До 2035 г. Великобритания ще намали въглеродните емисии със 78%

Ангажиментът е предложен от премиера Борис Джонсън
20 апр 2021 17:22, Петя Славова
34
До 2035 г. Великобритания ще намали въглеродните емисии със 78%
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще засили ангажимента си за намаляване на въглеродните емисии преди домакинството на срещата на върха на ООН за климата тази година, обещавайки 78% намаление до 2035 г.

Премиерът Борис Джонсън ще разкрие по-късно тази седмица обвързаната със законодателство цел, която е с 15 години по-рано от планираното по-рано, предаде BBC.

За първи път ангажиментът ще обхване и емисиите от международната авиация и корабоплаването, за което отдавна настояват природозащитници.

Още по темата
Това се случва преди организирането на Великобритания COP26, ежегодната климатична среща на Обединените нации в Глазгоу през ноември, съобщава БГНЕС.

В четвъртък Джонсън ще се обърне към срещата на върха по въпросите на климата, организирана от американския президент Джо Байдън, докато се опитва да превърне Великобритания в световен лидер по въпроса в навечерието на ноември.

Страната си е поставила за цел да стане неутрална към въглерода до средата на века и сега ще поеме още по-амбициозни ангажименти. През декември Великобритания заяви, че ще намали емисиите си на парникови газове с повече от две трети в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. - една от най-амбициозните цели на всяка голяма икономика.

Последната цел от 78 процента за средата на следващото десетилетие е сред препоръките, направени миналата година от независимия консултативен орган на правителството на Обединеното кралство, Комитетът по изменението на климата (CCC). Той отбеляза, че трябва да има повече електрически превозни средства, разширяване на офшорното производство на вятърна енергия, намаляване на потреблението на месо и млечни продукти и засаждане на нови гори.

Правителството на Джонсън обаче е изправено пред критика, че неговата реторика по отношение на изменението на климата не е съчетана със значими политики. Водеща схема за субсидия за подобряване на енергийната ефективност на домовете беше оттеглена наскоро след хаотично споменаване. Междувременно природозащитниците са бесни, след като министрите заявиха миналия месец, че могат да лицензират допълнителни сондажи за нефт и газ в Северно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
правилно преди 3 години
Щото САЩ и Китай квито емисии бълват,бедна ви е фантазията!!