Първи бръчки - как да се справите с тях?

Ултравиолетови лъчи увреждат сериозно кожата
Обновена: 1 мар 2021 23:14 | 1 мар 2021 23:13, Дарена Найденова
10
Първи бръчки - как да се справите с тях?
IStockphoto

Един от най-честите въпроси, който всеки от нас си задава, е: „Как да се справя с бръчките?“. Без значение от етническата принадлежност, пол или тип кожа, ако имате късмет, ще се сдобиете с бръчки. И да, имаме предвид истински късметлии. Нека не забравяме, че остаряването е привилегия. Тези малки гънки по челата и ъглите на очите ни са естествена част от човешкото преживяване и те могат да се появят още в средата на 20-те години.

Така че, независимо дали искате да започнете превантивно лечение или се нуждаете от по-сериозна рутина за изглаждане на вече съществуващи бръчки, имаме няколко решения за вас. По време на четвъртия епизод от подкаста на Allure, озаглавен „Науката за красотата“ Мишел Леий и Джени Бейли задълбочено се запознават с причините за появата на бръчки и някои основни трикове за лечението им.
 
Какво са бръчките?
 
Бръчките са линиите и гънките, които се образуват върху кожата ви поради различни фактори, като възрастта е най-очевидният. С напредване на годините кожата ви става по-малко еластична и по-крехка. Намаленото производство на естествени масла я изсушава и я прави по-набръчкана. Мазнините по лицето ви също започват да намаляват, причинявайки отпуснатост, увисване и забележими линии.
 
Бръчките са групирани в две различни категории – динамични и статични. Първите се появяват, когато правите повтарящи се движения с лицето, като усмивка или кривогледство. Те често избледняват след промяна на изражението ви. „Винаги сравнявам динамичните бръчки с лист хартия. Ако продължавам да сгъвам листа отново и отново, гънката ще става все по-дълбока“, казва дерматологът Мелиса Левин пред Allure.
 
Статичните бръчки, от друга страна, остават на лицето ви през цялото време, независимо от движенията на мускулите. Те се развиват и влошават поради външни фактори. С напредването на възрастта динамичните бръчки стават статични, оставяйки трайни линии. 
 
От какво се появяват бръчките?
 
Прекаленото излагане на слънце, пушене и годините са най-честите причини за бръчките. Тези фактори допринасят за изтъняване на епидермиса, загуба на еластичност и крехкост на кожата, създавайки гънки.
 
Въпреки че не можете да контролирате годините, можете да наложите контрол върху излагането на ултравиолетови лъчи и тютюнопушенето. Без използването на слънцезащитни продукти, лъчите разграждат съединителната тъкан – колагенови и еластинови влакна – която лежи в по-дълбоките слоеве на кожата. Това разпадане причинява преждевременно отпускане и набръчкване на кожата. Също така, проучвания са установили, че рискът от поява на умерени до тежки бръчки при постоянни пушачи е бил два пъти по-голям от този при хората, които са пушили за кратък период от време.
 
Къде най-често се появяват бръчките, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С каквото и да се намажеш и каквото и да си изрежеш възрастта си идва тихо и постепенно. Няма, как по-добре да се харесваме.
5
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Моите бръчки не са първи, но се справям! И вие ще се справите, няма изход! Часовникът тиктака, времето си лети!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мазане му е цаката.
3
0
 
4
 
! Отговори
Гърмян заек преди 3 години
Просто започваш да си ги харесваш и това е. Пък партньора/ ката ще ви хареса без значение с бръчки ли сте или без.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Появят ли се бръчки нямаш време много секс
1
3
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Филър:)