Край на дългогодишната двойна валутна система в Куба

От 1 януари 2021 г. ще има единен обменен курс
11 дек 2020 11:16, Елка Василева
18
Край на дългогодишната двойна валутна система в Куба
Снимка: Bloomberg

Куба ще сложи край на своята дългогодишна двойна валутна система и ще има единен обменен курс от 24 песос за долар от януари, обяви президентът на страната Мигел Диас-Канел, цитиран от Bloomberg.

Рационализирането на валутната система ще постави държавата на по-здрава основа, позволявайки й "да продължи трансформациите, които са необходими за актуализирането на икономическия и социален модел", каза Диас-Канел в телевизионна реч, придружен от бившия президент Раул Кастро.

Социалистическата икономика беше силно ударена от спада в туристическите потоци в началото на пандемията и все още страда от ефекта на американското ембарго, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Обединяването на двете валути е част от по-широк пакет от реформи, за който правителството посочи, че ще включва и модификации в някои цени и субсидии.

Диас-Канел обяви обединяването на валутния курс през октомври, като заяви, че подробности ще бъдат предоставени на по-късна дата.

От 1994 г. чужденците имат достъп до конвертируемото кубинско песо или CUC, обвързано с долара, докато кубинците използват предимно много по-слабото  традиционно кубинско песо. Промяната ще влезе в сила от 1 януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14, пъчим се, защото сме послушни, изпълнителни и смирени слугии васали.Рептилите-началници са очаровани от старателния слугинаж на нашите управляващи.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба реформира валутата и реставрира руските военни бази. Ще инсталират ли руснаците свои ракети в Куба и какви?Предстои да узнаем.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата система има в СК, но това което се премълчава е, че само с CUC /или сини вони в СК/, може да се купува всичко. Другите пари са за робите - само храни и местни "качествени" СОЦ продукти. Познайте за техника, коли, жилище и тн. как стои въпроса?Явно вече се минават като в НРБ - долари, които не можеш да притежаваш законно и безполезни соц хартийки. Има-няма 50-100г. са назад от нас, комунизма не прощава.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не били писали в Куба точният брой на заразените! А в България ги пишат????!!! Въх!Куба заслужава адмирации! Колко страни в света смеят да се опълчат на свръхгруба мощна сила в непосредствена близост? Да не би България да можА да поиска нещо от Турция? От Германия? Да не би ние да сме сега държава със собствени ресурси и самостоятелност?! Всеки ден ни пеят за еврофондове и подпомагане, гордеем се, че сме просяци! И че си даваме младежта за тяхно благо. Що народ буквално слугува. Пък и се пъчим!
12
8
 
8
 
! Отговори
До комунягите преди 3 години
Айде заминавайте за визи и към по-добрата здравна система, щом толкова Ви харесва! Ако декларирате пари, ще Ви дадат и 10 визи даже. Единствената загуба е, че там е много кофти нета и няма да работи Днес-а бг то, ама карай . Като свършат паричките има хубава соц тръстика, соц тютюн, соц царевица, ...но...безплатно здравеопазване, купони. Еееех и аз взех да се чудя?
11
7
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Малчо преди години бяхме стигнали до никаква република ,три пъти! Ама ти си бил в ,,ташкент".Днес републиката е бананова за голяма част от младите свикнали само да получават и да намират кусури! Няма за тях затворени граници,ергенски данък,задължителен комсомол,казарма и най-важното никаква свобода и право на лично мнение или не дай боже критика и нехаресване. Видял си ти зор,глезен мушмороко!...По голяма слободия и презадоволенос не е било.А който има мозък днес-успява!!!
10
5
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Кой ще напише истината за броя на заразените с Ковид в Куба,като туризмът им е основното перо за доходи. ..Въвели са начин за изолиране на ,,вносните " туристи от местните такива.Наистина здравето им е приоритет ,но там антиваксъри няма как да съществуват. Болниците им са мизерни и оборудването остаряло ,но чисти и с огромен медицински персонал/Заплати около 25 долара/.Куба си е като зоопарк ,хем затворени ,хем ,,свободни" ама не съвсем. И на всекиго се полага по малко !Социализъм в действие
9
9
 
10
 
! Отговори
истина преди 3 години
Куба и Венецуела строят комунизъм, а комунизмът се строи с глад и мизерия. Кубинските пари не са валута, а хартийки и железца.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се опитва да се подиграва с политическия строй в Куба, е добре да направи сравнение със състоянието на страните в Латинска Америка, които са под пряката власт и насилие на САЩ. Да се види начинът на живот, сигурността, наркоманията, образователното ниво на всички, включително в големи държави.Капитализмът по света не е Швеция, Нидерландия и Швейцария.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба продължават да се мъчат от американските санкции. Другият избор е бананова република като България.
6
7
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Все още не тръгват по никакъв път,а се чудят как да оцелеят! Държава която се изхранва доста трудно почти само от внос и няма собственни ресурси ,а и сбъркана икономика!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не напишете колко са случаите на коронавирус там и колко са починалите?Щот' за друго може да нямат, но здравеопазването им е приоритет и квалификацията на медицинския им персонал е ценна експортна стока.
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох тия продължават да се мъчат с тоя социализъм. Ей упорита работа бе 60 години го мъчат и накрая освен мизерия бедност и изостаналост нищо друго не излезе от него. Добре че ние на 45-тата година прекъснахме тая агония и тоя античовешки експеримент.
3
4
 
14
 
! Отговори
Прекрасна е преди 3 години
Прекрасно място с топли и слънчеви хора. Да факт е че, безумната блокада на американците в опит да ги държи като колония е оставила жестоки следи. Не мога да си обясня обаче коментарите отдолу. Като че ли ние не сме имали турско робство , та да оправдаваме колониялни агресори "наказващи " по малките. Социализма няма нищо общо тука .
2
13
 
8
 
! Отговори
глупости преди 3 години
държава с никаква икономика като Куба, не може да има фиксиран курс
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където е минал комунизма всичко се разбягва с лодки, салове кой с каквото може ако трябва през океан пълен с акули.