Лондон изпрати в Белфаст военни и части за борба с безредиците

"Съндей Мирър": Северна Ирландия е буре с барут
11 апр 2021 22:30, Красимир Ангелов
71
Лондон изпрати в Белфаст военни и части за борба с безредиците
Снимка: БГНЕС

Британските власти изпратиха в Северна Ирландия разузнаване и военни, които да помогнат при предотвратяването на сблъсъци между лоялистите и националистите, пише „Съндей Мирър“.

Сблъсъците на лоялистите с полицията и националистите продължават повече от седмица. Напрежението достигна връхната си точка миналата седмица, когато в сряда и четвъртък беше отвлечен и запален градски автобус. Запалени бяха и вратите, разделящи районите на града, а за първи път от 6 години полицията беше принудена да използва водни оръдия срещу бандите.

Последните дни в Белфаст са спокойни, като само в петък вечерта две групи младежи започнаха да хвърлят срещу полицията камъни и бутилки, запалиха един частен автомобил и няколко контейнера за боклук. Задържани са трима младежи, всички по на 14 години.

"В Северна Ирландия са изпратени специални сили под прикритие за първи път от четири години, заради ескалацията на насилието. Решението е взето след сблъсъци, в резултат на които са ранени няколко десетки полицаи", пише вестникът.

Изданието отбелязва, че според контраразузнавателната служба MI5 и военното разузнаване, сблъсъците с подрастващите може да прераснат в по-сериозен конфликт с военизирани доброволчески групи на лоялисти и националисти. Координацията на действията на разузнавачите и военните ще се извършва от работна група от състава на Специалния разузнавателен полк на британската армия, който се занимава с провеждането на специални разузнавателни операции. Задачата му ще бъде да разкрие лидерите на групировките, които имат отношение към проявите на насилие.

„Северна Ирландия е буре с барут и това е отдавна. Напрежението е изключително голямо. И на страната на националистите, и в лагера на лоялистите има елементи, които искат връщането на британските войски по улиците (в градовете на Северна Ирландия), но това би било катастрофа “, твърди източник на изданието.

Причина за сблъсъците в Белфаст, според лоялистите, са условията по Брекзит и липсата на реакция от страна на властите след действия на националистите, които организираха многохилядно погребение на лидер на една от военизираните групировки в разрез с действащите ограничения.

Според местните жители, обаче, лоялистите прикриват зад този повод истинските причини за безредиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Ълстър преди 3 години
До До УлстърПовечето северноирландски протестанти са пресбитерианци-от тях англичани няма и никога не е имало. Ако има наследници на англичани, то те ще са от чърч ъф Айрлънд (казионната англиканска църква създадена от британската корона в ирландия-такива са били половината ирландски националисти Чарлс Парнел и други както и богати англо-ирландци като Гинес-основателя на бирата-и те ли са англичани?) А относно пресбитерианците те са страдали от английски репресии не по-малко от католиците....
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почна се
42
0
 
4
 
! Отговори
Дядо ви преди 3 години
Достатъчно е човек да погледне картата, за да види, че това парче от острова си е на Ирландия.
41
0
 
3
 
! Отговори
До Улстър преди 3 години
Били сме в Ирландия и не сме чак толкоз прости, колкото ти се струва.След Бягството на перовете 1607 г. почти половин милион акра тяхна земя е конфискувана от английския крал, голям брой ирландци са изселени от Ълстър, а конфискуваната земя е разбита на парцели по 1000-2000 акра, които са дадени под аренда на англичани и шотландци. Тогава са заселени много английски семейства. Да, има и шотландци, никой не го отрича. Ама да се отрече частичното англицизиране на Ълстър, също не бива.
40
1
 
9
 
! Отговори
Аааа преди 3 години
Това са репресии. Полицейско насилие. Потъпкване на човешките права. Нарушаване на демократичните ценности. Истанбулската конвенция....Веднага САЩ да въведе санкции срещу Великобритания.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай и Русия да въвеждат санкции и да пращат "мирни" консултанти, за да ускорят Ирландската пролет.
38
1
 
