Почина астронавтът Майкъл Колинс от "Аполо 11"

Той участва в първата успешна мисия до Луната
28 апр 2021 23:00, Петя Славова
32

Астронавтът Майкъл Колинс почина на 90 години след онкологично заболяване. Той беше част от тричленния екипаж на "Аполо 11", който успешно кацна за първи път на Луната. В негова памет от НАСА разпространиха исторически материали от мисията, предава Bulgaria ON AIR.

Роден през 1930 година в Рим, служил като летец-изпитател във Военновъздушните сили на Съединените щати, Майкъл Колинс става част от тричленния екипаж на "Аполо 11", заедно с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин.

Мисията стартира успешно на 16 юли 1969 г., а Колинс е пилот на командния модул и остава в орбита, докато Армстронг и Олдрин се спускат с друг апарат до повърхността на Луната.

"Със сигурност не седях на най-доброто от трите места в "Аполо 11", но откровено мога да споделя, че бях развълнуван от самото място, което получих. Знаех, че някак си съм онази 1/3 от екипа, която ще направи това невероятно нещо и мястото ми ме задоволяваше. Да, със сигурност предпочитах да се разходя по Луната, но колкото и да е тривиално, благодарен съм, че допринесох със моите умения за този полет", разказа самият Колинс.

Оставайки сам в окололунна орбита, Майкъл Колинс е определен като най-самотния човек във Вселената. Докато е откъм тъмната страна на Луната Колинс няма никаква комуникация с когото и да било. В едно от последните си интервюта астронавтът споделя, че е имал 18 сценария да се върне на Земята, независимо дали сам или заедно с Армстронг и Олдрин.

"След 50-60 години, мисля че ще правим невероятни неща, които към днешна дата не можем да предскажем с точност. Хората притежават тази смелост, искат да опознаят Вселената. Искат да знаят повече за нея, как влияе на живота им", каза Колинс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари