4 месеца без заплата: Работници потрошиха завод на iPhone

Хората били жертва на брутална експлоатация"
13 дек 2020 16:22, Нели Христова
35
4 месеца без заплата: Работници потрошиха завод на iPhone
Снимка: YouTube

Стотина души бяха арестувани, след като завод за производство на смартфоните iPhone в Южна Индия бе изпотрошен от гневни работници, които твърдят, че не са получавали заплати от четири месеца и са експлоатирани, предаде Франс прес.

Работниците са се разбунтували вчера в завода на тайванската група Уистрън инфоком манюфекчъринг (Wistron Infocomm Manufacturing), разположен в покрайнините на Бангалор. Видеоклипове показват разбити стъклени панели и преобърнати коли.

Камери за наблюдение, вентилатори и осветление са изтръгнати, а един автомобил е подпален. Това става ясно от материали в социалните медии.

Местни издания съобщават, че според работниците те не са получавали възнагражденията си от четири месеца и са били принудени да полагат извънреден труд.

Ситуацията е под контрол сега. Сформирали сме специални екипи да разследват инцидента, съобщи местната полиция, като отбеляза, че няма ранени.

Местен синдикален лидер твърди, че е имало "брутална експлоатация" на работниците и изключително тежки условия на труд в завода за производство на айфони.

Протестите заради условията на труд не са нещо необичайно в Индия, където работниците са нископлатени и почти нямат социални осигуровки.

През септември парламентът обнови трудовите закони, което според правителството ще увеличи правата на трудещите се, но профсъюзите казват, че новите разпоредби правят стачките по-трудни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа, ама ...
29
4
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
При Виденов всички бяхте милионери,къде сте сега?
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хлябът в Запада е субсидиран, а зрелищата от айфоните са произведени от робите от Индия.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индия и Африка са идеалът на Запада за пазарна икономика.Запада е като Древен Рим, който давал хляб и зрелища на римляните, а експлоатирал чуждите народи от провинциите.
26
2
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Хитреците от Apple решили да конкурират цената и качеството на китайските смартфони и къде, къде да направят производство- в Индия! Да де, ама Индия в този, че и следващия век едва ли и ще доближи Китай в технологичното си развитие! В Индия може да се изнася производството на нискотехнологични стоки- като стоки за бита и офис принадлежности, високотехнологични продукти не е много препоръчително да се произвеждат там, а и не бих си купил такъв вид продукт, произведен в Индия.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Samsung се правят предимно във Виетнам.
24
1
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До анонимен 25,Аха, и индийците ще ръфат iphone 4, много яко! Докато напълно не са изпаднали в криза, тези от iphone да вземат да се усетят и да продадат марката на китайците, докато не е станало късно! То и без това е ясно, че днешно време 99,9% от смартфоните се правят в Китай, включително и Samsung!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако им бяха раздали по един iphone 4, щяха да са доволни и нямаше да има бунтове, ама ей на - стиснати чорбаджии.
22
3
 
11
 
! Отговори
Hayri преди 3 години
Ако трябва да плащат заплати ще ги плоизвеждат в САЩ и израел не в Индия и подобни екзотични страни. Така се грижат за намаляване глада и бедността в тези страни тези които сега "пазят " и нас от ковид. .
21
2
 
14
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
В Бг е същото, но напоследък не го пишат в новините, колко шивачки останаха без заплати, робовладелеца вземе парите , затвори фирмата и работниците ДГД
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Апъл са добре. Каква неочаквана, злобна атака от страна на нискоквалифицираните работници. Естествено, че при тези ниски цени и слаби продажби, коммпанията има затруднения. Като се платят стотиците милиони заплати на директорите, естествено е да не остава за най-ниските нива. Просто трябва търпение. Сглобявайте, и не се притеснявайте, до китайската нова година ще има някоя рупия и за вас. Призовавам апъл-зомбитата, купувайте, да помогнем на индийските работници!
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински капитализъм, пазарна икономика и либертарианска икономика има в Африка, Индия, Латинска Америка.Всички каролевци, иваннейковци, либертарианци и пазарни фундаменталисти трябва да дават за пример либертарианските икономики в Африка и Индия.
18
5
 
28
 
! Отговори
Много мъка преди 3 години
по тоя свят има.Някъде един Айфон струва човешки живот.Колко скъпи вещи са купени с кървав труд.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рижавия ако беше още 1 мандат беше се заканил да ги вьрне обратно произвоството.Има начин. И хоп секира.
16
8
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Учете китайски, може и руски ама в Китай ще ви разбират по-трудно на него.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Бангалор много са се взели насериозно, то затова кол центровете ги местят в българия, акцента на къстъмър сървиса същия, да не казвам по-лош, ама нашия специалист не се оплаква като се разписва на по-малка заплата от реалната и му режат отпуските.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз затова не купувам ай фон . Куп пари за име а сиктир.
13
1
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До АнонименАко случайно не си забелязал,повечето телефони на пазара са китайски,"комунистически".В Западна Европа отдавна НЕ се произвеждат телефони,а и в САЩ на практика.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност е било много по зле отколкото го представят
11
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни правят маркетинг и изкарват милиарди, тези дето произвеждат реалното нещо са експлоатирани и гладни. Американски ценности.