Обвинение в САЩ срещу либиец за атентата над Локърби

Смята се, че той е изработил бомбата, взривила се в самолета
22 дек 2020 07:18, Елка Василева
6
Обвинение в САЩ срещу либиец за атентата над Локърби
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу либиец, за когото се смята, че е изработил бомбата, взривила се на борда на полет 103 на авиокомпанията "Панам" над шотландското градче Локърби на 21 декември 1988 г., предаде Ройтерс.

Министърът на правосъдието Уилям Бар заяви, че бившият агент от либийското разузнаване Абу Агила Масуд Хайр ал Марими е помогнал за създаването на адската машина, която уби 259 души на борда на самолета "Боинг 747", сред тях 190 американци, както и 11 души на земята.

Ал Марими е арестуван от настоящите либийски власти и Бар изрази надеждата, че той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден.

Още по темата

През 2001 г. на доживотен затвор за извършването на атентата беше осъден друг агент на разузнаването на Муамар Кадафи - Абделбасет ал Меграхи.

Той беше освободен през 2009-а от шотландски затвор по хуманитарни причини, преди шотландски съд да се произнесе по повторна жалба срещу присъдата му, разрешена заради сериозни съмнения за допускане на съдебна грешка в първия процес. Меграхи почина в родината си от рак през 2012 година, припомня БНР.

Поредно обжалване на присъдата му - от членове на неговото семейство, завърши в края на миналия месец в Шотландия. Съдът обаче още не се е произнесъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, че те се посетили...Да бяха изчакали още 200-300 години, закъде са се разбързали толкова.
4
1
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
После ми разтягайте лукуми как исляма била религия на мира и пустинните майки с бради добри хора. Колко ИЗПАТКАЛ ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА УБИЕШ НЕВИННИ ХОРА И НАЙ-ВЕЧЕ ДЕЦА !!!ТОВА ГО МОГАТ САМО ХОРАТА ИЗПОВЯДВАЩИ ТАЗИ ГНУСНА РЕЛИГИЯ КОЯТО ГИ УЧИ КОЛКО ХИГИЕНИЧНО БИЛО ДА СИ ПИПАШ ФEKAЛИИТЕ С РЪКА И КАК БИЛО НОРМАЛНО ДА СИ ПЕДОФИЛ ЗАЩОТО ПЪРВАТА ЖЕНА НА ТЕХНИЯ ПРОРОК ОНИЯ ИЗПАТКАЛИЯ МОХАМЕД БИЛА НА 6 ГОДИНИ !!!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ СПРЕ ДА ГИ НЕНАВИЖДАМ ТИЯ N3POДИ !!!
3
1
 
5
 
! Отговори
Гешев преди 3 години
Американският съд с това темпо сигурно скоро ще осъди и Бъфало Бил за избиването на бизоните през 1867-68 година!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абделбасет ал Меграхи беше освободен през 2009-а от шотландски затвор, заради сериозни съмнения за допускане на съдебна грешка при осъждането му, за да умре от рак в родината си. Самият Муамар Кадафи и Либия като цяло заплатиха $млрд на загиналите 259 души на борда на самолета "Боинг 747", както и на 11 души на земята, както и на авиокомпанията "Панам".
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повдигнали обвинения срещу либиец, за когото се смята, че е изработил бомбата.Пропускат да повдигнат обвинения към производителите на съставките на бомбата.