Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават

Гигантски контейнеровоз заседна във вторник
27 мар 2021 08:32, Петя Славова
60
Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават
Снимка: БГНЕС

Продължават опитите за освобождаването на корабоплаването в Суецкия канал, който във вторник беше блокиран от гигантски контейнеровоз.

Най-малко 230 кораба изчакват, за да навлязат в канала, съобщава BBC и допълва, че броят им расте застрашително.

Още по темата

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, който свързва Средиземноморието с Червено море и осигурява най-краткият морски път между Азия и Европа, съобщава БГНЕС.

Преминаването през алтернативния маршрут през нос Добра надежда, в югозападния край на Африка, може да отнеме до две седмици по-дълго.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за "Хоризонт" анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
куузяяя преди 3 години
Аз виждам 2 варианта за отпушването:1ви-Да се използва подходящ лост и подходяща опорна точка. Методът е лесен, но надали някъде има толкова здрав прът. Най-много военните да имат някъде захвърлен да се търкаля..2ри-Вчера ми хареса идеята на един, да пратят авионосеца Кузя и да го натъпчат здраво с дърва и гуми и да бута. Давам две запазени гуми 15ки
47
2
 
3
 
! Отговори
Конспирация преди 3 години
Северения път е почти готов, обаче!Чудя се, как не са обвинили Путин или руските хакери досега?
46
2
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДА РЕЖАТ ЗА ЖЕЛЕЗО-ПРЕСТОЯТ НА САМОЛЕТА АНТОНОВ СТРУВАШЕ 200 000 НА ЧАС В ЧИНА.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха пуснали братята индуси да шетат по кораба досега щяха да го разкостят и да го изнесат на скрап от канала. Загубите щяха да са минимални, а сметката щеше да я плати Лойд където е застрахован кораба.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една книга на Виктор Суворов, някъде от края на 80-те или началото на 90 -те години, в която се описва как започва началото на 3-тата световна война, 1-во глобална пандемия от непозната болест, следва запушване на Суецкия канала от заседнал кораб и замиране на търговския стокообмен между Азия и Европа......не че нещо, ама много
43
4
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
голем разнирач от икономиката на Египет се извъди. Дай данни цифри, източници. Така от ЕЖК агенцията всички я можем.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Сиси ще остане гол и бос без Суецкия канал пък и туризма умря. Това му са основните валутни прихади, иначе от ориз сол и памук колко може да изкара.
41
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Запълнете Суецкия канал и ще спасите света от китайската пластмаса.ЕС трябва да разработи стандарти и да забрани вноса на бормашини които могат да пробият 1 дупка или на резачки които едва отрязват тояга и да сложи акцизи на пласмасовите детски играчки. Пластмасите за бита за еднократна употреба направо да забрани. Дрехи от нефтопродукти също.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запасявайте се с китайско карго че цената му много ще скочи през следващите няколко седмици докато корабите почнат да заобикалят Африка.
39
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До BoboОТВОРЕН Е НА БАБА ТИ ФЪРЧИЛОТО!!!ВСЕКИ КОРАБ СЕ СЛЕДИ САТЕЛИТНО!!В МОМЕНТА Е ТАМ КЪДЕТО СИ БЕШЕ И ВЧЕРА!НАД 100 КОРАБА ЧАКАТ ОТ ЕДНАТА СТРАНА А ОТ ДРУГАТА СА 200В ГГОГЛЕ НАПИШЕТЕ: ИМЕТО НА КОРАБА И ТЕКУЩА ПОЗИЦИЯ НА АНГЛИЙСКИИ ЩЕ ГО ВИДИТЕ САТЕЛИТНО КЪДЕ Е
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТе ви ги налагат със скорост 5 санкции на месец, няма нужда да се бърза. Все пак трябва да дадат възможност на кремълската банда да преосмисли политиката си. А тази политика може да бъде само или се подчиняваме на запада или оставаме без родина. Руските окупанти решават.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какън път на коприната. Това чудо кара 20 хиляди контейнера, пресметнете колко влакови композиции трябват за да бъдат превозени от Китай до Европа. Между 200 и 400 композиции в зависимост от вагоните и денивелацията на трасето.
36
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Абе кой го е стеснил тоя канал бе ? Да се наложат нови санкции на Русия! Веднага !
35
4
 
2
 
! Отговори
Bobo преди 3 години
Вече е отворен малко сте назад с информация та
34
3
 
2
 
! Отговори
vdch преди 3 години
До BondТова е един, който скоро го инжекнаха и се чувствал добре. Същият дето му показаха дварйеца и разправя, че не бил негов, нали?
33
7
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Суецкия канал е проектиран и изпълнен от СССР !!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв инцидент не се случва за пръв път. И други кораби са засядали или загубвали ход и управление в канала. Даже и корабът на БМФ м/к Захари Стоянов през 80-те . Минаването на канала е много отговорна задача за всеки екипаж и кораб.
31
4
 
10
 
! Отговори
Философ преди 3 години
Това си е жив Запек.
30
3
 
20
 
! Отговори
Ленчето преди 3 години
В един от тези контейнери има стока за мен.Поръчала съм си от алиекспрес един сутиен и едни прозрачни прашки.Да ми пазите гащите, щото таковата ще ви таковам.Само на евъргрийн ше ми станете.
29
9
 
16
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Забелязвате ли как корабът заседна точно когато тези които пуснаха вируса искат и да съсипят световната икономика..Това е чист саботаж. Да блокираш корабен трафик между Азия и Европа е повече от престъпление.Скоро ще разберем кой стои зад геноцида над хората на земята...