Затвориха посолствата на 12 страни в Пхенян, няма храна, лекарства

В КНДР има безпрецедентно строги тотални ограничения
1 апр 2021 15:32, Елка Василева
66
Затвориха посолствата на 12 страни в Пхенян, няма храна, лекарства
Снимка: архив, БГНЕС

Посолствата на 12 държави в Северна Корея спряха работа, а целият чуждестранен персонал на международните хуманитарни организации напусна страната поради сложната обстановка, включително недостига на стоки и лекарства. Това съобщи посолството на Русия в Пхенян, цитирано от световните агенции.

"Човек може да разбере онези, които напускат севернокорейската столица - далеч не всеки може да издържи безпрецедентно строгите тотални ограничения, крайно острия дефицит на необходими стоки, включително лекарства, липсата на възможности за решаване на проблеми със здравето", пише в изявление на посолството, публикувано във Facebook.

Още по темата

Според съобщението вече са затворени дипломатическите мисии на Великобритания, Венецуела, Бразилия, Германия, Италия, Нигерия, Пакистан, Полша, Чехия, Швеция, Швейцария и Франция. В Пхенян представляват страните си едва 9 посланици и четирима шарже д'афер, а "персоналът на повечето още работещи посолства е съкратен до минимум".

Руското посолство в Пхенян обаче подчертава, че ще остане отворено, въпреки че не е лесно и че наистина има редица проблеми и много семейства, които е трябвало да си тръгнат.

През януари миналата година севернокорейският лидер Ким Чен Ун реши да затвори границите на страната, за да спре разпространението на новия коронавирус, появил се в съседен Китай. Полетите и железопътният трафик от и за чужбина бяха преустановени, а снабдяването на Северна Корея и работата на дипломатите и на хуманитарните работници беше до голяма степен усложнена.

Видеозапис, превърнал се в хит в интернет в края на февруари, показва нагледно тези трудности. На него се вижда как осем руски дипломати и техните семейства напускат Северна Корея с железопътна дрезина, бутана от един от тях, поради липса на друг трансграничен транспорт след въвеждането на рестрикции, свързани с коронавируса.

Русия поддържа тесни връзки със Северна Корея и запази значимо дипломатическо присъствие в тази страна, която от дълго време страда от недостиг на хранителни продукти. КНДР е обект на международни санкции, целящи да принудят режима в Пхенян да се откаже от ядрената и балистичната си програма.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Китай и провинция русия,ще държат до последно...народите им може да умират ама властта на бащиците самопровъзгласили се за богове и разпоредители със животите на стотиците милиони невинни живеещи пезправно и убивани без съд и присъда...в 21 век в китай и провинция русия...умират невинни човешки...с отнети права...Бог да пази САЩ!
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нигерия си затвори посолството в Северна Корея, но Северна Нигерия каза, че ще държат до последно.:)
57
1
 
6
 
! Отговори
безпл обява преди 3 години
Другари,продавам евтино дрезина. Усъвършенстван модел с котел на дърва,х' артия, пелети или гориво. Ако няма гориво има класическото ръчно задвижване. Ако се ползва за жп-поход до братска Корея, цената според възможностите !! Айде другари, напред към КНДР!
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ве щот по комунизма е било готино
55
3
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Имаше и северно корейски ножици-шивашки.Малко трудно ти влизсха пръстите в дръжките,но пък бяха по 0,5кг.
54
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Нали за Русия говориш?
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-бедни и хърбави стават хората му, толкова по-дебел и мазен става тоя... Не знам каква е таз силна обратна реципрочност...
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми Ким малко да попази диета.Тоя не спира с яденето.
51
0
 
0
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Поправям се сам - континентите. Иначе страните нямаше да мога да ги изброя.
50
4
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Ами ходил съм. Навсякъде от страните, които си написал. И никъде нищо лошо не съм видял като турист с раница. Забивам се в най-запушеното мръсно заведение, където снобчета като тебе не смеят да стъпят. След 2 бири с местните знам къде да ида, къде да пазарувам, къде да спя и то без да ме ограбят. Е... имах един коз в раницата - бутилка българска домашна ракия винаги. Но то си зависи от джендъра на типа туристи. Нали така е модерно сега. Спа, сауни, джакузита.. И го наричате туризъм това?
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо отивате в Германия и Франция, където храната на работническата класа е субсидирана, има комунистически социални права и държавата раздава субсидии"Защото социялната държава е добра държава. Държава в крайности, каквито са дивия капитализъм или комунизъм или национализъм не е добра държава.Опастноста е в това че през последните години социялните държави стават все по-малко социялни.
48
5
 
11
 
! Отговори
Баба Ванга преди 3 години
След година по същият начин ще евакуират посолствата и от Москва а от Русия ще има огромна бежанска вълна!
47
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук често се казват мнения, колко е хубаво при капитализма. Ами идете в Африка, Индия, латинска Америка. Там има истински капитализъм, либертарианска икономика.Защо отивате в Германия и Франция, където храната на работническата класа е субсидирана, има комунистически социални права и държавата раздава субсидии.
46
6
 
17
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
Тук често се изказват мнения коло е хубаво в Пхенян , какъв ред , каква чистота , имало всичко по магазините и т.н. ! Ами отидете да живеете там , бе да ви у *** прости ! Ще му ядете на Кимчо чурката !
45
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Налагат им санкции, за да ги подчинят, а после защо там гладували. Ами заради санкциите разбира се. И на нас ни наложиха санкции и макар и частични санкции какво стана заради тях около 1989 и през 1995-1997 години?
44
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 44Единстената стока призведена в Северна Корея и внесена в България още през соца са нокторезачки !! Може би и някое топче за пинг-понг и това е - друго няма !
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41комунисте, кажи ми една стока произведена в Севрена корея? Лесно е да говориш философски приказки, но на дела нямате нищо. Цялата политоко-икономическа имплементация на СССР е тотално сгрешна. Ето я сега великата ти Русия-не могат даже трико за националните си състезатели сами да си ушият. Иначе на думи се правят на велики.Комунизъм от съветски тип: "учи маме та после да не работиш". За да какво говорим изобщо? Северна Корея е една останка от миналото-държава изградена по модел на СССР.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада и САЩ знаят и затова критикуват държавите: При комунизма не е нормално да има бедни и гладни.При капитализма е нормално да има бедни и гладни.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Запада има право да откаже да има каквото и да е общо със Северна Корея. Никой не им е длъжен, те сами са си го избрали. Има една стара приказка - кой каквото си надроби, това ще сърба. Да си го сърбат без мрънкане. Нали си имат Русия? Нека ги води по светлия път на прогреса и благоденствието! Още толкова години, колкото са минали от Корейската война, и няма да има севернокорейци. Проблема ще се реши от самосебе си.
40
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е пропагандата на САЩ и Запада към Северна Корея:"Бедни сте не заради нашите санкции, а заради вашия режим."Пада режима. Запада казва на Северна Корея:"При капитализма е нормално да има бедни и гладни. Пазарна икономика. Затваряме вашите заводи, вашият пазар става наш. Купувайте с долари нашите стоки. Ние ще станем още по-богати от вашия пазар, който завладяхме."