Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?

"Миллиет": Покрай украинската криза се формира фронт срещу Русия
10 апр 2021 20:34, Александър Попов
541
Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?
Снимка: БГНЕС

Русия, чиито бивши съюзници в рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, която те са заобиколили от запад, сплашва Украйна, която иска да се присъедини към НАТО.

А САЩ правят всичко възможно, за да затворят веригата на обкръжаване и да накарат да се усети военното им присъствие в Черно море.

Поради това от страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас. Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия.

Например какво ще се случи, ако Русия влезе в директен сблъсък с Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО: "Вие ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки"?

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, измислени от Съединените щати, и на какво те са способни, за да изпълнят тези планове. Освен това всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за многопластова ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните изчисления на САЩ да убият няколко зайци с един куршум.

Още по темата
Преподавател от университета в Истанбул Айдън, бригаден генерал от запаса , д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

"Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия.

САЩ също се стремят да отделят Турция от Русия. Как?

Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения. На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на нагнетяваното от САЩ напрежение, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

Друга цел на Съединените щати е в това, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море по предлога за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море. По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава".

Ами вероятността за намеса на НАТО, възможно ли е подобно развитие?

"Член пети от договора за НАТО гласи, че атака срещу една от страните членки на алианса се счита за атака срещу всички страни членки. Разбира се, това важи за онези страни, които са членки на НАТО. Украйна не е член на НАТО. В момента тя е партньор на НАТО, член на програмата „Партньорство за мир“, но не и съюзник или член на алианса. Това е само етап на подготовка. Следователно, както през 2014 г. НАТО не можеше да се намеси, когато Русия анексира Крим, така и сега алиансът не може да го направи. Използват се само някои дипломатически, политически механизми. Но Съединените щати, ако желаят, могат да се намесят заедно с няколко държави, например Великобритания, и да помогнат на Украйна. Само че е невъзможно това да се направи под егидата на НАТО".

Накратко, зад известното ни състрадание на Съединените щати знаем, че има дълбоки изчисления, като например: да се възползваме от украинската криза, да принудят ЕС, включително Германия, да формира фронт срещу Русия и отчуждаването на Турция от Русия, превръщайки Черно море в зона на конфликт./БГНЕС


541
Още от Коронавирус
Преувеличена ли е пандемията и какво се случва в ума на скептиците?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е това заглавие , САЩ ли анексираха Крим...
441
10
 
7
 
! Отговори
sd преди 3 седмици
Да живеят САЩ!!! Добре че са те. Господ да убие руснаците и жужето им!!Слава на Украина!!
440
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Kрайно време е Русия да анексира Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония и Полша а ние да анексираме Македония, западните покрайнини, беломорска Тракия, о. Тасос, Кавала, северна Добруджа.
439
5
 
4
 
! Отговори
10 преди 3 седмици
До sd

Най-неприятните тролове, които се самозабравят кои са и що са.
438
8
 
8
 
! Отговори
sd преди 3 седмици
Да живеят САЩ!!! Добре че са те. Господ да убие руснаците и жужето им!!Слава на Украина!!
437
5
 
8
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 седмици
С РУСИЯ ТЕЗИ ДЯВОЛЪЦИ НЕ ВЪРВЯТ - АМИ КУБА Е ПОД НОСА НА АМЕРИКАНЦИТЕ !?!?! А В ТАЗИ КУБА КАКВИ ЛИ НЕ ВОЕННИ ИГРАЧКИ (по вода суша и въздух) СА ПОСТАВЕНИ !?!? Американците използват *омийните ръководители в България Грузия и Румъния за да се намъкнат в Черно море а в него просто гъмжи от руски атомни подводници !!!! Недай се боже да изхвърчи някое точило от тях - тогава ще я втасаме !?!?!?
436
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
самите украинци дрънкат оръжие от началото на годината, а и не го крият
435
4
 
9
 
! Отговори
до я па я преди 3 седмици
Контра въпрос.Превръща ли Путин Украйна в зона на конфликти , след като струпва войска по границата ? Кой започна пръв ?


познай кой струпва от февруари войски , кой провежда мащабни ПЕО учения , кой провежда съвместни учения на ВВС със СаЩ, Украина.
434
4
 
15
 
! Отговори
Black Sea Matter преди 3 седмици
Черно Море само за военни кораби на крайбрежните страни ! Вън американци, англичани и други от НАШЕТО МОРЕ !
433
0
 
0
 
! Отговори
Психиатър преди 3 седмици
До Анонимен 436

Или защото не останаха луди за кандидати самоубийци!
432
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакъв фронт няма да има и никакви войни в Черно море. Рашите се разгологъзиха за да формират военна сила по Украйна и моментално Китайските дивизии се юрнаха към границата. Това упражнение вече се прави за трети път. Този път, обаче Лавров и Маша преди това отидоха до Китай на седянка, но им пратиха само гидове да ги развеждат из казината. После си дойдоха обратно. Нямаше ни срещи, ни дивани да има Маша къде да седне. Никакъв скандал не настъпи. Това Си, да не е Ердо!
431
0
 
3
 
! Отговори
Какъв ти е проблема? преди 3 седмици
До Fallout 2023

Под почти всяко софийско училище, строено след 1978 г. има. И директорите са ги дали под наем за фитнеси, пилатеси, бокс и т.н.

Ама нямат съвременни системи за вентилация, складове за хранителни продукти и т.н. Предвидени са за защита от бомби, характерни за Втората Световна в София.

Бомбардират ви лошите, които и да са те днес, пък ви извадят след един, два дена. Максимум.

Не стават за дълго обитание. Новите им рекреационни функции са повредили дори допотопните им системи.
430
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тръмп спря да бомби всяка втора страна и .. О ЧУДО! Терористични актове намаляха драстично! Чудя се защо ли? Може би хората, като не ги взривяваш, не пащаш войници д аубиват бащите им, не им гърмиш болниците ... някак си не те мразят толкова? Малко зор е, да направиш голяма мрежа от хора, който тоооолкова мразят Америка, че да подкрепят самоубийствени атентати, ако повчето хора не живеят в константен страх, че ще ги взривиш и ти нямат зъб още от девство!
429
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
ДА.
428
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Байдън беше един от отговорните за войната в Ирак ...
427
0
 
3
 
! Отговори
Fallout 2023 преди 3 седмици
Не знам за вас пичове, ама аз вече си търся Vault. ...
426
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А форума тук беше "анти Тръмп" - ХАК ДА ВИЙ!
425
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисля, че този 78-годишен старец може да забърка някоя локална война без да си прави сметка, че в Китай ври и кипи зради Южнокитайско море. Срещу две големи държави трудно се води война, но американеците досега винаги са се намесвали в края на световните войни и не знаят какво значи да приемеш война на собствена територия. Франция на два пъти води война и на двата пъти швабите я окупирваха и добре че други я спасиха. Германия загуби и двете световни войни.
424
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мъдрец

"Истината
е че американската политика, също като родствената и английска
политика, никога не и е пукало за нищо друго освен за собствените и
интереси и обогатяване - разбира се винаги зад обвивката на гръмки фрази
за спасяване на света"

На коя политика, някога й е пукало за другите? Коя е тая успешна държава, дето е поставяла чуждите интереси преди своите?
423
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Байдън има проблеми с мозъка и действа, все едно смед 1991-а, а не 2021-а.