Вулкан изригна на о. Сейнт Винсент, хиляди се евакуираха

Пепел покри голяма част от карибския остров
10 апр 2021 21:18, Ния Христова
10
Вулкан изригна на о. Сейнт Винсент, хиляди се евакуираха
Снимка: БГНЕС
Карибския остров Сейнт Винсент в съботе беше покрит от голяма пепел, а миризмата на сяра изпълни въздуха след поредица от изригвания на вулкан, който в продължение на десетилетия е бил тих, съобщава Франс прес.
 
Прахта покри пътища, домове и сгради след мощните взривове от вулкана Суфриер, които са започнали в петък и продължили през нощта.
 
"Съботната сутрин на острова с над 110 000 жители приличаше на зимна приказна страна, макар и покрита с пепел", съобщи новинарският портал news784.com.
 
Видимостта в някои райони е била изключително ограничена. В столицата Кингстаун, която се намира на юг на острова, вулканът е на север, пепелта е предизвикала тънка мъгла от прах, пише още порталът.
 
Хиляди хора тръгнаха да избягат в търсене на безопасност от изригванията. Около 16 000 души живеят в райони, за които е издадена заповед за евакуация.
 
Премиерът Ралф Гонсалвес заяви в събота, че водата в повечето райони е спряна и въздушното пространство на страната е затворено заради пепелта.
 
Около 3000 души са прекарали нощта в приюти. "Това е огромна операция, пред която сме изправени", каза Гонсалвес пред NBC News.
 
Той каза, че правителството му е в контакт с други страни, които искат да предоставят помощ. Гвиана и Венецуела изпращат кораби с доставки, каза Гонсалвес.
 
Първоначалният взрив от Суфриер, най-високият връх в Сейнт Винсент и Гренадини, изпрати гореща пепел и дим на 6000 метра във въздуха в петък сутринта.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ МОМЕНТАЛНО ДА СИ ОТМЕНЯТ РЕЗЕРВАЦИИТЕ ЗА ДА НЕ СЕ ИЗГУБЯТ НЯКЪДЕ В ПЕПЕЛТА.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и Канарските о-ви ще бъдат в подобно състояние. Те са вулканични и имат действащи вулкани. Ланзароте ще е първият от островите който ще изчезне като такъв. След него Ла Гомера.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Викаш, господ натиска копчетата. Я се разберете с хаарпаджиите, че те пък си мислят, че не е той.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е гледал Дискавъри,едни от на-ефектните кадри са точно от предишното изригване на Ел Суфриер през 1979г
3
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Все повече и повече отива към САЩ. Странно до кога Господ ще продължава тихичко да ги предупреждава...
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе щом е покрит от "голяма пепел" е добре. Малката пепел е по-лоша, особено в "съботе". Важното все пак е, че хората са тръгнали да избягат.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а те що живеят до вулкан?