящем председател на проевропейската Партия на действието и солидарността, взе реванш от проруския държавен глава за загубата си от него на предишните президентски избори - през 2016 г., отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

В щаба на Санду започнаха да празнуват още преди обявяването на официалните резултати. Тя вече бе поздравена от лидерите на няколко проевропейски партии.

Мая Санду изрази увереност в победата си на изборите. Тя посочи като свои приоритетни задачи като президент на Молдова обединяването на обществото и възстановяването на икономиката, за да може молдовските емигранти да се върнат в страната, предаде ТАСС.

"Мая Санду президент" и "Страна за младите", скандираха няколко десетки привърженици на Санду, съобщи Франс прес.

Додон още не е коментирал резултата от изборите, но призова за спокойствие.

Ръководителят на консултантската компания "Интелектгруп" Ян Лесневски обясни пред ТАСС победата на Санду с "агресивната тактика" на нейния щаб "да критикува Додон", както и с "мобилизацията на молдовските имигранти в западни страни, повечето от които я подкрепиха".

На балотажа са гласували рекордните близо 258 хиляди молдовци, живеещи в чужбина, срещу 150 хиляди на първия тур. Огромното мнозинство от тях, 86 процента по временни данни, са подкрепили Мая Санду.

Игор Додон побеждава убедително в два района с преобладаващо рускоговорящо население - непризнатата Приднестровска република (85,5 процента за Додон срещу 14,2 процента за Санду при обработени 100 процента от протоколите) и в автономния район Гагаузия (съответно 94,7 процента срещу 5,3 процента при обработени 98 процента от протоколите), посочва ТАСС.

ДПА припомня, че на първия тур на 1 ноември кандидатката на проевропейската опозиция се класира първа с 36,1 процента, а проруският президент получи 32,6 процента.

Мая Санду извлече полза от репутацията си на некорумпиран политик, докато четиригодишният президентски мандат на Игор Додон бе белязан от обвинения в корупция, отбелязва АФП.

Санду е първата жена, която ще стане президент на Молдова. Бившата съветска република с население от 3,5 милиона души е една от най-бедните страни в Европа, като според оценки до 40 процента от нейните жители са заминали за чужбина, за да избягат от бедността. Молдова от години балансира между европейските си амбиции и сближаването с Русия. Москва може да погледне с лошо око на победата на проевропейската кандидатка, тъй като се опасява да не загуби своето влияние в региона, отбелязва АФП.

Победата на Мая Санду предвещава "ясно намаляване на руското влияние", коментира пред агенцията Юлиан Гроза, изпълнителен директор на Института за европейска политика и реформи в молдовската столица Кишинев. Той изрази очакване Санду да "придвижи напред реформите" и "че ще може да защити националните интереси, водейки диалог с Русия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Сега в "непризнатата Приднестровска република" ще се появят неидинтифицирани зелени човечета, които ще се окажат руски военни "на почивка".
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, че тая победи след като 40% от потенциално гласуващи за нея ги няма, защото са емигрирали.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и ние балансираме между ЕС и Русия и сме най-бедните в ЕС. Така са и всички други, които балансират.
15
3
 
5
 
! Отговори
Окупаторите вън! преди 3 години
Сега към ЕС и НАТО, както и към пълен кадрови реподбор в прокуратурата и МВР!
14
1
 
6
 
! Отговори
anonim преди 3 години
В съседна Руъмъния вече се появха трансперанти с написано на тях -Молдова е Румъния.Да им е честито на моловците.
13
3
 
4
 
! Отговори
Новичок преди 3 години
Да се пази, защото има....отрова ...
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ред е на руските креатури Румен Радев и Милош Земан.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да съм на мястото на Путин. От всякъде само провали Тръмп падна, Молдова, Армения, Киргизстан, нещата в Беларус вървят към крах за Русия. В постсъветското простравство ври и кипи.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17А защо си въобразяваш че като работят в Русия непременно трябва да гласуват за руския слуга?
9
5
 
2
 
! Отговори
17 преди 3 години
Ако руснаците искат техен президент в Молдова, ще разкрият много секции. Няма логика на това което казваш
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15, над 1 млн работят и живеят в Русия. Правилният въпрос е кой скри и открадна тяхните гласове? А може би никой не ги е крил и открадвал, а Молдова най-елементарно не е разкрила секции за гласуване в РФ?
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3, предните дето искаха намаляване на руското влияние - Приебалтите - се докараха до почти пълно прекратяване на руския и белоруския транзит и до клонящите към Нула печалби от пристанища и транспорт.
6
4
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Ами защото 90% работят в западна Европа а не в русия
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Победа с помощта на "мобилизацията на молдовските имигранти в западни страни", докато избирателите-тузенци на Додон спят или се почесват.Да предположим, че за Мая Санду са гласували близо 258 хиляди молдовци, живеещи на запад, а защо за Додон не са гласували поне 1 млн, жевеещи и работещи в Русия?
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно! Тези са copoсоиди.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Молдова се събуди.
2
13
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
От както сме със САЩ-цъфнахме и вързахме.Ще им плащаме милиарди да ни въоръжават и ще събираме капачки за лечение.,Но ако мислите,че ще ни защитят,дълбоко се лъжете.Въпрос на сметки.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИГОР ДОДОН И БАТЕ БИДОН СИ ОТИВАТ.