Протестиращи в Армения искат оставката на премиера Пашинян

Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван
Обновена: 6 дек 2020 08:11 | 6 дек 2020 08:11, Ния Христова
41
Протестиращи в Армения искат оставката на премиера Пашинян
Снимка: БГНЕС
Десетки хиляди привърженици на опозицията вчера излязоха на демонстрация в арменската столица Ереван. Те настояват за оставката на премиера Никол Пашинян, който в момента е критикуван заради сключеното от него споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".
 
Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван в ранния следобед вчера. Те искаха да изразят недоволството си от сключеното от Пашинян споразумение, с което на практика Армения призна победата на Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, койт опродължи шест седмици.
 
Демонстрантите носеха плакати с надписи "Никол е предател" и скандираха: "Никол, махай се".
 
От началото на демонстрациите срещу премиера Пашинян това е една от най-сериозните протестни прояви, отбелязва "Франс прес".
Още по темата
 
По силата на споразумението между Баку и Ереван, подписано под егидата на Русия на 9 ноември, Армения се съгласи да предаде на Азербайджан значителни територии, намирали се допреди това под неин контрол. Много арменци възприемат споразумението като национална катастрофа и настояват Никол Пашинян да подаде оставка.
 
Участниците в демонстрацията в центъра на Ереван носеха арменски знамена и портрети на арменски войници, загинали на фронта.
 
"Никол е политически труп. Нямам намерение да последвам един труп по пътя му към гроба. Заради него страната ни и народът ни бяха ранени по такъв начин, че ще са ни нужни няколко поколения, за да може раните да зараснат", казва пред "Франс прес" 49-годишната демонстрантка Мания Хачатрян.
 
Според споразумението от 9 ноември Армения се задължи да предаде на Азербайджан районите на Лачин, Калбаджар и Агдам, които от 1994 г. досега бяха извън контрола на Баку.
 
Протестната акция приключи пред правителствената вила на премиера Пашинян, където опозиционните политически сили обявиха, че ако до 8 декември той не подаде оставка, те започнат демонстрации в цялата страна, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Българин; Сега идва и вашият ред. Досущ както лигавите арменци. Без Русия, Сърбия, Черна гора, Гърция. Насаме, гърби в гърди. Да видим дали ще издържите 44 дена както арменците или ще си свалите гащите още на 4-тия ден. Поживьом и увидим. Защото и от вас, както и ат арменците й втръсна на Русия. Остави ви насаме със съдбата ви. Сега любима на Русия е Сърбия.Помнете ми думата и ако съм на вашето място не бих предизвикал съдбата.Пашинян сам го каза "Не е лисно да воюваш с турчин".Помнете това
32
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ТурчинДа не сме ви сърбали "милосърдието" - да ти повярвам!При бой гърди- в гърди насаме досега не сме видели нещо особено с турците.Та ко речи?
31
5
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Пашинян си го призна "Щом е толкова лесно елате вие да се биете с турците". Една историческа истина,че боят гърди в гърди насаме с турците не е желан за такива мижави,страхливи,гадни,кръвожадни,малки,подли,лъжливи,грабливи племена като арменците.Те са по-способни да правят засади(пусии), да нападат в гръб, да колят и убиват мирно население от старци,деца и жени и когато дойде ред да платят за всичко това да се крият зад кръста и Русия.Този път не им провървя.Вече 100г. ще бягат от турчина,сто го
30
5
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
На земното кълбо вече има две Херошими.Едната е остатъка след американската ядренна бомбардировка над Япония през август 1945г,другата е това което унищожиха и разрушиха кръвожадните арменци в Карабаг.Чуждите журналисти са единодушни,че втората Хирошима се намира в Карабаг и това е град Шуши.Всички градове и села са в такова плачевно състояние след арменската експанзия. Пред погледите и камерите на света палеха и рушаха всичко.Надявям се,че кръстоносците няма да обвинят азербайджанците за това..
29
5
 
