Facebook блокира новинарското съдържание в Австралия

Причината - спорен медиен закон
18 фев 2021 08:08, Анисия Иванова
10
Facebook блокира новинарското съдържание в Австралия
Снимка: Pixabay

Американската технологична компания Facebook обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия заради спор във връзка с обсъждан медиен закон, предадоха световните агенции.

Facebook каза, че ограничава австралийските издатели на новинарски материали да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а съдържанието от международни медии вече няма да може да бъде достъпно или споделяно от австралийската публика.

Потребителите в Австралия няма да могат да споделят или да гледат австралийски или международни новинарски материали. Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември.

Предлаганият закон би задължил американските технологични компании Facebook и Google да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.
Facebook каза, че законодателното предложение е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Емили Бел, директор на Центъра "Тоу" за цифрова журналистика към Факултета по журналистика на Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви, че отношенията не са толкова доброволни, колкото изглеждат, а повечето издатели се чувстват задължение да присъстват във Facebook поради доминацията на социалната мрежа. Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии и депутати.

Компанията също така блокира правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия. Блокирани бяха и някои страници на полицията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакъра голям отворко го бара, иска да му плащат, а когато трябва да плаща той, се ослушва.Ще хапне дръвце скоро.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, борба за власт, нормално между комерсиални гиганти.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кво й цепят басма на тази платформа фейсбук ? Отдавна съм е премахнал и не ми е нужна , а за времето което съм е имал никога и за секунда не съм изпитвал нужда да имам фейсбук
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Използващите този сайт сме без социални мрежи.
5
1
 
10
 
! Отговори
Уфцете преди 3 години
Само глупаците имат Фейсбук.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да искат пари за положен авторски труд?Имаш вестник, списание, сайт, имаш хора които работят и пишат материали, плащаш им заплати, продаваш своите продукти на местно ниво. Идва някакъв американски Фейсбук и Гугъл и ти копират съдържанието без да ти заплатят и цент.Значи Facebook може да краде чуждия труд и да печели от това.
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както Австралийците имат намерение да искат пари от тях, така и те имат право да откажат да плащат и да сложат филтър. Не виждам нищо ненормално.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Facebook и Google искат по старо му- да работят с платено авторско съдържание без да плащат на съответните местни вестници.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Зукбърг ли беше Зукнбарг ли много нещо взе да се отваря та ще стане интересно близко време. Между другото започвам все по рядко да посещавем тази ционистка мрежа и се запътвам към Телеграм