Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция

Палестински младежи хвърляли камъни, бомбички
47
Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция
Снимка: БГНЕС

Над 200 души бяха ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция вчера в Източен Ерусалим в района на джамията Ал Акса - третото най-свято място за последователите на исляма, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на нарастващия гняв във връзка с евентуалното прогонване на палестинци от домовете им в район, където искат да се настанят еврейски заселници.

Палестински младежи хвърляли камъни, бомбички и други предмети, а израелските полицаи отговорили с гумени куршуми и шокови гранати. По последни данни са били ранени най-малко 205 палестинци и 17 израелски полицаи.
108 от пострадалите палестинци са настанени в болница. Много от тях са били улучени от метални куршуми с гумено покритие, съобщи Палестинският Червен полумесец.

Един демонстрант е загубил едното си око, двама са получили сериозни наранявания по главата, а други двама са със счупена челюст.

Много вярващи се били събрали в района в Стария град на Ерусалим за последната голяма петъчна молитва преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде по-рано Франс прес.

Сблъсъци избухнали между палестински младежи, които, по думите на говорителя на израелската полиция Васем Бадр, хвърляха камъни, бутилки и други предмети, и полицаите, които отговорили с гумени куршум и шокови гранати. Стълкновения имало и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. Червеният кръст съобщи за поне четирима палестинци, ранени там вчера.

Израелският Върховен съд ще има заседание по казуса с изселването на палестинци в понеделник, когато страната отбелязва Деня на Ерусалим - честване на годишнината от превземането на източната част на града от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., съобщи Ройтерс.

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава.

САЩ призоваха за "деескалация на напрежението" и избягване на изселването на палестинските семейства, предаде Франс прес.

Координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази "дълбока загриженост" от ситуацията и призова за "отговорност и спокойствие".

Европейският съюз призова Израел да предприеме "спешни действия" за "деескалация на сегашните напрежения" в Ерусалим. "Насилието и подстрекателството са неприемливи", отбеляза в същото време говорител на ЕС.
Израел е отговорен за опасното развитие на събитията в Стария град на Ерусалим, заяви президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и поиска да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, призова палестинците да останат в района на джамията Ал Акса от тази вечер до четвъртък сутринта, когато свършва Рамазанът.

"Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена", заяви Хамас, а израелските арабски партии призоваха за демонстрации в градовете с арабско мнозинство в Израел.
Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди "варварската агресия" на израелските сили за сигурност.

Вчерашните изблици на насилие съвпаднаха с деня Ал Кудс (арабското име на Ерусалим), отбелязван всяка година в страните от региона, главно в Иран, в подкрепа на палестинците. В Техеран аятолах Али Хаменей, върховният лидер на Ислямската република, подкрепи борбата срещу заклетия враг Израел, като го нарече "терористична база" и заяви, че "краят на вражеския ционистки режим" е неизбежен.

