В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Да бе да! И като се събудите разбирате, че сте се отвили и са ви изстинали краката :D
79
2
 
14
 
! Отговори
Св преди 3 години
Най - спокойният ми период от живота ми беше, когато живях под наем. Точно защото не мислех за битови проблеми, плащах си наема и не мислех за нищо. Успях със спестеното време за ежедневните неизбежни пътувания да спестя и изкарам двойно повече пари. Така че, не всичко е на "вятъра". През това време, продавах личен апартамент в другия край на града, който ме съсипа от ядове за поддръжка и луди съседи, в последствие си закупих нов апартамент, правих ремонт спокойно без бързане за нанасяне и ядове
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжливите статии за имоти минават всякакви граници с лъжите. Точно обратното е има спад при кредитирането и това не се крие от банките вече, защото е очевидно. Авторчето на тая статия защо не е сложило източник на тази лъжлива информация.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това статистиката за коя година е по точно
76
1
 
15
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
До дедо ТашункоТочно поради тази причина са тези измислени статии. Да накарат празноглавците да купуват. Все пак предстои голямото зануляване. И после да ти говорят за Апартамента е инвестиция. Да инвестиция, но при криза апартамента е ЛОША ИНВЕСТИЦИЯ, защото ако няма хляб и работа кой ще ти го наеме? А земята, винаги е добра инвестиция. Ако не друго, можеш зеленчуци да произведеш. И пак ще си на плюс. Великата криза в Европа вече е започнала. Предстои и тука. Само гледайте филма.
75
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Бай Пешо, и си прав, и не си прав. Имотите в Италия, из красиви места, където няма грам работа, струват колкото тези по София. В Германия, Франция, Белгия и още няколко европейсли държави струват от 5 до десет пъти повече. В бившата ГДР, в затънтено село можеш да купиш по 1000 евро на м.кв., но няма грам работа никъде.В Мюнхен отдавна цената скочи на 10 хил. за старо строителство, ново е вече над 15 хил. евро на метър квадратен.Бъди здрав и помни: всичко е конюнктура.
74
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Официялната статистика от агенцията по вписванията е категорична има СПАД от 8% бум има ама друг път. Бума идва марта обаче под формата на ПУК на балончето с коптори от по 1800е. Всички ипотекари им треперят мартинките, банките се чудят какво да правят...
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 2008 *** плашеха с инфлация .Говоря за такава дето щяла да ви стопи парите .Я се замислете ,лихварите банките ще ви дават ли подаръци,кредити за да може догодина кредитите ви да се обезценят и да получите подаръци жилища.Мислете малко с тия глави бре .Сега искат да набият максимално кредити,дълг и после ще събират .Тоя древен занаят не се е променил 1000 години
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредна манипулация. Огладняли са лъжливите брокери. Чакам ЧСИ-тата с пари в брой. Да купиш сега имот преди срива трябва да си хипер ***.
71
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия е абсолютна лъжа има спад при кредитите. Има спад на цените на имотите. Само в България може да се тиражират такива лъжи по мезиите без последствия
70
5
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Чета и недоумявам, защо някои коментиращи се ядосват, всеки има глава върху раменете си и е свободен да действа, както намери за добре. Във времена на криза само пари, вложени в недвижим имот, злато и скъпоценни произведения на изкуството, не губят цената си. Тази година ще има срутване на парите с непозната дименсия досега. Светът е заборчлял с тригодишен световен брутен продукт на световната финансова олигархия. Ако имам пари е по-добре да ги похарча още сега, отколкото да видя как се стопяват
69
2
 
20
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Какви заеми, за какви цени говорите. Блока наточен, цена 1300евро квадрата, няма къде да паркираш, излизаш от блока, кал до колене, улицата прилича на Бейрут след бомбардировките. Ако решиш къща, близо до София е по-зле. За да стигнеш до парцела ти трябва Уаз-ка. Улицата е само спомен от доброто старо време, ако има вода спира всеки ден, канализация в най-добрия случай река Scheisse и този лукс на цена 100 евро квадрата за земя. Имотите тука са по-скъпи от Германия. Нормално ли е?
68
9
 
3
 
! Отговори
До Мразим Брокери преди 3 години
Наема ми е точно 2к на месец, в затворен елитен комплекс, за напълно обзаведено и луксозно 112кв.м. жилище. Да, цвета на плочките в банята не ме интересува, стига да са добре направени и хубаво изглеждащи. Живея там от година и половина и съм се съсредоточил към важните неща от живота (а не кой *** да извикам да ни оправи казанчето)
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой задава ли си въпроса защо банките ударно раздават в момента или рефинансират ?Ще ви отговоря .Бонусите на мениджърите в банките при изпълнени таргети за месеци и тримесечия.Сле като изтече мораториума месец Март те са наясно че купона ще поприключи.Не се лъжете да задлъжнявате в момента .Дълга не е мода както пише в статията .Бразилия обяви фалит като спряха помощите по програмите им .
66
4
 
3
 
! Отговори
Мразим брокери преди 3 години
До До БългаринНе си си купил. щото не можеш :D Живей си под наем и фърляй пари в нищото, вместо да си го направишп уютно и по твой вкус :D
65
7
 
6
 
! Отговори
До Българин преди 3 години
Защо да не съм спестил и 1ст като живея под наем?Защото спестяванията ми отиват за наема ли?Дали ще отиват за наема или за печки,хладилници и ремонти е все тая.Или пък за нотариални такси и комисионни на брокерчета, ако сменя работата в другия край на София и реша да продам старото и да купя ново жилище?За 10г съм сменил 3 квартири за да ми е по-удобно на мен.Мога да си купя прекрасен апартамент на днешните завишени цени от ?2к квадрата,без грам кредит,но не искам,защото парите ми изкарват пари
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама говорят за третото тримесечие на миналата година, демек лятото, когато пандемията беше затихнала и хората си мислеха, че няма да се върне!
63
8
 
7
 
! Отговори
The Broker преди 3 години
ще ви издам една малка тайна, как касиерки, фризьорки и сервитьорки правят повече пари от 1 програмистимам една комшийка касиерка в местния минимаркет, всяка нощ излиза за по 1-2 часа , оставя мъжа си и детето, тръгва с такси и после се прибира с такси миналата година си направиха лускозен ремонт тъй като мъжа и остана без работа и имаше време да се занимава с товакупиха си 6 годишнa rav4-кa1 час е 100 лева х 30 дена са 3000 лева + заплата 700 лв е 3700 лева на месецтака се изплаща кредит
62
2
 
9
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Вземайте яко за по 30-40 години, аз трупам яко капитал в момента, скоро ЧСИ офертите ще избухнат.
61
0
 
3
 
! Отговори
Батко Асен преди 3 години
До Ай СиктирДали това е определящо? Че си купил телевизор или пералня?