В Ереван отбелязаха годишнината от арменския геноцид

Между 1,2 млн. - 1,5 млн. арменци са били убити от Османската империя
24 апр 2021 19:25, Анисия Иванова
40
В Ереван отбелязаха годишнината от арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

Хиляди арменци излязоха днес по улиците на Ереван със свещи и цветя в ръце, за да отбележат 106-ата годишнина от кланетата на арменци, извършени от Османската империя по времето на Първата световна война, предаде Франс прес.

Множество от хора се събра в центъра на арменската столица, където е издигнат мемориал, посветен на жертвите на кланетата, които Армения и около трийсет страни по света и общност от историци определят като геноцид. Турция решително се противопоставя на тази квалификация на трагичните събития, отбелязва агенцията.

При мемориала се събраха военни, религиозни лидери, жени с деца и държавни служители, сред които и премиерът Никол Пашинян, които дойдоха да почетат паметта на загиналите арменци. Годишнината от кланетата се отбелязва днес, тъй като се смята, че те са започнали на 24 април 1915 г.

Предстоятелят на арменската църква католикос Карекин Втори отслужи заупокойна литургия в близост до мемориала. Очаква се днес американският президент Джо Байдън да признае кланетата на арменци за геноцид, което рискува да доведе до допълнително обтягане на отношенията между Вашингтон и Анкара.

"На тази 106-а годишнина мислите ми са изцяло за наранената от историята Армения (...) Никога няма да забравим", заяви френският президент Еманюел Макрон в послание до арменския си колега Армен Саркисян, публикувано вчера от арменското правителство.

Макрон посети днес мемориала на арменския геноцид в Париж. Според оценки между 1,2 милиона и 1,5 милиона арменци са били убити от Османската империя, отбелязва Франс прес.

Анкара решително се противопоставя на употребата на думата "геноцид" и твърди, че става дума за взаимни кланета между турци и арменци в условията на глад и гражданска война, при които са загинали стотици хиляди души. Гневът на арменците срещу Турция нарасна след разгрома на Армения във войната с Азербайджан от миналата есен в сепаратисткия регион Нагорни Карабах, тъй като в този конфликт Анкара подкрепяше Баку.

Арменският премиер окачестви конфликта като "азербайджанско-турска агресия, целяща да изличи арменската следа" в Карабах. Конфликтът, който избухна през септември и продължи шест седмици, бе прекратен с посредничеството на Русия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Петю преди 2 години
До Ястребителят:Никой не ви е канил тука в Европа за да ни храните-такава покана от България тогава не съм прочел никъде-така че вие сте били май най гладните тогава щото пясък не се яде.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ след народ признават кървавите дела на турците. Кръгът около врата на турците все-повече се стеснява.Няма спасение.
25
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 16По времето когато България е част от Османската империя,българския народ има небивали научни и културни постижения-творят безчет математици,художници,композитори,изобщо толкова са много,че не им знаем бройката.Хората доброволно си дават децата за да станат еничари,и после да колят сънародниците си,ей така за извисяване на българския д.ух.Верицата ти нередовна.
24
6
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
На практика османската империя по това време се е спихнала и може да се каже,че това е дело на съвременна Турция.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИва Митева е от ГЕРБ и ДПС.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, изнасилванията по време на Османската империя са били държавна политика.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Ива Митева е бивш кадър на ДПС.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тук едно изродче Ива Митева не позволи да се почете геноцида.Срам.
19
8
 
5
 
! Отговори
Петю преди 2 години
С влизането на България на страната на Германия,всъщност удължаваме Първата Световна Война с две години,вместо да помогнем на англичаните при Галиполи като ударим турците в гръб,така че пай ние сме си виновни май.Така че създаваме и условията за Октомврийската Революция в Русия.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страдам за всяка жертва на терора в този свят. Позволявам си обаче и да се възмутя. Арменците са от греко-тюркски произход. Що са дирили в земи,които са принадлежали на нашите българо-френски деди траки? Арменците никога не са преставали да бъдат номади...никога. Нима някога арменците да са обявили траур за избитите от техните сънародници турко-гърци българи? Арменците защо не признаят геноцидите над Българският народ извършвани и с участието на арменски греко-турски военни части ?
17
3
 
7
 
! Отговори
:D преди 2 години
Кво знаеш ти кво е истинско робство бе льольо :Д
16
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
арменците са измамници и лъжци
15
15
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истината е, че арменците чакат с нетърпение настъплението на англичани и французи от запад. И докато турците воюват с тях при Чанаккале през 1915 година арменците по същото време влизат в кюрдските села и ги опустошават. Нали не си мислите, че турците докато се мъчат да си спасят държавата на запад ще си отворят друг фронт на изток. Арменеца сега реве, че не е успял да удари в гръб турчина докато той се бие на другия край на Турция. И кой е виновен сега, че хем сте нападнали хем сте яли пердаха?
14
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Никой не вие клан, нито изнасилвал. Когато България е била в Османската Империя, българинът е имал собственост, учил се е в Западна Европа. Имал е достъп до църква. Когато дойдоха руснаците забраниха собствеността, църквите и българите да преминават границата. Знаете ли колко избити има при руското робство кокабо българин иска да види Западна Европа.
13
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Истинското робство беше руското под което и сме до днес.
12
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия с Малките носове неможе да ги сбъркаш. Как пък до един са с такива носове като на гар.га човката. И все реват за геноцид. Какво да кажем ние като 5 века са ни клали и изнасилвали. Прабабите ни са се крили за да не ги изнасилят османлиите. На Бременни жени са вадили бебетата от коремите. И въпреки това един Сеяндур от Банкя викат му Джипко Бибитко свали гачите и разствори бузките а Ердоган Паша му отпра рез.няка изотзадека..Ама Битко е прочел само Винету та затова
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Русия какво вие направила?
10
11
 
11
 
! Отговори
Мате-матик преди 2 години
Между 200 и 250 хиляди арменци се завръщат в Турция и ползват мюсулмански имена за да прикриват арменската си идентичност. 90% от днешните кюрди, претендиращи да са алевити са всъщност дегизирани арменци. Един от тях е лидерът на Републиканската Народна Партия - Кемал Кълъчдаролу. Сега да видим какво казва проЗстата мате-матика:От 1.2 милиона арменци - 1.5 милина са избити, над 800 хиляди емигрирали, и още четвърт милина са останали да живеят с различна идентичност ... ах тази мате-матика ...
9
8
 
12
 
! Отговори
Мате-матик преди 2 години
Според арменския синод - през 1915 година в Османската империя живеят 1.2 милина арменци.По даничните архиви на Османската империя през същата година имало 1.3 милиона арменци. В този случай трябва да приемем данните на арменския синод за верни. Значи през лето господне 1915 в рамките на Отоманската империя живеят 1.2 милиона арменци. От тези 1.2 милиона арменци, след 1918 година 420 000 емигрирали в САЩ, 300 000 емигрирали във Френкистан, около 100 000 в латиноамериканските страни.
8
10
 
12
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Бог да ги прости, ама като гледам Бабикян какво да мисля...