Днес Иран призова ООН да осъди "военното престъпление", извършено от Израел в Ерусалим, съобщи Франс прес.
Иран "осъжда атаката срещу джамията Ал Акса". . . от страна на военния режим, който окупира" Ерусалим, заяви в комюнике говорител на иранското министерство на външните работи. Той отбеляза, че "това военно престъпление доказва за пореден път пред света престъпната същност на незаконния ционистки режим". /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Израелпалестинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен15Смешно е изтъкването на религията като причина за този полувековен конфликт, но това не значи, че не може да е реалност с опитите на мюсулманите да се наложат над всички други религии...Това също е голям проблем, който също чака спешно решение и то може да стане само на най-високо ниво на религиозни и светски първенци..Насила хубост не става!...Просто трябва да се действа, сериозно и отговорно - не е нужно да се изпотрепеме за да стигнем до истината - поне що се отнася до човека!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не, палестинците не са паднали от небето. дошли са с огън и меч от йемен и саудитска арабия, изклали са местното население и са си направили ислямски арабски халифат. да не се чудите какво е станало с оригиналните египтяни, асирийци, вавилонци, картагенци и защо днес от оригиналните египтяни са останали под 10% - коптите. които все още биват убивани и взривявани всекидневно. в сирия и ливан е същото.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се намери окончателно решение на еврейския проблем, ще е така. Още от библейски времена хората страдат от това племе. Евреите вярвят че те са потомци на изкушението на първата жена на Адам - Лилит, с Дявола, и затова потомците на Адам и *** за тях са гойи. За незнаещите - гои сме всички хора, които не са евреи. За евреите ние сме между животните и хората. За тях само евреите са в категорията на "хора".
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди оон да вземе решение, земята принадлежи на великобритания, а преди това на османския халифат. преди него на византия. ни палестина, ни израел е имало 1500 години. целият район се нарича трансджордан (заради реката йордан) и включва половин сирия, израел, днешна йордания и израел. британците дават 75% от трансджордан на арабите за създаване на голяма сирия и йордан, 1/8 за израел и другото е предвидено да мине към египет. всички новосъздадени държави през 1945 решават да се уголемят с война
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
камъни и ...'бомбички' :)..защо ли арабин вече е синоним на бомба? и защо ли днес в арабските държави все още убиват с камъни? не че евреите са по стока, напротив - лика прилика са си и много добре се оправят помежду си. очевидно с плюшени мечета не става.
14
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен11Може би не е било точно така, както казваш, защото със сигурност САЩ играят сериозна роля в установяването на евреите обратно по тези земи...Струва ми се, ООН взима такова решение, но не съм сигурна, доколкото тогава арабите би трябвало да са били съгласни с това...Във всеки случай е безобразие това, което става там и светът, според мен, трябва да се намеси спешно за намиране на решение на проблемите...
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'палестинците' са създадени през 1969г. от ясер арафат - египтски арабин, който става президент на несъществуваща държава. евреите окупират тези земи преди 3000 години, изгонвайки вавилонците. римляните изгонват евреите преди 2000 години, арабите изгонват римляните и окупират земята преди 1000 години. кой точно е 'местен'? всичките им проблеми са от религията - едните казват - съборете еврейския храм и всичко е ваше, другите казват постройте храма отново и всичко е ваше?
12
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
подзаглавие "Палестински младежи хвърляли камъни"а какво четем в статия "хвърляли" Юдеите:"куршуми и шокови гранати"
11
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен9Не знам - явно ситуацията е много заплетена! Но е сигурно, че ако всички заинтересовани страни се съберат, могат да измислят нещо, приемливо за всички...Насилието не е приемливо - трябва да се търси решението! Но...не мисля, че е имало такава свободна територия по Земята по онова време - тя сигурно е влизала в нечии граници, палестинците не са паднали от небето...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През последните 1750 години (от лето господне 250 насам) евреите са прогонени 94 пъти от 86 държави и държави-градове. В тази цифра ги няма библейските истории за гоненията на евреите.Защо ли всеки ги гони милите еврейи, питам аз ... и отговор не искам. Защото всеки знае причината за това, но никой не смее да я каже истината, защото е наказуемо по законите.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблемът там е нерешим, и то точно заради глупостта на арабите. още преди създаването на израел, над 10 милион евреи са прогонени от мароко, иран, тунис, египет, ирак, йемен и им е казано да отиват в земите на днешен израел. те отиват на една ничия територия и си правят държава, а арабите около тях създават ливан, сирия и йордания (египет вече съществува). местните араби не могат да се разберат кой да вземе другата половина от територията и вместо това нападат израел от лакомия, сега нямат нищо
8
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен6Знаеш ли колко лесно ще бъде за евреите да започнат ядрена война? Никакъв проблем - те са като роботи, без душа...Много важно че и те ще загинат!...Насилието днес не е решение на никакъв проблем - от най-малкия личен проблем до най-голямите глобални проблеми...Човечеството е натрупало достатъчно опит и знания за да оцелее, според мен...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами то палестина няма, и затова оон нищо не може да направи. никога не е имало, а земята е била планирана да стане част от египет, сирия, йордания. остатъкът за израел. в деня, в който трябва да се създадат израел и палестина, евреите се съгласяват на 1/4 от цялата територия, другото остава за йордания. арабите обаче смятат, че там християни и евреи не трябва да живеят, започват война и до днес, палестинска държава няма създадена; няма и с кого да се преговаря.
6
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Диана прод.Трябва да са научили нещо от историята си както евреи, така и палестинци - изгонили ги от там, а ето те сега се връщат по-силни и богати от всички там..Както и евреите са били изгонени и през цялата си история тази гонитба не е престанала до ужасяващата ВСВ..Сега и роднините им от историята не ги искат отново-КЪДЕ БЪРКАТ?КАКВО СА НАУЧИЛИ? Морал, морал и пак морал, уважаеми евреи! Истината е Важна, а тя не е в думите, а в действията и определено не е във ваша полза, на ваша страна
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се трепят един друг. Това е добре за България. Едните са евреи, а другите мюсюлмани. Това са все врагове на България.
4
2
 
2
 
! Отговори
Дъдж от ядрени бомби преди 2 години
Докато Иран не си свърши работата както трябва МИР няма да има по целия свят!
3
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Израел е обсаден от врагове - все арабски мюсюлмански държави.Иран е персийска но също мюсюлманска държава поддържаща арабите против Израел.Лошото е, че свещените за мюсюлманите места са контролирани от евреи.Няма решение на проблема засега според мен.Евреите са братя с арабите така, както ние българите с руснаците.Селям алейкум на иврит е Шалом алохим - не е нужно да сте полиглоти за да видите приликата нали?
2
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Крайно време е,според мен,ООН да се намеси по-активно в този раьон на света!Няма никакви изгледи за положителни промени..Редно би било, според мен,ООН да седне с Израел и Палестина да се разгледа ситуацията и намери трайно решение на проблемите там-насилието не е решение,а и начинът на образуването на Израел е доста неприемлив!Не може едните да крадат земите на другите-или купуват или не,но с др. правила, закон, по взаимно съгласие..Евреите са част от историята на тези земи както и палестинците
1
2
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Причината за насилието евъзможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселнициПрез 21 век не може да се прогонват хора от домовете им