Въпреки пандемията: Ядем по-скъпа храна

Продуктите са по-скъпи от 7 години насам
4 фев 2021 21:04, Петя Славова
33
Въпреки пандемията: Ядем по-скъпа храна
Снимка: БГНЕС

Въпреки пандемията и много загиващи бизнеси, световните цени на хранителните суровини са достигнали през януари 2021 година близо седемгодишен максимум. Това съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от ТАСС. Организацията отбелязва, че покачването на цените на продуктите в света продължава вече осми пореден месец, предава БНР.

Средната стойност на индекса на продоволствените цени на ФАО, отразяващ месечните промени на международинте цени на основните видове хранителни продукти, е достигнала през януари 113,3 пункта, което е с 4,3 процента над равнището от декември.

Според доклада, поместен на сайта на организацията, това е най-високото равнище на индекса от юли 2014 година. Най-силно е поскъпването на зърнените храни, растителните масла и захарта.

Индексът за цените на зърнените храни за един месец е нараснал със 7,1 на сто, което ФАО обяснява с рязко поскъпване на царевицата, с 11,2 на сто, надвишавайки с 42,3 на сто равнището от януари 2020 година.

Цените на пшеницата са се повишили с 6,8 на сто заради активното световно търсене и очакваното намаляване на обема на продажбите от страна на Русия, където от март 2021 година митата за износ на пшеница се увеличават двойно.

Индексът на цените при растителните масла се е покачил с 5,8 на сто до най-високо равнище от май 2012 година. Причина за това е по-малкият от очакваното обем на производство на палмово масло в Индонезия и Малайзия заради недостига на трудова миграция, както и стачките в Аржентина, посочва ФАО.

Индексът на цените на захарта се е повишил с 8,1 на сто спрямо декември, на млечните продукти - д 1,6 на сто, а на месото - с 1 процент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До АнонименЗащото търсенето е голямо и заради това и Русия вдига двойно цена ,пазарни работи нали така Друг е въпроса че според статията излиза че поскъпването по световните пазари станало щото Русия вдигнала износните мита Тая Русия сега не стига че ни държи на студено а сега и гладни ще ни остави
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планетата и цялата природа е съсипана! Климата се промени, природата е замърсена и старите хубави сортове които имат високи хранителни и вкусови качества вече не могат да се отглеждат лесно. Добивите са ниски, има много болести и без пръскане и торене с химия нищо не става. Затова производителите вече се насочиха към устойчиви ГМО сортове които имат ниски вкусови и хранителни качества но за сметка на това дават голям добив.Всичко е бизнес! Никой не иска да бачка за без пари.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Дрън дрън.
8
1
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Всеки ден борисов ни увеличава цените. Спрете го това. Само да отчитане, полза няма
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се храниш здравословно е невъзможно още повече пък ако пазаруваш от големите вериги както правят 99% от хората.Истинската храна се произвежда много трудно и добивите ниски. Производителите вече се отказаха от старите сортове и сега абсолютно всичко което се произвежда е ГМО. И всички пръскат с химия и торят с изкуствени торове като за последно. Без тези неща не може да се спечелят никакви пари.Вече не може да гледа натурална храна както едно време. Няма как да стане просто.
6
1
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Клаус Шваб ви го каза ,няма да притежате нищо,ще мизерствате,ще гладувате,сят ще ви се завие от тирания и фашизъм,ще наюгъвате скакалци и *** и червеи и ще ссте доволни!Големият "рестарт" на цивилизацията,слаед който 1% ще изкочи със технологиите за удължаване на живота ,роботи ще правят всичко ,който оцелее ще е роб на световната олигархия !Един смел нов свят!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Не изисква пари а усилия.За съжаление, бедните са бедни, защото ги мързи, тъй че и храненето им страда от същия проблем.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия нали беше производител номер едно на пшеница? Защо митата за износ там се увеличават двойно? Да не би да настъпва глад ако не спрат по някакъв начин износа?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цинъта прави ранъта.
2
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ако енергетиката, машиностроенето, земеделието, хранително вкусовата промишленост и транспорта са окей, а те са, не разбирам от какво са толкова притеснени икономистите....
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление да се храниш здравословно изисква пари, много пари.Нищо чудно, че сме толкова затлъстели и децата ни от малки са наднормени - масово хората не могат да си позволят да купуват висококачествена и полезна храна.