Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия

Полицията издирва двама с по няколко паспорта, включително руски
Обновена: 17 апр 2021 22:34 | 17 апр 2021 22:30, Веселина Йорданова
221
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия
Снимка: БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха днес премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама души.

Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

ТАСС допълни, че според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Чешката полиция съобщи днес, че издирва двама мъже с по няколко паспорта, включително и руски с имената Александър Петров и Руслан Боширов, предаде Ройтерс.

Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако руските власти имаха капка човечност, нямаше да има война в Украйна. Вместо да развиват добри съседски отношения с братята си, те цепят територии и подклаждат войни. Не говоря за Крим. Той е руска територия, и украинците трябва да го признаят. Но тези донбаски тъпотии са за съд! Живея в Словакия. Между чехите и словаците има братство, за което може да мечтаят всички! А те също се разделиха. Цивилизовано и с обич един към друг. Истински пример за целия свят.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият свят ги мрази тея. 2021г си играят на големи шпиони и схемаджии. Бият се с всички съседи. .. малко ми мазат на селскиии бабаити тея рашкии.
112
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В България познавам хора, които по такъв начин защитават Русия, че чак започват да се навеждат на сърбите."Е то в България всеки рушoфил продава и подарява България и българските интереси на сърбите. Или директно на Русия. А хич не гледат, че даже и сърбите гонят руски дипломати като направят гаф.По какво може да разпознаете рубладжиите - величаят Тръмп, навeждат се на сърбите, България не им е мила, казват че уж са комунисти а са яростни православни християни, двулични са.
111
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сутрин са пуснали от психиатриите русофоби, за да могат да пишат гнусотии против Русия.Давайте,че от американското посолство ще ви се карат.
110
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех,че чехите са едпа идея по-умни от поляци и украинци и от нас,но и те са се превърнали в пудели на САЩ.Жалки са.
109
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина не разбирам русофилите. Вие кого филвате? Нормалните руснаци, дедите на който са умирали за България? Това е разбираемо и похвално. Не, вие обичате товариш Путин и комуно-мафиотското подобие на държава, която не цени живота на собствените си граждани. Руснаците страдат в тотална мизерия. Руските управници са престъпници! Руските хора са добри и търпеливи. Руските управници са зли и алчни. Та, кого обичате? Вие сте тиранофили!
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България познавам хора, които по такъв начин защитават Русия, че чак започват да се навеждат на сърбите.
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как бе, у нас последните 11 г. ни управлява "за европейско развитие" ГЕРП!Вервайте, вервайте..."Ми то и ГЕРБ повечето им членове са пребоядисани бивши комунисти и слуги на Русия. Нормално да затънем.
106
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още малко останаха децата на про-руските хрантутници. Родителите им вече остаряват и лека-полека си заминават. Когато се изчистим от такива родоотстъпници, тогава България ще стане богата държава. Няма да има кой да разваля морала на населението.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137Как бе, у нас последните 11 г. ни управлява "за европейско развитие" ГЕРП!Вервайте, вервайте...
104
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Чехите, стабилен народ без чалго- мутренско- руски " партии" и " президенти"! Затова са и богати, колкото по далеч от русия си, толкова по богата и просперираща е държавата ти! Примери ли искате?:1 Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Прибалтика, Хърватияи бедните с висока корупция и престъпност руски васали:1 беларус, молдова, сърбия, македония и за съжаление Бг то
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахахахахаНеделя сутрин, а вече си се навел на руснаците.Хахахахахаххахаххаха
102
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Вчера същия пост, днес пак.Русофилчетата отрано ви юркат от Кремъл да сте присъствени.Работете, работете, може пък да се появи някоя бучка сирене в хладилника ви, щото иначе, ГЛАД майка.:)))))
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руските подметки реват и кълнат чехите, че трябвало ( като губернията бг) да са " вечно блЯгадарни) хахахахаха на руската дупка упс Рф
100
16
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. ???Аз пък подозирам, че извънземни са кацнали в мозъците на чехите и трябва спешно да ги лекуваме с лоботомия!Какви доказателства имат, ЗАЩО НЕ ГИ ПУБЛИКУВАТ ???Сигурно защото цялото мероприятие е по поръчка на САЩ и чехите нямат никакви доказателства!Това е отмъщението на САЩ, че братушките изгониха 10 техни дипломати!Много НЕБЛАГОДАРНА постъпка на чехите да се навеждат така на САЩ
99
8
 
21
 
! Отговори
Иван преди 3 години
А у нас: Очен ,очен хорошо.Изкупиха ни черномориет-пълен пас. Влязоха ни по домовете.пълен пас.Взеха си рафинерията и не плащат данъци-пълен пас. Свиват ни част от Еврофондовете-пълен пас.Банкрутираха НЕК /а това е монопол с абсолютна печалба/ и там си траем. Откупиха 2300 бензиностанции на "Петрол".....Ако има разбиране ще продължа. Останаха още 50 точки.
98
15
 
6
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Чехите папагали , видяха от бг и веднага и те да отворят бузките на запад, спокойно за всеки ще има по един дебел американски в кафявата шпионка
97
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички държави трябва да изгонят руските "дипломати". Горките руснаци! Тях ги управляват потомствени демони!
96
5
 
5
 
! Отговори
Офицер от ГРУ преди 3 години
Ние и в България гръмнахме няколко завода и отровихме няколко човека, но никой не ни търси. Защото за шефове в службите им са назначени наши хора.
95
8
 
11
 
! Отговори
Чибурашка преди 3 години
Аз също искам да изгоним всички руски дипломати от България.Тази нощ руски агенти са сложили мая за хляб в нужника ми на задния двор и всичко наоколо в момента около къщата ми е кафяво.