ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици

Комисията го признава като "лекарство с терапевтични свойства"
3 дек 2020 12:33,
61
ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици
Снимка: БГНЕС

Комисията на ООН по наркотичните вещества премахна канабиса и смолата от канабис от списъка на опасните наркотични вещества от конвенцията от 1961 година.

В същото време марихуаната ще остане обект на контрол в съответствие с разпоредбите на Конвенцията, съобщиха от ООН. Това решение е взето по препоръка от миналата година на Световната здравна организация. СЗО също така препоръчва премахването на основните канабиноиди (като дронабинол) от списъците на психоактивните вещества от 1971 г., но Комисията на ООН отхвърли предложението.

Организацията също е оставила канабиноидите под международен контрол. Самият канабис е признат от ООН като лекарство с терапевтични свойства, пише вестник The New York Times, позовавайки се на британски делегат.

Наркотикът е изключен от списъка на най-опасните наркотици (като хероин), което ще позволи медицински изследвания в тази област.

Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират марихуаната за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната й употреба.

В момента над 50 страни по света са приели програми за лечебен канабис. Канада, Уругвай и 15 щата на САЩ са легализирали развлекателното използване на марихуаната, подобни закони има и в Мексико и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая... А тия които плюват, като се напивате като *** и пушите по 2 кутии с цигари е "НОРМАЛНО" а ?
35
4
 
12
 
! Отговори
Господин Марли преди 3 години
Сега всички, които нямат собствено мнение от както са се родили и дори не го осъзнават, ще започнат да говорят как човек става глупав и безволеви от марихуаната...Невероятния комунизъм, развъдник на хора неспособни да мислят самостоятелно...
34
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хората по света им писна от американските *** и наркомании, ама тези пудели ще трябва да го научат по трудния начин.
33
2
 
3
 
! Отговори
ЖендрОргияВБрюксел преди 3 години
Да!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре Минцифайки, веднага да си пренапишете НК, че да няма уволняванки
31
1
 
3
 
! Отговори
Idiocracy преди 3 години
Ali G visits United Nations
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че той стерилититът не е толкова лош. За какво ти е да създаваш нови роби и нещастници в тоя свят?Или не можеш да не оставиш безценните си гени на човечеството?
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 27не ме карай да се смея. всички около мен, включително и аз, пушим от поне 25 години. Всички имаме деца. За какъв стерилитет говориш? Нито едно подобно прочуване не съществува. Сега ако ми кажеш че и до шизофрения води, ще ми стане ясно че не си се ъпдейтвал от 55-та година. Тогава са се твърдели подобни щуротии.
28
7
 
2
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
ДРУгирайте се, така ДРУгарите Комунисти от Пекин ще Ви допоробят още по-лесно, стара военна практика още от Опиумните Войни в Китай.!
27
14
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
тази твоя древна билка води до стерилитет!
26
2
 
17
 
! Отговори
\m/ преди 3 години
Браво, дано тенденцията за "легализиране" на билката се засили! И алкохол пия, разбира се, порядъчно и с кеф, но е факт, че алкохола е много по-опасен и вреден за теб и хората край теб.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига вече смешни сравнения.Какво общо има една древна билка с ***, редуциране на населението и тн ?Никога не съм чувал за взаимовръзката пушач на трева - ***, ама явно някои заблудени елементи си мислят че такава съществува.
24
9
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
така премахната и Жендръството от списъка с Умствени заболявания - пак ООН бяха! целта е една - геноцид!!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, и от тези най накрая да излезе нещо умно
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така, гоите трябва са безхарактерни и безволеви
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми е ясно защо да не можеш да отглеждаш промишлен коноп легално в БокоЛенд? Няма наркотични свойства, а се правят чудесни платове от него. Както и да го погледнеш - това си е един бурен. Бил е забранен заради монопола при производството на хартия, платове, въжета и... начин да тормозят черните и мексиканците в САЩ. Точно оттам тръгва тая параноя. Холандия прави милиарди годишно. България е правила платовете от коноп за немските униформи през Световните войни - проверете.
20
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
До Анонимен 19 АКО ИМАШ ДЕЦА СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕШ
19
3
 
14
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Защо трябва да ми казва ООН нещо което е очевидно. Очевидно всички тинейджъри или голямата част от тях пушат от време на време канабис или поне са пробвали веднъж. Очевидно е че наркоманите сред населението, които взимат наркотици всеки ден, са една малка част. Ясно е че канабиса не е толкова опасен колкото го изкарват сводките на полицаите. Очевидно е че понеже не се справят с опасните наркотици полицията декларира успехи като лови ученици пред дискотеките с по 5 грама в джоба. Защо ООН да казв
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е канабис? Има ли нещо общо с конопа, с гръстите?
17
12
 
7
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Екстра. Са некой напушен джигит като утрепа някого на пътя поне ще се смее от сърце.