Почина принц Филип - съпругът на британската кралица

През юни той трябваше да навърши 100 години
Обновена: 9 апр 2021 14:22 | 9 апр 2021 14:11, Камелия Цветанова
296
Почина принц Филип - съпругът на британската кралица
Снимка: БГНЕС

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип почина, съобщи BBC.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: "С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор".

През юни той трябваше да навърши 100 години.

Принц Филип наскоро претърпя сърдечна операция.

Още по темата

Той беше изписан от болницата на след 28 дни престой в частното крило в болницата „Крал Едуард” в Лондон.

През май 2017 г. Принцът се оттегли от обществените си задължения.

Принц Филип и британската кралица Елизабет II сключват брак през1947 г., пет години преди тя да седне на трона.

Двойката има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на Британското кралско семейство.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 година Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

След сватбата си с кралицата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение – негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: принц Филип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го аутопсират, за да видят от какво е направен.
194
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноДоколкото знам,майка му е била изключителна жена,с голямо сърце,която се е грижила за гърците по всякакъв начин и е раздавала цялото си богатсво на нуждаещите се гърци,но английското кралско семейство я унижават именно затова,защото заради благотвороителността си и милосърдието,остава бедна и дори я пращат в лудница,а той израства без нея.Елизабет е била истински влюбена в него. Гърците след това изгонват и него и не го допускат дори до границата с Гръция или гръцки води,имат причи
193
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е един от най-гледаните и обгрижваните хора на планетата. Поне за него можем да сме сигурни, че е направено всичко възможно. И аз залагам на страничните ефекти от ваксината, която и да е била тя.
192
1
 
26
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 3 години
Бога да го прости.Но се питам него не го ли ваксинираха наскоро ?
191
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакаме джуджа.
190
15
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Това е една добра новина, от днес на планетата има един peптил и българомразец по-малко
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 195Това не го знаех... :) ... Благодаря за инфото. И все пак конспирация означава "таен заговор" и най-интересното е, че когато някой по телевизията каже например "Задължителната ваксинация е конспирация" реално не отрича, че задължителната ваксинация по план трябва да се случи (дали ще се случи е друг въпрос, но поне така планират според мен), защото все едно да каже "задължителната ваксинация е таен заговор" т.е. дори потвърждава едва ли не, че ще се случи, просто е уговорено тайно...
188
3
 
14
 
! Отговори
Маккгахан преди 3 години
Ако не беше Американеца Джануариъс Алойшъс Маккгахан да представи фото доказателства за Английско -Турските зверства и кланета на централните страница на Европейските и Американски медии и издания за да предизвика възмущение от това което се случва в Европа още щеше да ни колят Англичани и Турските дьонмета чафути и ни Русия ни никой нямаше да е чувал за вас.1903г в Ню Йорк на Бродуей играят пиеси и спектакли. Вижте си историята слабо-умни суросоабдалли без-мозъчни вас ви колят до средата на 90
187
7
 
12
 
! Отговори
В началото преди 3 години
на този месец почина Цар Киро,сега Принц Филип,Бог да ги прости и двамата!Има ли още някой на ред, от тези с титлите,които Господ Бог да очаква пред вратите на рая или дяволите пред портите на ада???
186
3
 
7
 
! Отговори
До 195 преди 3 години
Всъщност думата "конспирация" е измислена и въведена от ЦРУ. Така са били наречени всички останали версии за смъртта на Кенеди, освен официалната. :)
185
5
 
11
 
! Отговори
Клета майка БГ преди 3 години
Тукашните берачи на ягоди и в фермте за пилета по Англия много им е мъчно за рептила.Още докато ги бранеше от кучетата, Петър Моканина разбра, че са слабо- умно родени.Замислен, Моканина се върна при овцете и се залови за цървулите, които правеше от нещавена волска кожа.Нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го.Той пусна шилото и погледна към небето и извика:- Боже, колко мъка има по тоя свят, боже! Клета майка България препълнена със слаб -оумници.
184
1
 
11
 
! Отговори
Лорд Маунтбатън преди 3 години
99 години и 10 месеца !!!
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КратунАми напиши й писмо, може да те огрее... хахаха
182
2
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Първо киро,агента албер и сега тоя :) Лека по-лека си отиват.
181
5
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
ама пишете кое подред сърце му е сменяно бе... това животно и ден не е трябвало да живее повече...
180
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този приживе си беше пожелал, ако има прераждане в следващия си живот да се прероди като вирус, за да се погрижи за редуцирането на населението на планетата. Ако някой мисли, че това е конспирация да види първо какво означава думата конспирация и понеже няма да го направи, ще го улесня - таен заговор. Та това няма как да е "таен заговор". И така, значи скоро да очакваме нов вирус...
179
6
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 3 години
- Сега кой ще... такова Кралицата?
178
7
 
8
 
! Отговори
Ясен преди 3 години
За 100 години е *** мазни ***, колкото пирамида в Гиза.
177
12
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
Точно в петък? Черният ми дроб се готви за неспирни тостове! Тази новина ми направи петъка още по-весел! Нощта на петък срещу понеделник...
176
8
 
36
 
! Отговори
Български родолюбец преди 3 години
До всички промити зомбита, на които им е мъчно за това нещо. Защо трябва да ни е мъчно за враг на България? Английското кралско семейство и Англия по принцип са и винаги са били врагове на България! Тази нация е една от нациите, които ни мразят най-много в целия свят. Да не кажа и най-много. Мине не мине време, Англия се гаври с нас по всевъзможни начини за щяло и нещяло. Който милее за англичани и за тъпите им кралици, е национален предател! По тоя начин плюете на себе си и на всичко българско!