Премиерът на Армения уволни шефа на генщаба на армията

Въоръжените сили по-рано поискаха оставката на министър-председателя
25 фев 2021 13:43, Елка Василева
19
Премиерът на Армения уволни шефа на генщаба на армията
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че е уволнил началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили Оник Гаспарян.

"Днес взех решение да уволня началника на генералния щаб и първия му заместник. Министърът на отбраната подготвя съответното решение за назначаване на нов началник на генералния щаб и нов негов заместник", заяви Пашинян в обръщение към народа, излъчвано във Facebook.

По-рано днес въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и на правителството му. Пашинян обаче определи това изявление като опит за военен преврат и призова привържениците си да се съберат на Площада на Републиката. Опозицията също излиза на протест днес, допълва Франс прес.

До ескалацията се стигна, след като първо вчера Пашинян уволни заместника на Гаспарян. Това стана причина за искането на генералния щаб на въоръжените сили за оставка на премиера и правителството с аргумента, че те не са способни да взимат решения.

Още по темата

Пашинян е под натиск на опозицията, която иска оставката му след военното поражение на Армения от Азербайджан през есента на миналата година в конфликта в Нагорни Карабах. Тогава, изправена пред риска от пълен провал, армията призова премиера да приеме условията на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, договорено от руския президент Владимир Путин и включващо значими териториални загуби за Армения.

Ереван контролира де факто благодарение на арменските сепаратисти по-съществената част от азербайджанския район Нагорни Карабах. Но по време на конфликта миналата година Армения изгуби града символ Шуша, както и азербайджански райони, около Нагорни Карабах, като това поражение беше възприето в Армения като национално унижение.

До споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 10 ноември, се стигна с посредничество на Русия, припомня Асошиейтед прес. То сложи край на продължили 44 дни ожесточени сражения. Тогава Пашинян определи сделката като болезнена, но необходима стъпка, за да се попречи на Азербайджан да завземе целия Нагорни Карабах.

Последваха протести в Ереван, които бяха израз на народното недоволство, но въпреки това Пашинян успя чрез маневри да се задържи на власт и протестите замряха в студената зима. Но тази седмица демонстрациите бяха подновени с нова сила, а сега спорът между Пашинян и висшите военни командири отслаби неговата позиция.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
КАРАБАХ е АЗЕРБАЙДЖАН !!!!И армените да го д........т
13
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Шансът на Армения е ЕС и НАТО. Арменците по света доказаха че са способни хора, но в в Армения мизерстват. До година-две Грузия влиза в НАТО, това е шанс и Армения да се закачи.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно,че можем. Европа е ядрена сила. За 10 мин ще станат на дюнер. Просто на Европа и трябват бачкатори да правят разни стоки и храни.
11
4
 
7
 
! Отговори
Susa bizimdir преди 3 години
Шуша е турска. Да идва армията им да ги видим. Ако направят провокация, ще загубят целият Карабах. Което и трябва да стане, Азербайджан и Турция трябва да се обединят като начало на по-голямо тюркско обединение - Туран. За целта Карабах и част от Армения трябва да застанат под байрака и да кротуват. Ама много тихо да държат.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа руско обучавана армия и руски оръжия ...имаше шанса да се бие ...и сега президента им бил виновен. Че да не се бие президента.?Има си там генерали уж ...? Просто истината боли ...а та е че армията на Армения беше слаба и разбита. Нямаха опция освен примирие. Каква е беше опцията? АЗерите да влязат до столицата? Я стига :) пийте си студената вода и си правете изводите
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соц идилия. Оплет8ха се като черва там. Това е поредното доказателство, че подалеч от пиянире по добре. Видя се ясно,колко са слаби спрямо Азерите. А партньора им раша тактично не се намесва, ЗА ДА има още 50г омраза и седят мирни. Горките чак го съжалявам....всички се измъкнаха 89та от тоя гомор.... сега е 2021
8
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Статията е пълна боза. Пашинян иска оставка на началник-щаба затова че през 2016г. е закупил Искандери, които през войната не можаха с шест пуска да ударят едно летище. Ракетите или падали на 2-6 км от летището или не се взривявали. От същото летище излетели дронове които ударили Искандерите.
7
5
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Доколкото става ясно от статията, военните са поискали примирие, за да не ги избият до крак, а сега обвиняват Пашинян.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Арман Бабикян ще отиде да вдигне бунт и да свали този папи
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам за арменците е този, как го траят длед привала в Карабах
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам за арменците е този, как го траят длед привала в Карабах
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хах скоро и премиера по този път
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи скоро да очакваме военен преврат и публично линчуване на американската марионетка Пашинян.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичен пример как напълно некомпетентен политик разчиства подчинени.