Стърджън: Трябва нов референдум за независимост на Шотландия

На първото гласуване през 2014 г. шотландците отхвърлиха идеята с 55% срещу 45%
27 ное 2020 08:45, Елка Василева
18
Стърджън: Трябва нов референдум за независимост на Шотландия
Снимка: архив, БГНЕС

Втори референдум за независимост на Шотландия трябва да бъде проведен в първата половина на мандата на следващия шотландски парламент, изборите за който са насрочени през май догодина.Това заяви лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън.

В интервю за Би Би Си Никола Стърджън заяви, че в момента вниманието й е насочено основно към справяне с пандемията.

Тя каза, че сегашната позиция на правителството на Борис Джонсън по отношение на референдума е "неиздържана". Стърджън обаче отказа да коментира какво би направила, ако "Даунинг стрийт" откаже да даде позволение за допитване, предаде БНР.

Още по темата

Интервюто идва преди започващия в събота конгрес на Шотландската национална партия. Партията, която формира шотландското правителство от 2007 година насам смята, че ако спечели изборите през май, ще получи и мандат за провеждане на нов референдум за независимост. Лондон обаче отказва позволение за референдум, каквото е нужно за да бъде законен плебисцитът.

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента, но оттогава в политическия живот на Острова се случиха много неща, включително Brexit, срещу който мнозинството шотландци гласуваха "против".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТвоите ценности са ясни като чета как се гърчиш да не си признаеш, че референдумите не са универсално решение за политически проблеми, но тъй като тук ревеш от години за тях и сега не става да се врътнеш.Май "лицемерите от Брюксел" са нищо в сравнение с червените лицемери като теб.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При следващ референдум, шотландия ще излезнеот UK, предишния път не излезнаха защото им казаха че трябва да напуснат и ЕС, тоя път е различно. Случи ли се това Англия ще загуби много.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПречат им да си направят такъв какъвто искаш?Това ли са "ценностите" на "независима" Великобритания или става дума за обикновено лицемерие на такива като теб?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Както казах: лошо няма. Докато са в UK имат право на референдум."Явно не можеш да четеш: Лондон се дърпа.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДемокрацията пречи единствено на Русия и нейните сателити.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам нищо против шотландското уиски да се завърне отново в ЕС.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва... нищо не трябва.
5
1
 
8
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Да живее свободна Шотландия ! ЕС го очаква.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВсе пак нали трябва да имат право на референдум в демократична Великобритания? Или?
3
4
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Англия - убиецокрадец 1 в света. Вечният Хитлер.
2
10
 
6
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Great Britain не ги мислете но Bulgaria никога няма да се оправи и за капак си направили лагер за мъчения в Перник - няма такава деградация в света!
1
7
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Новините, които са лоши за нагличаните са добри за мен, но не значи че са добри за шотландците. Не мисля че влизането им в ЕС ще бъде добре за тях. Впрочем, по какво този референдум се различава от проведения в автономна република Крим ?