Бомби, бутилки, тухли по полицаите в Белфаст

Поредна нощ на насилие в Северна Ирландия
30
Бомби, бутилки, тухли по полицаите в Белфаст
Снимка: БГНЕС

Полицията в Северна Ирландия призова за спокойствие след нови нападения срещу нейни служители в поредна нощ на насилие в провинцията. Броят на ранените полицаи през седмицата достигна близо 80, съобщи БНР.

Още по темата

Запален автомобил беше блъснат в брониран полицейски Land Rover в Северна Белфаст през нощта. Запалителни бомби, бутилки, тухли и мазилка бяха хвърляни по полицаите в района Тайгърс бей, които се опитват да държат на разстояние двете враждуващи общности - на лоялистите и на националистите.

Висш полицейски служител призова за спокойствие и настоя всеки, който има някакво влияние в общностите на лоялистите и националистите да го упражни, за да не бъдат въвличани млади хора в безредиците.

По-рано заместник-ръководителят на северноирландската полиция Джонатан Робъртс заяви, че по-възрастни жители на Белфаст приветстват участващите в безредиците тийнейджъри. Той допълни, че някои от тези граждани, предполагаеми членове на полувоенни групировки, насърчават хаоса и безредието.

Насилието, белязало седмицата, започна, когато млади хора от общността на юнионистите, известни също като лоялисти, излязоха на улицата да изразят гнева си от условната границата в Ирландско море в резултат на Брекзит, както и от факта, че от политици от републиканската партия „Шин Фейн“ няма да бъде потърсена отговорност за масово участие в погребението на бившия член на ИРА Боби Стори, което е в нарушение на разпоредбите в условията на локдаун.

Засилват се опасенията, че сблъсъците между общностите може да възродят старите сектантски напрежения и да настъпи нова ера на размирици в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, пуснете го това ъгълче на Ирландския остров да си ходи от Разединеното кралство! Не го ли видите, че принадлежи на Ирландия и рано или късно страната ще се обедини. По-добре е да стане с мир.
6
2
 
7
 
! Отговори
Е па... преди 3 години
Ке се потепат, ке се потепат малце, па ке им помине.
5
2
 
7
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 3 години
Обикновен капитализъм...
4
1
 
15
 
! Отговори
Да преди 3 години
Демокрацията навсякъде започна да издиша и има протести.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемите пак ги правят британците. Не им е кеф в Северна Ирландия да се ползват от повече права и да се чувстват по подобен начин все едно все още са в Европейски съюз. А в същото време на смешковците в UK им се е спекло самочувствието понеже си вкараха автогол с Брекзит, за който бяха подхлъзнати.
2
2
 
14
 
! Отговори
Хак да ви е преди 3 години
Енджой ду брекзит идиотс
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И там има лоялни на поробителите, както в България има лоялни на руските ни поробители, въпреки че ужким се освободихме преди 30 години.