Почина принц Филип - съпругът на британската кралица

През юни той трябваше да навърши 100 години
Обновена: 9 апр 2021 14:22 | 9 апр 2021 14:11, Камелия Цветанова
296
Почина принц Филип - съпругът на британската кралица
Снимка: БГНЕС

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип почина, съобщи BBC.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: "С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор".

През юни той трябваше да навърши 100 години.

Принц Филип наскоро претърпя сърдечна операция.

Още по темата

Той беше изписан от болницата на след 28 дни престой в частното крило в болницата „Крал Едуард” в Лондон.

През май 2017 г. Принцът се оттегли от обществените си задължения.

Принц Филип и британската кралица Елизабет II сключват брак през1947 г., пет години преди тя да седне на трона.

Двойката има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на Британското кралско семейство.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 година Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

След сватбата си с кралицата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение – негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: принц Филип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
10
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
безделници кои знае колко народ е изтрепал през 2 св воина миналата година запоследна бутна една кола с две жени вътре преди да му вземат книжката
154
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксинацията работи с пълна сила, първи пенсионерите-най-голямата тежест на всички правителства, после и другите........
153
4
 
5
 
! Отговори
artisan преди 3 години
А защо си мислиш, че случайно си се родил в България? Имаш план, който следваш за своето собственно израстване. Германия била по-богата! Защо си мислиш, че парите имат значение там за където говориш.
152
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Айде пак ви се прижидат морали. смъртта му била възмездие за нещо си дето направил, или пък преклонната му възраст сама по себе си била наказание за прегрешенията му.. Абе хора грешката ви е че са ви промили че има справедливост.. има нещо такова ама не работи както си мислите.. Парите може да са са морално неутрално нещо, статуса също.. ама са ви дали да виждате така света че да виждате справедливост където я няма, за да ви минава завистта и яда ,че да не вземе да направите нещо реално.
151
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вечни, той си е взел с големи шепи от живота. Роден принц с осанка и самочувствие на принц. Обичан от народа си , заради чувството му за хумор и за дълг, а и заради протоколните гафове. Farewell, Sir!
150
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ваксърТЕ ЗАТОВА СА ДВЕ ДОЗИ :D АКО ПЪРВАТА Е НЕКАЧЕСТВЕНА, ДА ТЕ ПИПНЕ ВТОРАТА!
149
8
 
12
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Забийте му дървен кол в сърцето на това чудовище, че ето как се е заканил:"В случай, че се превъплътя, бих искал да се върна като смъртоносен вирус, за да допринеса с нещо за разрешаване на пренаселеността.Изявление на Принц Филип, съпруг на Кралица Елизабет -ра, в интервю пред Дойче Пресе-Агентур (dpa) през 1988 годин
148
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРИ РАЗПАД НА БРИТАНИЯ КОЙ ТОЧНО ЩЕ ПЛАЩА ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ ДИРЕКТНО ОТ БРИТАНИЯ И ВЪЗЛИЗАЩИ НА ТРИЛИОНИ ЕВРО!ОТ ШОТЛАНДИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ ЗАЯВИХА, ЧЕ ПРИ СМЪРТ НА КРАЛИЦАТА ТЕ СИ СЕ ОТДЕЛЯТ И НИЩО НЯМА ДА ПЛАЩАТ!!!
147
3
 
10
 
! Отговори
ваксър преди 3 години
На 9 януари първата доза, позакрепиха го и преди седмица са му поставили втора "игла", както обичат да казват пишман докторята.Е, това е. Покой на душата му.
146
15
 
14
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Най накрая умря тоя противняк. Цял живот расист, злобен нарцис и темерут - разминавало му се е само заради това, че е женен за кралицата.
145
1
 
25
 
! Отговори
оцелял преди 3 години
Бог да го прости ! Дай боже всекиму да доживее 99
144
10
 
7
 
! Отговори
оуууу преди 3 години
Да *** всичките кралски твари, да се затрият и никой да не се сеща за тях...***
143
12
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА СЪЗДАНИЕ ЛИКВИДИРА МАЙКАТА НА ХАРИ И УИЛЯМ И СИ ПОЛУЧИ НАКАЗАНИЕТО!!! ВАКСИНИРАХА ГО!! А ВАКСИНАТА НЕ ПОДБИРА ПО БОГАТСТВО :D
142
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, тамън го ваксинираха със Зенека... после лежа в болница, ся пък умрял. Само да не кажете че е от ваксината!
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е вивновна. Ако не беше ваксината щеше да живее вечно, амин.
140
3
 
9
 
! Отговори
Перниканец преди 3 години
Млад принц в разцвета на силите си...Мъка...Нещо се надигна в гърдите на Моканина, задуши го, очите му се премрежиха...
139
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Човек като прочете коментарите, веднага си отговаря на доста въпроси относно манталитета и интелекта на българското племе !" - Аз пък като един коментиращ по-долу също имам опит с чужд манталитет. Живях от 2005 до 2014 в Германия. Ако има прераждане и ако ме питат къде искаш да се родиш в Германия или в България (да приемем, че ние сме си толкова бедни колкото сега, а немците толкова богати колкото сега), то съм сигурен на 100%, че ще избера България и то точно заради хората и манталитета им!!!
138
3
 
8
 
! Отговори
до 134 преди 3 години
Искаше да се преражда във вирус, и да покосява по ниво на интелигентност . И много правилно. Пренселено с индивиди , които с нищо не допринасят за развитието на този свят към по-добро или по-съвършенно място. Даже и не са щастливи да са на тази земя, само претенции, мързел, мрънкане..Да почива в мир, изключително интересна личност с много силен характер!
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не мога да повярвам старите хора умират особено ако са на 99. Познай кой е следващ...
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е и дъртата да се оттегли и даде път или на сина си, или на внука си.