Учени откриха мутацията в COVID-19, повишаваща неговата устойчивост

Тя го прави и по-уязвим към атаки на антитела
18 апр 2021 07:30, Петя Славова
46
Учени откриха мутацията в COVID-19, повишаваща неговата устойчивост
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Американски молекулярни биолози установиха, че първата голяма промяна в генома на коронавируса, мутацията D614G, не само повишава неговата заразност и устойчивост на студ, но и го прави по-уязвим към атаки на антитела, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".

Още по темата

"Нашите експерименти показаха, че мутацията D614G променя структурата на протеините на обвивката на коронавируса по такъв начин, че шансовете за успешна адхезия към ACE2 рецептора и проникване в клетката са значително увеличени. От друга страна, същата тази промяна дава на антителата повече време и възможности за свързване с частици на SARS-CoV-2", пишат изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ).

Първата голяма промяна в генома на коронавируса настъпи в началото на март миналата година, когато в Европа започнаха да се разпространяват нови щамове на коронавируса, притежаващи обща мутация в така наречения ген S, който кодира тази част от обвивката му, която е пряко свързана с проникването му в тялото.

Сега тази мутация D614G е налична при почти всички варианти на коронавируса, циркулиращи сред населението на всички континенти на Земята.

Група молекулярни биолози, водена от Сандрасегарам Гнанакаран, изследовател в Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ), проучи подробно последиците от тази мутация и разкри неизвестната й досега черта, която може да увеличи ефективността на ваксините и естествения имунитет срещу ТОРС -CoV-2.

Тази характеристика на вируса може да обясни защо всички съществуващи ваксини, чието разработване е започнало още преди появата на мутацията D614G, въздействат върху носителите му толкова ефективно, колкото и при първите версии на SARS-CoV-2. Тази ахилесова пета на коронавируса може да бъде използвана при разработването на нови ваксини и моноклонални антитела, предполагат изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
D614G е известен поне от година.Защо чак сега се пише за него - хаха...А по-надолу виждам професори квичащи за Бразилия - Манаус, който беше ударен преди година тежко е ударен и сега, а там се водеше че 75% от населението го е прекарало.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Охо о! Още колко мнооого мутации ще откриват ,свят ще ви се завие . Всичко върви по план .Както и предрекоха ,нормалните хора .
23
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Той не бил изкуствен....... само малко !
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Правителството е де факто без правомощия"Кое правителство е без правомощия?
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Това е резултатът от ваксинация по време на пандемия"Дрън-дрън. Най-силната мутация е в Бразилия, където ваксинация и мерки няма.
20
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Откриха или доразвиха ?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези "ваксини". Има достатъчно. Тествайте лекарства за хора в по-тежко състояние. Клетъчният имунитет от преболедуване е траен. Ако не пипаха в лабораториите вируса, кръстосаният клетъчен имунитет ще е гарантиран. Сега зависи от типа вирус. Ако имунната система е отслабена, кръстосаният може да не сработи добре. Пример - ако сте карали тип В вирус, то тип А е по-различен. Вариантите на тип вирус - при тях се вижда, че няма проблем. Проблемът е, че бигфарма разработва нови видове.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Щаба си го закриха ГЕРБ, бе! Заедно с подаването на оставката на МС, прекратиха и дейността на НОЩ.
17
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултатът от ваксинация по време на пандемия - отглеждат/селектират се супер вируси! Чрез антителата образувани от ваксината се унищожават от имунната система по слабите представители(вируси), остават по силните(супер) вирусите! Четете учебник по вирулогия (достатъчно е I семестър), а може и Чарлз Дарвин!
16
0
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Абе... ученото си е учено....
15
0
 
19
 
! Отговори
Дд преди 3 години
Аманнн...за година толкова мутира,толкова се изследва и още лекарство няма....Ваксини направиха,ама и с тях може да го караш(да по-леко) ама какво го лекува? или защо някои хора го карат леко или изобщо не?Кога това ще открият?
14
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДБ и ИТН на чалгаря са безотговорни, нямаха право да закриват щаба и да махат всички мерки, хората не са съгласни с това нещо. Искат всички хора да се разболеят ли???
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Стига си писал глупости независимо, че правителството си е подало оставката изпълнява функциите си до създаване на следващото, аман от разбирачи.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 е прав! Като толкова имат нужда от НОЩ нищо не им пречи на Славуци, Маички и Корненца да се обединят и да гласуват създаването на нов НОЩ с конкретни правомощия до излизане от здравната криза. Сега властта е в техни ръце! Защо не го направят? Ще чакаме някой да се накуми ли, що! Нали разбирате че мерките са гласувани до 30.04, а това означава че за Великден падат всички мерки, дори и носенето на маски и задължението масите да са на 1,5 м отстояние! А какво правим с карантинираните?
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли, че законово тоя щаб не можеше да съществува при условие, че Правителството е де факто без правомощия. При такава ситуация всяко тяхно решение е атакуваемо в съда и не може да се налага. Министъра на здравеопазването просто е човек, който взима някакви решения при спешност, а НОЩ е спомагателен орган, създаден от МС, а МС вече е в оставка и този орган става незаконен ако продължи да работи без одобрението на НС! НС да бяха гласували, че запазват НОЩ! И сега могат да го направят
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как откриха мутацията след като още не са открили вируса? Новини за овчелюдието.
9
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, но такива са фактите, дойдоха ДБ и чалгаря и се почна, спираме щаба, спираме ваксинацията, лекарите били лъжели нямало вирус и тн.Бойко направи всичко да спре епидемията и да защити и доходите, сега виждат хората какво става, тия ще разбият всичко. И сега тези хора дето се разболяват заради слави и ДБ кой ще носи отговорност?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А добрутро
7
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Абе ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН:Първо: щаба го закри любимия ти Джипко Бибитков!Второ: никога ДБ не са отричали вируса, напротив - д-р Симидчиев критикува неефективната борба на ГЕРБ с него!Трето: по вкасинация сме последни благодарение пак на твоя ГЕРБ!Разбра ли бе *** мръсен?
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A защо учени, щабове и медии не казват колко трае клетъчния имунитет след прекаран ковид? Ако това се прави само за да се пробутват ваксините, е голяма глупост!Не познавам човек, който го кара с вълната от октомври - ноември, сега да се е заразил пак!Има теория, че предвид че имунната система се сблъсква с наистина голяма опасност, си изгражда клетъчен имунитет който да трае по-дълго отколкото при обикновените грипчета