5
 
! Отговори
Окупатор преди 3 години
Арменците са изедници,окупатори и грабители на чужди територии.Арменците никога не са имали държава освен през 3-4 век след Христа и тази държава не е на тази територия а долу в Сирия.Тази територия е харизана от руснаците с цел да откъсне Турция от другите турски държави-Азербайджан,Юзбекистан, юрктменистан, Таджикистан. Армения в турския свят е това което е Израел в арабския. Скоро ще изчезне, или по естествен начи или от гладна смърт.Да благодарят на Путин,че не даде Азербайджан да влезе в Ер
28
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 3 години
До Анонимен19; Много си умен. Де да беше така. Сега и без ВВС щеше да остане армения. Армения ще преживее това което преживя гърция след 1922г.Дълги години няма да може да се съвземе от този удър. Загуби 30% от армията си,60% от въоръжениятаси, танкове,бронирани , комиони, ракетни установки и т.н. армения вече е жив труп на изкуственно дишане и сега като я осъдят да плаща репераций на Азербайджан ще умре от глад.
27
2
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Добре ги подреди Путина(ще бягат от мен-бащицата, а) сега ме молете за помощ!
26
3
 
8
 
! Отговори
който каквото преди 3 години
Арменците се праиха като българите - и го получиха.Въпрос на време е ние да си го получим.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стероидната грозна американска ЧебурашкаА тебе какво са те учили американофилче зомбирано?Щото като фактите говорят и американофилчетата трябва кротко да си траете!
24
8
 
9
 
! Отговори
али преди 3 години
Да свалят Пашинян, и следващия премиер да обяви война на Азарбейджан..... Двете държави насаме да си ршат конфликата веднъж и завинаги !!!!!!!!!!!Аз винаги съм подкрепал Азарбейджан, Те си върнаха окупираните територии, но Армения трябва да плати за изселениете 1 мил.души избити стотоци азарбейджанци, и незаконо използване на тероториите.... които визлизат на 50 мил.долара...
23
1
 
3
 
! Отговори
Бойкосян преди 3 години
А аз се правя на Ян Бибиян !
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаРусофилите смятат, че е напълно нормално Блатная да тероризира съседите си, да се бърка във вътрешните им работи, да управлява икономиките им и да се разпорежда с живота на гражданите им. Когато си роб, другите да са роби ти се вижда напълно нормално.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20"Държавността на Армения е ограничена от нейните държавни граници. Никой не е застрашил държавните граници на Армения, че Путин да има повод да се намесва. Областта Нагорни Карабах или Арцах официално е в състава на Азербайджан."Какво прави Армения в територия, която не е част от държавата им?Защо Русия се намеси в НК на страната на Армения, след като договора им не засяга територии извън Армения?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Винаги е забавно да четем какво "щели" да направят руснаците, най-вече защото то е точно обратното на това какво се случва реално.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 24Много ли сте?
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците направиха една генерална грешка - не си използваха изтребителите. А с тях можеха тотално да занулят всякакви видове дрони. Обаче се изплашиха, че ако ги използват, турците ще ги атакуват със самолети. А нямаше страшно, понеже те имат добро ПВО и турците нямаше да рискуват самолетчета. Основния проблем на арменците беше, че не поискаха руски военни съветници, докато азерските войски напрактика бяха управлявани от турция. А дори и да бяха поискали руски военни съветници нямаше да получат
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От пролетта арменците горят руски знамена. Пашинян от преди това води прозападна политика. Ако някой прави това за която и да е западна демокрация едва ли ще получи по - добро отношение. За пример Франция и Турция. Каквото си посял, това ще пожънеш. Армения го пожъна. Украйна го пожъна, балтийските тигри го пожънаха, България и Румъния не са изключение. Чече нците бяха доста крайни и получиха доста краен резултат. Казахстан е на път.
16
4
 
3
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Когато турчин роди света ще е в краката ни
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12, "Русия изостави военния си съюзник." е фалшиво и манипулационно изказване. Държавността на Армения е ограничена от нейните държавни граници. Никой не е застрашил държавните граници на Армения, че Путин да има повод да се намесва. Областта Нагорни Карабах или Арцах официално е в състава на Азербайджан. Територията на Нагорни Карабах или Арцах е обявена за анклав, но не е призната официално от нито една световна държава. Самата Армения официално не е признала Арцах за своя територия.
14
7
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Арменците загубиха войната не защото са много малък и беден народ, а защото азербейджанците бяха подкрепяни от митичните туркомани от Идлиб, летящия холландец, армията на смърфитите, наемници от планетата Кзгзоркс и поне 3 дивизии от интергалактичните сили на марсианците.