Минимум 44 са били жертвите при масовата паника в Мерон

Румен Радев изрази съболезнования на Руевен Ривлин
1 май 2021 13:06, Петя Славова
72
 Минимум 44 са били жертвите при масовата паника в Мерон
Снимка: БГНЕС

Най-малко 44 души са загинали при масова паника по време на религиозен празник в Мерон, в северната част на Израел, по данни на израелското министерство на здравеопазването. Рано сутринта говорител на спасителната служба "Magen David Adom" описа случилото се в Мерон като "невъобразима катастрофа", предава "Дойче Веле".


Над 100 души са ранени, много от тях с опасност за живота. Те са били приети в близки болници, някои от тях са били транспортирани с хеликоптери. И израелската армия е изпратила лекарски екипи и хеликоптер към мястото. Полицията е арестувала двама души - все още обаче е неясно защо.


Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на своя колега президента Реувен Ривлин за жертвите при трагичния инцидент в Израел.

От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява солидарност и съпричастност към семействата и близките на жертвите и изразява надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

29 април 2021: най-малко 44 жертви

Президентът на Израел Реувен Ривлин написа в Туитър, че следи новините от Мерон и се моли за ранените. Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че е потресен от "голямото нещастие" и че се моли за ранените. Лидерът на опозицията Яир Лапид говори за "тъжна нощ за страната". В празника в Мерон, носещ името Лаг Ба Омер, са участвали хиляди ултраортодоксални евреи.

"Такова нещо не бях преживявал никога"

Концерти, театри и кина в Израел вече посрещат посетители, но само ваксинирани. Редица млади хора обаче са скептични към ваксините. Правителството упражнява натиск с призива: "Който не се ваксинира, остава изолиран!".

Във видеа, публикувани в социалните мрежи малко преди нещастието, се вижда как хората танцуват, пеят и скачат без задръжки нагъсто един до друг. Все още е неясно какво точно е провокирало масовата паника. Някои говорят за мъж, който се спънал. Други - за няколко души, които се подхлъзнали, танцувайки върху наклонена рампа с метален под, след което паднали върху други празнуващи.

"Беше много пълно, имаше може би 60 000 или 70 000 души", разказва един от празнувалите там пред агенция Ройтерс. "Човек въобще не можеше да се движи, толкова нагъсто бяха хората. И в един момент мнозина паднаха на земята. Много."

Говорител на спасителната служба "Zaka" разказва пред израелски телевизии, че на мястото цари пълен хаос, деца са били разделени от родителите си. Полагали се усилия те отново да бъдат събрани. "От над 20 години работя към спасителен екип, но такова нещо не бях преживявал никога", казва той. "Това са невъобразими числа." И друг спасител казва, че пред очите му се разкрили ужасяващи гледки.
Пред трибуната в Мерон преди нещастието

29 април 2021: пред трибуната в Мерон преди нещастието

Твърди се, че спасителните дейности са били затруднени. Причината: множество празнуващи са отказали да съдействат на полицията и да напуснат мястото. Според публикация в "Times of Israel", те не са следвали наставленията на силите на реда. Същевременно недалеч от мястото на масовата паника се е стигнало до сблъсъци. "Блокират ни без причина", е казал един от присъстващите пред израелския вестник. "Искам просто да се моля." И по телевизиите бяха излъчени кадри на конфронтации.

Какво се почита на Лаг Ба Омер

Свидетели упрекват полицията, че е продължила да пуска хора в оградения ареал, въпреки че там вече е било препълнено. Освен това след избухването на паниката, служителите на реда не са отворили достатъчно бързо изходите от другата страна. На мястото е имало общо 5000 полицаи. Службите ограничили броя на участниците до 10 000 поклонници, но според медийни публикации към Мерон се отправили десет пъти повече хора от цял Израел.

29 април 2021: деца и възрастни едни до други

Лаг Ба Омер е празник, на който се почита еврейското въстание срещу римските завоеватели, избухнало през 132 година и продължило до 135 година, когато е било потушено. Известният равин Шимон бар Йохай, който е сред участниците във въстанието, е погребан в Мерон. Всяка година по това време на гроба му се събират хиляди поклонници от цялата страна. Освен това на Лаг Ба Омер се отбелязва и краят на опустошителна епидемия, отнела живота на няколко хиляди ученици на еврейския богослов Акива бен Йосеф, живял в началото на I и II век. Шимон бар Йохай също е бил негов ученик.

Миналата година празникът беше съпътстван от силни ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. И тази година имаше дискусии по въпроса. Здравното министерство предупреждаваше за опсността от зарази, въпреки че в страната вече са ваксинирани много хора. Религиозното министерство обаче не изразило особена загриженост в това отношение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: полицияжертвиИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог ги наказва за това дето го предадоха и раазпнаха. В талмута им пише че ако убият християнин никой няма право да ги съди и вкара в затвора. И тези сме ги спаси ли от лагерите на Хитлер. Не е трябвало да ги спасяват а да ги претопат и да не съществуват. От 1 милион 1950 година вече са 9 милиона.Плодата се като зайци за разлика от нас които от близо 9 милиона сега сме 5 милиона. И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УНИЩОЖАВАТ ЗА ДА ДОЙДАТ ЕВРЕИТЕ НА НАША ТЕРИТОРИЯ.
5
6
 
7
 
! Отговори
Верващ преди 2 години
Ние сме спасили 51000 евреи през 2-рата световна, а техните наследници тук ни се от благодаряват?..
4
4
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Много объркана статия, нищо не разбрах. Мирише на жертвоприношения, типично за старозаветните психичноболни.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко стане национална трагедия, може и да има. Искаш ли?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радикалният фундаменталист Любен Дилов Лилав предупреждаваше....
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа и САЩ крият, че сме спасили 51 хиляди евреи през ВСВ.