Папа Франциск в Багдад: Никой да не бъде смятан за гражданин втора категория

Той осъди жестокостите на ИД срещу язидското малцинство
5 мар 2021 18:45, Нели Христова
24
Папа Франциск в Багдад: Никой да не бъде смятан за гражданин втора категория
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск осъди днес в Багдад безумните жестокости на групировката "Ислямска държава" (ИД), извършени през 2014 г. срещу язидското малцинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не бих могъл да не спомена язидите, станали невинни жертви на безумни и нечовешки жестокости. Те бяха преследвани по религиозни причини, а самата им идентичност и оцеляване бяха поставени под заплаха", каза Светият отец по време на разговор с висши иракски представители. Хиляди язидски жени бяха превърнати в сексуални робини на ИД, припомня агенцията

По време на срещата си с представителите на иракските власти папата ги призова също така да се "борят с бича на корупцията, злоупотребата с власт и нарушаването на закона", визирайки проблемите на страната с корупцията. "В същото време трябва да изградим справедливост, да засилим честността, прозрачността и да укрепим институциите", добави папата, който се обяви в подкрепа на иракските демонстранти по време на удавените в кръв протести срещу корупцията в края на 2019 г.

Папа Франциск отправи апел към иракските власти "никой да не бъде смятан за гражданин втора категория" в мюсюлманската страна, където християните са по-малко от един процент от 40-милионното население.
"Необходимо е да се осигури участието (в делата на страната - бел. ред.) на всички политически, социални и религиозни групи и да се гарантират основните права на всички граждани", каза Светият отец. Той апелира иракчаните да зачитат религиозните малцинства и да ги смятат за "ценен ресурс", който да бранят, а не за пречка, която трябва да отстранят.

Франциск отправи призив за толерантност и братство и заяви на иракския президент Бархам Салих и други иракски представители, събрали се в президентския дворец в Багдад, че хората от всички вероизповедания трябва да се ползват със същите права и защита, както шиитското мюсюлманско мнозинство, отбелязва Асошиейтед прес.

"Само, ако се научим да гледаме отвъд различията и да приемаме един друг като членове на едно и също човешко семейство, ще можем да започнем ефективен процес на възстановяване и да оставим на идните поколения по-добър, справедлив и хуманен свят", допълни папата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
мин ора преди 3 години
Папилиус полимнестър паринда,вид пипе руда
9
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Папата е кукла на конци на еврейските кукловоди, които сега го изпратиха на мисия в Иран...
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесвам този папа!
7
2
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Ако признае геноцида, който вече над 70г се води срещу Палестина може и да повярвам, че му пука и е Папа.Ама за тоя геноцид извършен от най-мразеното племе цял свят си затваря очите
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католическата църква Е антихриста реално погледнато. Какви ли зверства и мизерии не са вършили? Дори и са подменили десетте Божии заповеди, така че да им отърва на тях. Богохулството при тях е ежедневие. Всичките им облекла, символи, ритуали, са езически, създадени да боготворят Луцифер.Има много милиони католици които са заблудени и искренно вярват, но като цяло тази институция е дяволска. Католиците също създават тайните общества, чрез йезуитския си орден.ЧЕТЕТЕ!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такъв смях. Осъдил неща които са станали през 2014? До сега с какво беше зает?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пръв път чувам папа да защитава езичници (язиди). Май след няколко години ще се обяви и в защита на исляма.
3
3
 
7
 
! Отговори
Штт преди 3 години
Шшшшшт бе, сатана!
2
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християнският свят постоянно пречи на ислямския свят да живее добре и хората там да са образовани и доволни. Християнският свят иска да доминира, иска да има надмощие. Реват християните против насилието, а в същото време насилват.
1
4
 
4
 
! Отговори
Кюрето преди 3 години
На цените в Африка папата целува краката а на тарамбуката може и мадята