Протест в британския град Бристол ескалира до сблъсъци

Причината - плановете за по-големи полицейски правомощия
22 мар 2021 07:56, Ния Христова
32
Протест в британския град Бристол ескалира до сблъсъци
Снимка: БГНЕС
В английския град Бристол се стигна до тежки сблъсъци по време на протест, организиран срещу плановете на правителството за даване на по-големи правомощия на полицията за справяне с мирни демонстрации. Има ранени полицаи и подпалени полицейски коли, уточни БНР.
 
Близо хиляда протестиращи се събраха в центъра на Бристол, въпреки предупреждението на полицията, че подобни прояви не са разрешени в условията на локдаун. Сравнително мирният протест обаче прерасна в насилие. Протестиращите обкръжиха полицейски участък, изписаха с графити сгради и полицейски автомобили, подпалиха два от тях, изпочупиха стъклата на участъка и хвърляха фойерверки и бомбички по кордона от тежковъоръжени полицаи. Полицията се опитваше да избегне намеса до последния момент. Има съобщения за служители на реда със счупени ръце и ребра. На помощ се притече конна полиция, за да разпръсне демонстрантите. 
 
Председателят на Федерацията на полицаите в Ейвън и Съмърсет Анди Родик нарече тези, които са нападнали полицаите, "тълпа от животни". Той допълни, че това е безпрецедентно насилие. По негова информация повече от шест полицаи са ранени. Все още няма сведения дали са извършени арести.
Още по темата
 
Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че случилото се е неприемливо. "Безредието и хулиганските прояви никога няма да бъдат толерирани", написа Пател в "Туитър". 
 
Полицията е категорична, че подстрекателите ще бъдат идентифицирани и изправени пред закона. Много от протестиращите бяха с маски на лицата. Можеха да се видят плакати с надписи като "Не на британската полицейска държава" и "Свободата на протест е в основата на демокрацията". 
 
Кметът на Бристол Марвин Рийс каза, че разбира недоволството към Законопроекта за полицията и престъпността, но разбиването на сгради в центъра, коли и нападането на полицаи няма да намали вероятността законодателството да бъде одобрено в парламента
 
В момента събирането на повече хора на едно място е забранено заради локдауна за COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тея мантрата "мирни протести" не им минава. Този номер действа само сред чивтокопитните
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като даваш пари на търтеи да лежат цял живот и събираш утайката на света, това е резултата. Лежат без работа, взимат си чека и после правителството им виновно че не стават за нищо. Аз учих там и една група от тия с *** коси дето са обидени от всичко се бяха барикадирали в университета и искаха да се дадат стипендии на 5 студенти от Палестина. И голяма врява беше и май дадоха стипендии. Всички бяха с айфони и макбуци и то с пари от грантове и такива подаяния и всеки голям революционер
6
2
 
15
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Власт се взема с кръв и се дава с кръв
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Тези "зверилници" знаят как се протестира реално и как да си устояват правата докато понеже ние сме "цивилизовани" правим манифестацийки да викам "оставка" и така 30 години.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста по добре сме като общество от тези диваци там. Може да сме по бедни но такива постапокалиптични зверилници няма тука. В сравнение с тях сме си супер висша цивилизация.
3
9
 
5
 
! Отговори
Косача преди 3 години
И тези са големи гaньoвци и не вярват У вируса.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез и те не се научиха как се протестира. Гледайте са инглези... взимате един микрофон и една уредба излизате през парламента там и почвате да пускате патриотична музика и да говорите колко са лоши управниците и една тумба хора трябва да викат "уууу" "оставка" и да пляскат с ръце колко сте прави. След като минат 100 дена, спирате "протеста" и правите партия с която да влезете в парламента и да "промените системата от вътре". Ако има нещо неясно питайте.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното доказателство, че правителствата по света са обявили война на избирателите си.