Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават

Гигантски контейнеровоз заседна във вторник
27 мар 2021 08:32, Петя Славова
60
Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават
Снимка: БГНЕС

Продължават опитите за освобождаването на корабоплаването в Суецкия канал, който във вторник беше блокиран от гигантски контейнеровоз.

Най-малко 230 кораба изчакват, за да навлязат в канала, съобщава BBC и допълва, че броят им расте застрашително.

Още по темата

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, който свързва Средиземноморието с Червено море и осигурява най-краткият морски път между Азия и Европа, съобщава БГНЕС.

Преминаването през алтернативния маршрут през нос Добра надежда, в югозападния край на Африка, може да отнеме до две седмици по-дълго.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за "Хоризонт" анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13: Какъв саботаж бе, алооу, пишете пълни глупости. Това е 400м кораб натоварен с 20хил контейнера. Има огромна площ и всеки страничен вятър е опасен, особено в канала, където няма място за маневриране. А вятърът е бил 74км/ч. Поне това посочват като причина. Разбира се, може и да има друга, напр.загуба на управление И не е тайвански собственикът, а японски. Чартиран е към тайванския Евъргрийн. Не за пръв път минава канала, а за квалификацията и опита на екипажа и капитана да не говорим.
27
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Епископ Ашот Мнацаканян е готов да помогне.
26
3
 
11
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Ко ше прайм сега? Няма да поръчвам от амазон.
25
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Съществуват карго кораби , които е възможно да претоварят контейнери в открито море. Гърция, Великобритания и Русия със сигурност имат защото съм виждал какво правят за 1 ден на наш кораб. Все пак при ниско ниво в пристанището никой няма да спре работа, затова са и тези кораби за претоварване
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако дойде една подводница да се подпъхне под парахода да го подигне малко и да го растресе и ще го оправи. Подводниците са много мощни особенно атомните и ще го дръпнат като пиле бобов кълн.
23
4
 
14
 
! Отговори
Аматьори преди 3 години
Отиваш при баш тартора в някой от големите индийски квартали у нас и му казваш: "Бацали, твойте хора имат един ден да си вземат квото могат, щото после идва яка охрана. Айде, действайте." И на другия ден - ни контейнери, ни кораб.Така се върши работа, не с багерчета и хленчене.
22
2
 
10
 
! Отговори
Тошо Африкански преди 3 години
До Анонимен 22Претоварена ти е главата , имашли въобще представа как се товари кораб.Всеки кораб си има максимално газени , щом е допуснат да влезе в канала , значи газенето му не надвишава дълбочината на канала.
21
8
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Могат...както си извадиха подводницата със загиналите моряци. Викаха техника и екипи от Норвегия след дълго затъмнение.
20
3
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
големи *** са нали, занимават се с глупости вместо да прочетат коментарите в Днес
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го гръмнат с една лазерна ракета от космоса дали няма да оправят нещата? Всичко ще се разхфърчи настрани и ще се одпуши канала. Само как ще опазят контейнерите от местните да не ги оберат не знам.
18
3
 
12
 
! Отговори
световен конспиратор преди 3 години
Баси далаверата!!!
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав сте ,но по важното е кой е разрешил да се претовари кораба ,никой не говори по тая тема ,фирмата собственик трябва да се съди к фирмите да търсят обещетения
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да питат Путин как да отпушат канала. Руснаците могат да измъкнат тая таратайка за 1 час от там.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блокирали са малко пътя на чумата... Добре.Сега ще трябва да въртят още 10000 км или 25 дни повече.Повече от достатъчно ако някой на бирда е болен да се прояви и да затворят целият кораб.Добре,добре дано блокадата я задържат поне още 20 дни.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бая прилив му трябва, както зе е окопал в тинята. Поне н 50% разтоварване му трябва
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товарищ Путин предлагает железодожной *** через Сибирь от Китая......а тоже и Северной океканскии транспорт. Мьй ждем.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да минават през северният морски път, Путин там ги очаква
11
2
 
22
 
! Отговори
44 преди 3 години
Прилична на чист саботаж..случяало ли се е до сега, Не, този контейнеровоз има най малко 10 черни кутии..кой завъртя руля? по секунди се вижда..каква е логиката да се движиш в канал и да дадеш десен..Никаква. Целта всеоще е неясна..Какво се кумят почват да разтоварват.Кораба е собственост на Тайван..разходите и денгубите моля,,чек и по пощата към Тайпе.Да видиш как ще го теглят и бутат., Турската фирма за утилизация на круизни кораби за 1 седмица ще го нареже на части..как е в канала..
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
otvoreno obstestvo...ne stava li pod zemiata ili po vazdushni patechki?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова могат камиларите,