Как ще подходи Байдън към китайските технологични компании?

Едва ли ще се откаже от мерките срещу Китай
3 яну 2021 10:42, Елена Кирилова
37
Как ще подходи Байдън към китайските технологични компании?
Снимка: БГНЕС

Един от въпросите пред новоизбрания президент на САЩ е какъв да бъде подхода му към китайските технологични компании.

Джо Байдън едва ли ще се откаже от подхода на настоящия държавен глава Доналд Тръмп към китайската технологична индустрия и компании. Но е по-вероятно Байдън да има по-конкретен подход и да си сътрудничи повече със съюзниците, твърдят експерти пред CNBC, цитирани от Investor.bg.

По време на мандата си Тръмп създаде предизвикателства за китайската технологична индустрия чрез санкции, изпълнителни заповеди и други действия. Байдън вероятно ще продължи с подобна политика.

"Тръмп напълно наруши статуквото, което съществуваше между САЩ и Китай в продължение на десетилетия", твърди Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Центъра за иновации на бъдещето – базирана в Торонто консултантска фирма.

Администрацията на Тръмп предприе действия срещу редица големи китайски технологични фирми. Сред примерите за това беше Huawei, която беше поставена в черния търговски списък на САЩ миналата година. Това ограничи, а в някои случаи напълно спря, достъпа ѝ до американски технологии, като част от услугите на Google.

В резултат на това продажбите на смартфони на Huawei понесоха удар. Освен това Вашингтон предприе действия, за да ограничи достъпа на Huawei до чипове от ключови производители.

Чиповете са област, в която администрацията на Тръмп се фокусира по-конкретно. SMIC, компания, която стои в основата на усилията на Китай да бъде по-малко зависим от други играчи, също беше добавена към черния търговски списък на САЩ в средата на декември.

Целият анализ вижте тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайна Байдън и Камала в Гуантанамо!
28
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве вие нямате ли друга снимка на тоз бухал, че въртите една и съща?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо деугари и нещо цензурка ли правите?!? Не ви харесва какво мислим за другаря Байдън и връзкоте му с китайските другари ли?!? :-)
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към Кимерика с любов. Така ще подходи.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тръмп ЗавинагиНали знаеш какво сънуват гладните кокошки като теб?
24
6
 
8
 
! Отговори
Тръмп Завинаги преди 3 години
Дано между 6-ти и 20-ти започне Гражданска Война в САЩ - тона е не само единственото Спасение за САЩ, но и за Света. Иначе, ни чакат Хилядолетие в Китайско Комунистическо Р0бство! Подобно на Китайското Иго над Виетнам!!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да подходи? Забрана за износ на западни технологии в Китай със санкции за непослушните като Меркел, което ще принуди всички досегашни печалбари на гърба на китайците да се преместят в други държави.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както му наредят тия дето го направиха президентнали няма такива дето си въобразяват че американските президенти са нещо повече от куклен театър а управлението е от тия дето държат златото и банкитеимаше един дето си помисли че президента има глас и власти си замина поживо по здраво а после свитнаха и брат му който беше сигурно че ще бъде избран за президент на следващите изборисамо де.бил може да си мисли че нещо зависи от президентав тая мека на "демокрацията"
21
0
 
6
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Този въпрос за КНР е трябвало да го мислят в САЩ поне преди 15-20 г. Сега е късно. 5G технологиите са си китайски. 60% от патентите са КИТАЙСКИ, не американски, така че всякакво дървен е смешно, само срамът ще е по-голям... Сами са си виновни...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ГЗ напред...
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще санкционира, ще санкционира пък като му се наложи да си смени сърцето с изкуствено ще си купи китайско
18
1
 
4
 
! Отговори
По-често преди 3 години
Да дават кадрите с целувките с Громико и Брежнев приз 1979 в Москва.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия свят с общи ресурси за много години, успя да направи космическа станция. Само след няма три години Китай ще има собствена космическа станция. Китай само да успее да си пробута на някого хартията, наречена долари, ще видим колко ще струват. Най-големия потребител на изкопаеми горива е Китай, но ги купува вече с конвертируеми юани (със златно покритие). Света става отново еднополюсен, битката е за второто място вече.
16
1
 
14
 
! Отговори
Тед преди 3 години
Че Байдън спечели ли изборите?
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епохални временаКакви славяни ве ретард? Не обиждай българите като ги приравняваш с руснаците!
14
5
 
18
 
! Отговори
епохални времена преди 3 години
Руснаци,българи и други славяни в сащ са признати за "цветно"малцинство.Още на прага-дискриминация.Не признават нашето образование,нищо че има американски университет,визи,мизи,последни в опашката за работа.Пак им се възхищавайте.
13
2
 
15
 
! Отговори
V преди 3 години
Това нищо не променя. Китай има достатъчно капитали да финансира всеки един проект, дори най големия на света. Никой не може да ги спре китайците. Аз се чудя защо още подкрепят долара ? Сега потреблението на петрол е много свито и само Китай бута долара. Все още китайците притежават голям американски дълг .В бъдеще Китай ще става все по силен а запада ще губи .Но за да спечели един трябва някой да загуби . България пак е в лагера на губещите ;)
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както му наридат шифовете така ще подходи
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като избран за президент от китайски режим. Каквото каже президент Кси, който е президент в момента на две държави, това ще е!. Слава на комунистически китай и слава на новата комунистичекса Америка. С очакване на граждански размирици по целия свят...
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стандартно, как.Пуска камАлата за стръв и после преджобва труповете, преди да го е видял някой.