35 години от аварията в Чернобил

Това е най-тежката авария в историята на човечеството
26 апр 2021 10:58, Ния Христова
102
35 години от аварията в Чернобил
Снимка: БГНЕС
На днешния ден се навършват 35 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, предаде БГНЕС.
 
На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, която предизвиква изхвърляне на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата. Според данни на множество експерти, които са вписани в официалните доклади, засегнатият район е около 160 хил. квадратни километра.
 
Най-силно засегнатите зони от радиацията са разделени на четири. Първата е т. нар. забранена зона, поставена под ръководството на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя е с радиус от около 30 км от атомната централа. Местното население от тази зона е подлежало на евакуация.
Още по темата
 
Следват зоните за преселване, където също има значително замърсяване, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус.
 
Жителите на градовете Припят и Чернобил са изцяло евакуирани.
 
Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души. Стотици са починалите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са и пожарникарите, които първи са дошли на мястото на инцидента и т.нар. ликвидатори, рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последиците. 
 
Действителната щета няма как да бъде оценена, тъй като няма как да бъде проследено вредното въздействие и да бъдат оценени последиците за следващите поколения.
 
Експерти отчитат, че в България населението също е пострадалио от радиацията. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Нищо не знаете23054 преди 2 години
Руснаците,както винаги все някой ще ги напада им хвърля бомби.В случая са искали да проверят дали ядрен реактор ще издържи на ракетен удар.Е ,проверили са....
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Японците са допускали грешки като всеки народ, но са едно от най-развитите и подредени общества. На светлинни години са пред руснаците. Грешката им е, че са силно земетръсна зона, а имат около 40 реактора. Трябвало е да вземат пример от страни като Германия или Италия. Те са богати и могат да си го позволят.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука Христо Христов абсолютно безочливо казва на бялото черно и точно по правилата на болшевишката пропаганда смесва полуистини с лъжи да доказва, че бялото е черно. Платен ***. Чисто доказателство, че руснаците си действат и в момента подмолно на територията на чужда държава.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовТук стигнахме до черешката на тортата - кремълските мишки обясняват, как япононците са некомпетентни и некадърни, а червените водкаджии са върха, много бързо се били справили с аварията, абе въобще нищо не е станало, най-умните и кадърни. Сигурно защото японците са много некадърни и изостанали, сесерците крадяха технологии от тях - така е лошите гнили японски капиталисти, държат радиоактивен материал в бидони за зеле, неуспорим кремълски факт, сесерската технология 1 в света.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 58Твърдението, че цялата изтекла радиоактивна вода от Фукушима се съхранява в басейни е много интересна. И в никакъв случай няма нищо общо със слаб умието!
53
1
 
2
 
! Отговори
do 77 преди 2 години
Естествено че там ги учат. И да, това е точно похват.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изкривявате дискусията с Фукушима? Доколкото виждам статията е за Чернобил. В трoлфабриката ли ви учат на подобни похвати? Сакън да не каже някой нещо срещу мaтушката. Ако с такъв плам бранихте и България.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долнопробна пропаганда! Фукушима е тотал щета! Но смее ли някой официоз да го помисли?!Частната капиталистическа радиация е полезна радиация.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовТо май за такива като теб само руснаците са кадърни и компетентни, но историята говори друго и смазва демагоягата ви с неумолимата си тежест. Никой няма да забрави или да прости съветските безобразия. Едно от тези безобразия е дни наред да не евакуират гражданите на Припят и да мълчат за аварията.
49
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Много "специалисти" по ядрените реактори пишели в коментарите...
48
1
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Водородните експлозии не се премълчават, те се случват в трети енергоблок, но целостта на реакторите не е нарушена. Когато си ***, обаче не правиш разлика между енергоблок и реактор.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахааа, за атмосферата говорим, ама за океана и светещата сьомга... Нали? Пълно мълчание. Ех маймунки такивааа!
46
4
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
С червени полирани мозъци нормален диалог не може да се води - хем ултра ***, хем не знае какво списва, хем го повтаря 1000 пъти и се мисли за много умен. За последен път, във Фукушива аварията е локализирана, основния проблем е изтичането на радиоактивна вода, която се съхранява в басейни, в Чернобил имаме некотролируемо изпускане колосално количество редиоактивни изотопи в атмосферата, оттам замърсяване е с огромни размери - това са фактите, всеки умен човек ги разбира.
45
5
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
И какво са криели властите в Рур, за не обявена ядрена катастрофа ли?Гнусна работа сте руските ***. Ще продадете и майките си за рассия
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сериозно ли твърдите, че във Фукушима Даичи нищичко не се е случило?
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чернобил имаме един реактор с разкъсана цялост отгоре, а във Фукушима 4 реактора с разкъсана цялост отдолу и отгоре (дори му измислиха термин мелтдаун). Водородните експлозии също ги премълчават. Вадят от десет кладенци радиоактивна вода, само и само да не се разбере, че нещо със 7-*** степен се е случило във Фукушима Даичи.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовВъв Фукушима, нито едни реактор не избухва, нито един реактор не е с разрушен корпус, има гръмнал енергоблок, но не и реактор - това са фактите, изруснатите в атмосферата радиоактивни изотопи и миниманално! Аварията е сериозно, но много, ама много пъти по-малки последствия от тази в Чернобил - две аварии просто не могат да се сравняват, това което се случва в СССР е чудовищно. Но най-важното е че аварията в Чернобил е причинана поради престъпна безотговрост и немарливост.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е истина, че след 35 години кремълските подлизурковци продължават да говорят как нищо не се е случило в Чернобил! Още веднъж се потвърждава правилото, че комунизма и глупостта са неразливно свързаните, първото не може да съществува без второто. Още веднъж става ясно, че колкото сме по-далече от руските генераторите на простотия и посредственост, толкова по-добре за България.
40
1
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Като гледам, само ти се пънеш да пишеш за Фукушима. Никой друг не ги защитава.Типично по комунистически - "А вие що биете нгрете?"
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете най-тежки аварии за ЧАЕЦ и Фукушима Даичи. И двете са от седма (най-висока степен) по скалата за оценка на ядрени инциденти на МААЕ. Тази спекулация с Чернобил се изтърка вече от 35 години. Япончетата с дженерал електрик реакторите също се издъниха. При това повече. 4:1 за японците в дисциплината гръмнали реактори.