Великобритания е в траур заради смъртта на принц Филип

Граждани се събраха пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта му
Обновена: 9 апр 2021 18:46 | 9 апр 2021 18:44, Анисия Иванова
46

Снимка: БГНЕС

Великобритания потъна в траур след смъртта на принц Филип, в страната са спуснати държавните флагове. Херцогът на Единбург почина днес на 99 години в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Над хиляда граждани се събраха пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта на Единбургския херцог. Пред сградата те оставиха цветя, детски рисунки, флагове на Великобритания и плакати с надписи "Благодарим за вярната служба" и "Почивай в мир".

Борис Джонсън бе сред първите, отдали почит на херцога на Единбург. Британският премиер заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила "своята опора и упование от повече от 70 години".

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур.

Още по темата

Смъртта на принц Филип потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години. „Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза Нейно Величество по случай златната им сватба през 1997 г.

Причудлив, остроумен, верен, херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и човекът, на когото разчиташе преди всички други.

Роден през 1921 г., Филип служи в Кралския флот и беше известен през годините със своите шеги. Като остави настрана собствените си амбиции в кариерата, той доказа силното си чувство за дълг да служи на страната чрез стотици ангажименти всяка година, отказвайки да спре да работи дори през 90-те си години.

Принцът беше неуморен защитник на монархията, опазването на дивата природа и науката. Той има в биографията си над 22 000 самостоятелни публични ангажимента от 1952 г. насам.

Най-старият член на британското кралско семейство, Филип рядко е виждан публично, след като се оттегли от обществените си задължения през август 2017 г. Но принцът все още придружаваше съпругата си на сватбите на внуците им, включително и на тези на принц Хари с Меган Маркъл през май 2018 г., на принцеса Юджинис Джак Бруксбанк през октомври 2018 г. и на принцеса Беатрис с Едоардо Моци през юли 2020 г.

Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
Факт е преди 3 години
Може би заради балканските си корени беше чаровен чишит, хаплив /англичаните му викаха чувство за хумор / и различен. И е факт , че си го обичаха Лека му пръст
30
0
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
По темата може да се поспори доста. Защото след ултра жесток и нечовечен 200 годишен колониализъм , резултат от който е плачевната ситуация на цели региони , продължава ерата за влияние в тези региони. Да има политика на помощи, но тя е част от политиката на влияние .
29
0
 
2
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
И с какъв акъл са го ваксинирали на 99 години?? Можеше и да надхвърли 100 години.
28
0
 
3
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Не е ли от Ковид, все едно е още жив!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези коментари ми показват колко много деца по света са израснали без майчина прегръдка преди да заспят, без бащин съвет преди състезание, без образование, по целия свят. Знаете ли влиянието на Англия в Африка, като дарения, образование и помощи? Да!Имало е време на колонианизъм.После дойде време на цивилизация. Някои не го разбраха.Някои го използваха за тероризъм.Сега умници го исползват .... добротата се използва за какаво?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го преживеят ингилизите.
25
7
 
7
 
! Отговори
Британец преди 3 години
Великобритания в траур?? Ха ха ха!! Един пар....зит по малко!! По малко тежест за данъкоплатците!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Тая кака на първата снимка е доста арна
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всяка нормална държава тоя би бил Крал и Елизабет нищо повече от жена му, НО не и при британските рептили - тоя беше известен просто като еббача на кралицата и го споменаваха много рядко...
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя никой не го бъсне за сливва в Англия. По телевизията им показват делото за смъртта на Джорж ФЛойд, обичайната пропаганда за Ковид, войните в Мозамбик и Бирма - на тоя му отделиха точно 5 минтуки и толкоз...
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да плюете чувствата на британците, които го обичат и си го почитат?
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, язък толкова млад човек си замина. Горката му вдовица, тя поне младичка ще си намери друг. Еманюел Макрон от кога я чака, той много ги обича такива като нея.
19
6
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Дъртата вещица ги закопа всичките. Още сто години ще е кралица .Власт не се дава лесно :))) Не мре бабето .Стиска короната.
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво точно ви е навредил лично на вас коментиращите човека? Нито еуправлявал България и силно се съмнявам, че по някакъв начин ви е засегнал лично, че да пишете подобни глупости. Да поживял си е човека 99години не са малко, беше женен за кралица и какво от това? Българите сме станали много зли не само към сънародниците си, но и към другите народности.
17
15
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
За Първи Път чувам за него,Той си е бил жив труп
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се да не е починал от Новичок))))
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тууу можеше да си поживее още малко отиде си млад.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич ни ми дреми за тоз
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя бил природо защитник а да погледнеме какви золуми е направила кралската фамилия в редица африкански страни. Унищожени хиляди декари джунгли откраднати купища природни богатства и т. н. И т. н
12
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и рептилите рано или късно умират.Могат само с много пари да си продължат малко живота .Природата е много мъдра