Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ

Буяр Османи: Имаме искрено и позитивно отношение
Обновена: 3 май 2021 17:38 | 3 май 2021 17:37, Веселина Йорданова
137
Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ
Буяр Османи. Снимка: БГНЕС, архив

Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона (на Западните Балкани).

Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия Алсат М.

Още по темата
Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство, каза още Хайко Маас.

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Напомнително :Той Заев вече си имал български паспорт,изпреварил те е !
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИсторикВече показаха документите,че макеония е създадена след 1945 година,то и изкривения сърбизиран тук-там български - наречен македонски,също тогава е създаван от сърбите и "македонците" ,даже се збнаят поименно хората,които са създавали македонски и са изхвърлили българската буква Ъ,обаче пълния член,който се среща само в българския език сред славянските езици,се е запазил
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АмериканНакратно: швабите - и изобщо джендърният запад - ще оказват натиск на Бг да приеме С.Македония на каквато и да е цена за Бг. За ония етническата принадлежност не е важда......А България не може ли също да натисне,че докато не спре Македония да ни краде историята и докато не спре езика на омразата срещу България,българите във всички учебници,преса - писмена и устна,новини,книги и т.н. - навсякъде, няма да одобрим влизането на Македония в ЕС?
90
0
 
4
 
! Отговори
абе преди 2 години
Къде видя държава на 140 години? Зорлен искаш да ги легитимираш ли, кво ли?
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро не се очертава да имаме редовно правителство. Не знам дали служебно правителство ще тръгне да преговаря с РСМ за каквото и да е . Искат не искат, ще чакат от Скопие
88
1
 
3
 
! Отговори
Аре без преди 2 години
До Анонимен Бисмарк,Франц Йосиф, каазер Вилхелм и Хитлер въобще не бяха социалисти па на три пъти ни вкараха в киреча. Аре без четвърти път ни от монорх,ни от нацист,ни от социалист.
87
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Накратно: швабите - и изобщо джендърният запад - ще оказват натиск на Бг да приеме С.Македония на каквато и да е цена за Бг. За ония етническата принадлежност не е важда.
86
1
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Make: Маке пиши на кирилица ! Язък, че братята са ти дали букви и имаш празник затова дори :)Пишеш на шльокавица като сърбите.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дойчовци..Това не идва от Германия,никой в Европа не иска такива неща, просто Хайко Маас е социалист и в Македония управляващите са социалисти и затова той говори такива неща,а може и да са му платили,маедонците и сърбоманите обикалят навсякъде и се опитват да наложат сръбската теза за Македония и антибългарщина.Нашите български партии - всичките,дори социалистите,се обявиха и твърдо застанаха на страната на България
84
0
 
6
 
! Отговори
Дойчовци.. преди 2 години
Еее...,то дойчоезични три пъти ни "помагаха" през 20-ти век за Македония и на два пъти ни докараха национални катастрофи и ни изправиха на ръба на трета. За четвърти път помощта ви не я щем,пък вие като нямате грам срам и съвест продължавайте да ни я навирата.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...Глупости ,никога България не е ненавиждала македонците, ние си ги обичаме,те са просто едни лъгани заблудени овце!Само да спрат+изтрият отвсякъде думите на омраза и да престанат да ни крадат историята и да започнем да стоим пътища и бизнес заедно.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ как македонският ще е български като са различни езици.-----Македонския език е изкуствен език, знае се точно кои са създадателите му поименно,напараили го под сръбски натиск, като те са извадили българската буква Ъ , поизменили са малко думи, добавили са малко сърбизми, но македонския език продължава да е западен български диалект в 95% от структурата си и думите си, просто е малко като опростен,стар български език
81
2
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Айде Германия да гледа себе си, че само на Германийки ще ни стане!
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме сега да не ни крадат историята македонците и да признаят,че нацията им е създадена през 1945 г. И да изтрият отвсякъде думите на омраза и езика на омраза срещу България и българите,които сърбите им набиваха и дори си направиха концлагер за българи не искащи да се пишат македонци или сърби - в Голи Оток.,а отделно и служба за ремакедонизация на българите,в която ги биеха и убиваха,уволняваха от работа,само защото не са искали да се отрекат от българския си корен.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пич,заради това,че сме заемали страната на Германия през ПСВ и ВСВ, загубихме всичките си територии с българско население и излаза си на Средиземно море, а освен това много българи са били убивани ,тероризирани,асимилирани и насилствено македонизирани,майката на македонците е Коминтерна,а бащата - сръбските терористи.Искаме сега да не ни крадат историята макединците и да признаят,че нацията им е създадена през 1945 г. И да изтрият отвсякъде думите на омраза срещу България и българите
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно пък Хайко Маас е единствения в цяла Европа,който зае страната на Македония и е зависимо лице, защото е социалист-комунист,също като сръбските мекерета и сърбоманите в Македония,които стискат Македония за гушата,той е зависима страна и не може да бъде арбитър по спора!Да си припомни,че точно Германия през ВСВ ни върна откраднатите земи от сърби и гърци,при това тези територии бяха с българско население и никога не е е имало сърби там,а след ВСВ отново ни ги откраднаха!
77
0
 
12
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Македонците да си седнат на дупетата и да осъзнаят , че българите сме им истинските братя , да не плюят и да не говорят небивалици , все пак и ние траем , но и то си има край!!!
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕТО КАКВО КАЗВАТ МАКЕДОНЦИТЕ:АКО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ТОВА,КОЕТО ВИЖДАМЕ В БЪЛГАРИЯ-А ИМЕННО МИЗЕРИЯ И ОСКОТЯВАНЕ,ПО-ДОБРЕ ДА НЕ КАНДИДАТСТВАМЕ ВЪОБЩЕ ЗА ТОЗИ СЪЮЗ.
75
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аде нЕма нужда дой.овците да ни помагат, че през 20-ти век два пъти ни помагаха и после все бяхме от страната на булката".Не си разбрал правилно. Никой няма да ви помага, вие за какви се мислите, българите са хора втора ръка за западно европейците (и македонците също), а Германия ще ви понатисне за Македония, защото САЩ искат Македодния в ЕС.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГермания като член на ЕС е длъжна да бъде солидарна с БългарияЩо не ви подкрепи за Южен Поток, като е длъжна?