Лондон изпрати в Белфаст военни и части за борба с безредиците

"Съндей Мирър": Северна Ирландия е буре с барут
11 апр 2021 22:30, Красимир Ангелов
71
Лондон изпрати в Белфаст военни и части за борба с безредиците
Снимка: БГНЕС

Британските власти изпратиха в Северна Ирландия разузнаване и военни, които да помогнат при предотвратяването на сблъсъци между лоялистите и националистите, пише „Съндей Мирър“.

Сблъсъците на лоялистите с полицията и националистите продължават повече от седмица. Напрежението достигна връхната си точка миналата седмица, когато в сряда и четвъртък беше отвлечен и запален градски автобус. Запалени бяха и вратите, разделящи районите на града, а за първи път от 6 години полицията беше принудена да използва водни оръдия срещу бандите.

Последните дни в Белфаст са спокойни, като само в петък вечерта две групи младежи започнаха да хвърлят срещу полицията камъни и бутилки, запалиха един частен автомобил и няколко контейнера за боклук. Задържани са трима младежи, всички по на 14 години.

"В Северна Ирландия са изпратени специални сили под прикритие за първи път от четири години, заради ескалацията на насилието. Решението е взето след сблъсъци, в резултат на които са ранени няколко десетки полицаи", пише вестникът.

Изданието отбелязва, че според контраразузнавателната служба MI5 и военното разузнаване, сблъсъците с подрастващите може да прераснат в по-сериозен конфликт с военизирани доброволчески групи на лоялисти и националисти. Координацията на действията на разузнавачите и военните ще се извършва от работна група от състава на Специалния разузнавателен полк на британската армия, който се занимава с провеждането на специални разузнавателни операции. Задачата му ще бъде да разкрие лидерите на групировките, които имат отношение към проявите на насилие.

„Северна Ирландия е буре с барут и това е отдавна. Напрежението е изключително голямо. И на страната на националистите, и в лагера на лоялистите има елементи, които искат връщането на британските войски по улиците (в градовете на Северна Ирландия), но това би било катастрофа “, твърди източник на изданието.

Причина за сблъсъците в Белфаст, според лоялистите, са условията по Брекзит и липсата на реакция от страна на властите след действия на националистите, които организираха многохилядно погребение на лидер на една от военизираните групировки в разрез с действащите ограничения.

Според местните жители, обаче, лоялистите прикриват зад този повод истинските причини за безредиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия що пращат войски там? Я бърз да докладват на немската министъра, която се интересуваше от движението на руските войски в Русия. Може и това да иска да знае.
23
0
 
10
 
! Отговори
Welcome BREXIT преди 3 години
Албионцо и по-зле ще ставаНонтова е съфбата на слабоумнитеСелави
22
0
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Тц, шотландците имат подкрепата на северната лига( Дания , Швеция, Финландия ).
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До35 Грешка ,ама другият път!Ирландия е против референдума,а и да направят референдум изходът е ясен едва 28% подкрепят обединението 52% са против.Миналата година са правени социологически проучвания.Над 40% от жителите на провинцията не се отъждествява с републиканци и юнионисти.Хората ги интересува реалният живот ,а не някакви закоравели догми.
20
1
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Грешка , миналата година Шин Фейн спечели през февруари изборите в Република Ирландия, но при съставянето на ново правителство Фина Гел и Фина Фейн ( ФФ доведе Ирландия до фалит и заеми от ЕС) се обединиха условието за подкререпа на новото прсвителство от зелените и Шин Фейн беше провеждане на допитване за обединение, после дойде ковид и разговорите за обединение се подновиха през този февруари стигна до консенсус да се проведат края на октомври тази година. Лондон няма дума по този въпроса.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32В момента в Северна Ирландия има въоръжени групировки и това е известно на полицията.И републиканци и юнионисти имат такива групировки съставени предимно от младежи и юноши !
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Определено. Ирландските католици напоследък са станали доста "либерални". Обединение на цяла Северна Ирландия би било грешка. Въпросът е, че някои райони от севера са си католически. Ирландски семейства има, които буквално живеят от двете страни на границата. Просто трябва да се върне ЧАСТ от територията на Северна Ирландия на републиката.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм ,че и роялисти и републиканци в Северна Ирландия не искат да си имат нищо общо с ушанките.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Ти да си видял някъде в Русия такива безредици като в С.Ирландия?В Блатная,ако посегнеш на полицай директно си при Навални в затвора.Всяка полиция по света си има информатири,дори тази в Русия .
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година от Дъблин подкрепиха Лондон и попариха мераците на ,,Шин фейн" (политическото крило на ИРА) за референдум за обединение с Ирландия.Ако е вярно ,че Лондон годишно отпуска 7-8млрд.паунда дотации за малката провинция и ,че в Ирландия вземат двойни заплати на тези в Северна Ирландия,то Дъблин едва ли ще се съгласи да бъде новият донор на провинцията!
14
7
 
31
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Редовни войски и военно разузнаване срещу собствения си народ???И после същите тия лицемери ще ми разправят, че Русия не била демократична държава!
13
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Полицаи и военни не си дават сметка за какви фашисти работят.
12
1
 
13
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ преди 3 години
Време е Северна Ирландия да се освободи от Англия и да дойде в Европейския Съюз.
11
1
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
НАТО ?! Ти изобщо запознат ли си с приоритетите и правомощията на тази организация. Реалността е, че Обединеното кралство се разпада. Северна Ирландия гласува за оставане в ЕС, Шотландия също и това няма нищо общо с НАТО.
10
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Гледайте как се протестира !
9
2
 
22
 
! Отговори
Истинската преди 3 години
Причина за безредиците в Белфаст е граничното допитване тоест за обединение на остров Ирландия, което трябва да се проведе в края на октомври.Лоялистите след последните избори удариха дъното и твърде късно се усетиха какво точно ги чака след брекзит , и как бяха употребени и захвърлени от торите. Военните части нищо няма да променят , а ще ускорят обединението . Обединеното кралство се разпада, през май шотландците гласуват за парламент и за indyref2.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ АНГЛИЧАНИТЕ СА ОКУПАТОРИ ДА СЕ МАХАТ
7
3
 
8
 
! Отговори
родното ти НАТО преди 3 години
К'во ще пращаш ти бе пиле, торбички БИЛА ли?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кралят е мъртъв меината му на кралството такова няма
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я се уточни за кого да деиства Нато аз викам за Ирландия,Шотландия и Уелс откъдя накъдя за окупатора Англия а педио?