За втора година Денят на Св. Патрик - онлайн

Ирландия отбелязва националния си празник на 17 март
17 мар 2021 17:52, Петя Славова
2
За втора година Денят на Св. Патрик - онлайн
Снимка: БГНЕС

Празненствата за Деня на Св. Патрик в Ирландия се провеждат онлайн за втора поредна година заради коронавируса, предаде ДПА.

Честваният на 17 март национален празник отбелязва датата, на която се смята, че е починал светецът покровител на Ирландия.

Всяка година в столицата Дъблин се провежда парад, който привлича близо 500 000 души. Събитието беше отменено миналата година заради пандемията, предава БТА.

Тази година се провеждат онлайн прояви, включително "виртуален парад", а по телевизията пряко се излъчват музикални, комедийни и други представления.

Предвижда се да бъде излъчено и светлинно шоу, заснето по-рано през март, показващо 500 дрона, образуващи форми като детелини - символа на Ирландия.

Различни забележителности по света, сред които Операта в Сидни, Наклонената кула в Пиза, Ниагарският водопад, ще бъдат осветени в зелено, за да се отбележи празника, както и представлявайки ирландците, напуснали родината си и преселили се на други места.

Ирландският министър-председател Михол Мартин каза, че тазгодишните чествания носят "допълнителна трогателност", след като коронавирусът е отнел живота на над 6500 човека в Ирландия.

"Няма по-добър начин да почетем нашите хора през 2021 г. от това да останем съсредоточени и да избегнем нова вълна на заразяване с този ужасен вирус", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как издържат ирландците. Живял съм там и на тоя ден трезвен не може да видиш. Да им затвориш пъбовете е като на нас да ни забранят варенето на ракия. Съчувствам им. Готин народ. Нищо общо с англичаните.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми , само да не затварят ирландските ракиджииници