9
 
! Отговори
Ълстър преди 3 години
Абе прости ***-къде ги видяхте тези англичани в Северна Ирландия, бре тва да не ви е новините по битиви да ви цакат бейко тиквата и учиндолеца.В северна Ирландия половината население е протестантско и не-английско по произход-основно са преселници от Шотландия заселени по време на ълстър плантацията 17 век и тук таме английски заселници или ирландски англикани отказали се от католицизма. Много малко са "англичани".
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според коментари в специализирани форуми, безредиците са следствие от прекъснати канали за трафик на наркотици на лоялистите и няколко задържани техни членове.
36
5
 
27
 
! Отговори
Нали са демократи, преди 3 години
защо не оставят ирландците да си направят своя държава? Испанците са същите лицемери, защо не оставят Каталуня да си решат проблема. Вчера чух, как по време на колониалното робство, англичаните са изхвърляли живи хора от кораба си, защото нямали достатъчно питейна вода. Ето, така са си трупали богатство навремето, със живота на робите!? Днес са същите спекуланти, все келепира гонят, а българи им слугуват и се радват на това!? Сами стават роби!
35
10
 
2
 
! Отговори
525 преди 3 години
Няма голяма връзка със статията, но ме интересува има ли българи, които знаят ирландски език? Ако някой има информация по въпроса, моля да я сподели.
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еди мaмyл някъде от първите номера писал, че англичаните в Северна Ирландия държели здраво.Ти oвчa кpaтyнo, я кажи колко процента са тези твои англичани там?Имат ли и 5%?Или Англия ще даде Северна Ирландия или Ирландия ще си я вземе.
33
2
 
12
 
! Отговори
Един призрак броди! преди 3 години
Оставка на кралицата, принц Чарлз-красиви и неговите умни синове!Революция и след това по думите на Маркс комунизма ще победи и ще бъдат образувани Съюз на Съединените Саксонски Републики!
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немоа ги оправя тея рижите. Какво са те без кралството. Нищо.
31
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМАМЕ ДВЕ НАПЪЛНО ИДЕНТИЧНИ СИТУАЦИИ.В първаата ситуация има конфликт отпреди ВЕКОВЕ между ирландци,живеещи на окупирана от англичаните територия, векове третираникато роби и не желаещи да живеят в една държава с англичаните.Англия изпраща ВОЙСКИ и ТОВА Е НОРМАЛНО.От друга страна имаме територии от етнически руснаци, принуждаванида комуникират на изкуствен език, системно избивани от укрите.И когато Русия реши да изпрати войски за да защити своите съграждани е агресор.Егати света!
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде локдаунче... давайте тъпчете хората , ФАШИЗЪМ на макс.. пък да видим до къде ще го докарате...
29
8
 
5
 
! Отговори
Р.Р. преди 3 години
Радой Радоев съм, да не си помислите, че съм някой Румен или Радко например !
28
1
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Объркал си се нещо , 35 е прав, споразумението " Разпети петък" дава право на хората от двете страни да се обединят. Ковид и брекзит са факторите които играят главна роля за обединението. Прочети ирландските и северноирландския новинарски сайтове и виж социологическите проучвания от двете страни на границата публикувани миналата седмица са: РИ 56 % за, СИ 67% за.Информирай се преди да пишеш съчинения.
27
4
 
15
 
! Отговори
Р.Р. преди 3 години
Решително подкрепям протестите на ирландския народ ! Ооставкаа... ооставкаа.. !
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германският министър на отбраната към Лондон : Войските накъде?Копнах заглавието на другата статия с малко редакция.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,не моа ли ,англичаните направо да изгонят ирландците от кралството и да вземат Нас вместо тях?Направо ,значи ,че се родиме,а и има леб у назе.По-голема територия,излаз на Черно море и с право да прехвърлят половината си флот за ужас на Путин,а и най-важното ,,Съни бийч"е тук.