Първи в света: В Сингапур разрешиха „пилешко месо“ от лаборатория

То се основава на отглеждането на животински мускулни клетки
2 дек 2020 13:54, Елка Василева
84
Първи в света: В Сингапур разрешиха „пилешко месо“ от лаборатория
Снимка: архив, БГНЕС

Регулаторните власти на Сингапур одобриха за първи път в света „пилешко месо“, което не идва от кланици, предаде Би Би Си.

Решението дава възможност на базираната в Сан Франциско стартъп компания „Ийт джъст“ да продава пилешко месо, отгледано в лаборатория.

Месото първоначално ще бъде достъпно на хапки, но компанията не съобщи кога ще се появи на пазара.

Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда, посочва Би Би Си, цитирана от БНР.

Според „Барклис“ пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.

Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.

Но продуктът на „Ийт джъст“ е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.

Компанията приветства решението на Сингапур и го нарече „пробив за глобалната хранителна индустрия“, като изрази надежда други страни да последват този пример.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никога големите производители не консумират лично това ,което произвеждат
50
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е чудесно, ще спре това безсмислено и жестоко клане на животни, аз от много години не съм ял месо от животински трупове, но ако се появи месо от лаборатория, бих си купил.
49
3
 
10
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
ЕС вече разреши наторяването с човешки изпражнение като част от Зелената Сдеска, която предвижда "кръгова икономика", което е кодовото име за това да си ядеш акото и да си пиеш урината. Както виждате, Глобал Топлото е тук - днес е Минус 3, горещо като Лято!
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Шегите във филма "Крилце или кълка" с Луи дьо Финес май ще се окажат истина. От една машина пълна с зелени *** с натискането на едно копче на което е нарисувано пиле излиза пиле, друго копче с риба и хоп илиза риба. *** са едни и същи, само оформлението и оцветяването е различно.
47
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биотехнологии. Науката на бъдещето, независимо дали ви харесва или не. Това е положението, друг път няма. Има, всъщност, но води до тотален регрес.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе доматите са лабораторни - еднакви по големина, цвят и форма. Със салатката едно лабораторно пиле ще влезе добре.
45
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо толкова плюете срещу такова постижение ? Отглеждането на месо без цял жив организъм който да се мъчи и убива за храна е далеч по-продуктивно и хуманно.
44
2
 
15
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Продължавайте да се тикате в градовете, да се криете там като мишоци, далеч от реалният живот и накрая ще ядете не лабораторно месо ами направо ще ядете дебелия! Утре може да ви излъжат и собствените лай*а да ядете. Даже ще ви ги продадат като еко-био на тройна цена.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до пенсионер,сопри са панелен плъх.
42
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далеч по-добре от консумирането на соя и палмово масло.
41
2
 
8
 
! Отговори
Егати преди 3 години
Отврата. Да ядеш сурогат химически.И даже ни го рекламират.
40
3
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
имат, щото са в Ада, трябва да се Охлаждат от Божият Огнен Гняв!
39
5
 
10
 
! Отговори
joe преди 3 години
Не ги мислете , в топ 5 са по продължителност на живота. Да не говорим, че всичко им е топ. Имат климатици дори в автобусните спирки.
38
3
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Месото от лаборатория се продава по магазините от поне 20 години. В повечето колбаси и консерви месото го слагат само за подправка другото са пълнежи, соя, влагоабсорбатори, и много Е-та. Кренвиршите например са 90% вода. Почти като краставиците.
37
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
махнах се от града, малко още живот ми остава, но поне си гледам и кокошчици и прасенце! няма по-приятно нещо от това сутрин като се събудя, да си взема още топлите яйца и да си ги сготвя за закуска!! младите да му мислят - те нека още спат, живота им като съвсем стане ад, може и да се събудят, ама ще е късно - безбожните глобални комунисти и поклонни на сатаната ще са унищожили божият свят.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО ГО РАЗРЕШАТ В БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ ЩЕ СИ ПОМИСЛИМ
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин тай и тъй наближава умирачката да натисне червеното копче ядрената зима ще свърши останалото.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМА ТРЯБВА И НЯКОЙ ДА ГО КУПИ КАТО ГО ХВЪРЛЯТ ЕДИН ПЪТ ВТОРИ ПЪТ НЯМА ДА ВНЕСАТ МЕСО ОТ ЛАБОРАТОРИЯ КАКВО КАТО СА РАЗРЕШИЛИ ПСИХОПАТИ ИМА НАВСЯКЪДЕ.
33
7
 
5
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
Демоните - Слуги на Сатаната - Превзема Планетата! Никога Няма да Приема Новият ви Световен Ред!!
32
5
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Добра новаина. Съвременното пилешко от големите "заводи" е пълна отрова.Всякакви антибиотици, пълнежи, гуми, тапиока и прочее. Да не говорим за всички зарази, които могат да тръгнат като птичия грип. И не на последно място изтезания живот на тия клети животни раждани и клани в клетка. Надали новото "месо" ще е такава помия чак.