Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция

Палестински младежи хвърляли камъни, бомбички
47
Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция
Снимка: БГНЕС

Над 200 души бяха ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция вчера в Източен Ерусалим в района на джамията Ал Акса - третото най-свято място за последователите на исляма, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на нарастващия гняв във връзка с евентуалното прогонване на палестинци от домовете им в район, където искат да се настанят еврейски заселници.

Палестински младежи хвърляли камъни, бомбички и други предмети, а израелските полицаи отговорили с гумени куршуми и шокови гранати. По последни данни са били ранени най-малко 205 палестинци и 17 израелски полицаи.
108 от пострадалите палестинци са настанени в болница. Много от тях са били улучени от метални куршуми с гумено покритие, съобщи Палестинският Червен полумесец.

Един демонстрант е загубил едното си око, двама са получили сериозни наранявания по главата, а други двама са със счупена челюст.

Много вярващи се били събрали в района в Стария град на Ерусалим за последната голяма петъчна молитва преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде по-рано Франс прес.

Сблъсъци избухнали между палестински младежи, които, по думите на говорителя на израелската полиция Васем Бадр, хвърляха камъни, бутилки и други предмети, и полицаите, които отговорили с гумени куршум и шокови гранати. Стълкновения имало и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. Червеният кръст съобщи за поне четирима палестинци, ранени там вчера.

Израелският Върховен съд ще има заседание по казуса с изселването на палестинци в понеделник, когато страната отбелязва Деня на Ерусалим - честване на годишнината от превземането на източната част на града от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., съобщи Ройтерс.

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава.

САЩ призоваха за "деескалация на напрежението" и избягване на изселването на палестинските семейства, предаде Франс прес.

Координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази "дълбока загриженост" от ситуацията и призова за "отговорност и спокойствие".

Европейският съюз призова Израел да предприеме "спешни действия" за "деескалация на сегашните напрежения" в Ерусалим. "Насилието и подстрекателството са неприемливи", отбеляза в същото време говорител на ЕС.
Израел е отговорен за опасното развитие на събитията в Стария град на Ерусалим, заяви президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и поиска да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, призова палестинците да останат в района на джамията Ал Акса от тази вечер до четвъртък сутринта, когато свършва Рамазанът.

"Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена", заяви Хамас, а израелските арабски партии призоваха за демонстрации в градовете с арабско мнозинство в Израел.
Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди "варварската агресия" на израелските сили за сигурност.

Вчерашните изблици на насилие съвпаднаха с деня Ал Кудс (арабското име на Ерусалим), отбелязван всяка година в страните от региона, главно в Иран, в подкрепа на палестинците. В Техеран аятолах Али Хаменей, върховният лидер на Ислямската република, подкрепи борбата срещу заклетия враг Израел, като го нарече "терористична база" и заяви, че "краят на вражеския ционистки режим" е неизбежен.

Днес Иран призова ООН да осъди "военното престъпление", извършено от Израел в Ерусалим, съобщи Франс прес.
Иран "осъжда атаката срещу джамията Ал Акса". . . от страна на военния режим, който окупира" Ерусалим, заяви в комюнике говорител на иранското министерство на външните работи. Той отбеляза, че "това военно престъпление доказва за пореден път пред света престъпната същност на незаконния ционистки режим". /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Израелпалестинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
41 преди 2 години
Кое и е мъдрото. Единия брат убил другия.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Многострадална земя Израел... Древна и мъдра. Бог да я благослови!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма аллах, няма буда.Има само Иисус.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аллах ти си всемогъщ, тиси нашият създател.. Моляте накажи онези които се опитвам да спират да бъдем твои твой поклоници. Нека твоята воля Бъде.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оон даде и на палестинците същата земя, ама арабите я отказаха. там е също като кипър и индия/пакистан. тръгват си британците от колонията и оставят местните да се трепят. технически за никакви израелски или палестински земи не може да се говори, и арабите, и евреите получават земя подарък от британците. арабите завземат земя само с оръжия, така са свикнали. евреите обаче хитреци - първо купуват от арабите, после вадят оръжието. и казват - ние я купихме от тях, имаме документ и те ни нападат:)
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха..палестинците говорят гръцки, вярват в зевс и идват от троя. и къде са отишли - в израел (стария)..да живеят в еврейска държава? само дето май някак си палестинците са араби, до един имат роднини в египет, катар, сауд. арабия, чалмосани са и самите те не са чували, че са древни гърци:). и коя е била столицата на палестина, някой техен цар, монета изсечена, палестински език, надпис, нещо за тези 2500 години? археология, история? нула. всичко почва с ислямския геноцид над местните
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно Хитлер ги претопяваше. Знаел е че това е гад.но племе и трябва да се унищожи. Въпреки че и той е имал еврейска кръв не се спря да ги унищожава. ООН са виновни за наси..рането им на палестинска земя през 1950 година. Сега какво се правят на загрижени. Ако бяха загрижени нямаше да отнемат палестинска земя и да я дадат на евреите. За 70 години евреите се умножиха десетократно и окупираха почти цялата палестинска територия. Оставиха им само една ивица по средиземноморието.
32
0
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Разбирам ти мисълта, но Авраам едва ли може да бъде сметнат за родоначалник на арабите като цяло, тъй като по негово време там вече са живели други племена. А кои днес са точно наследниците на Исмаил, е малко трудно да се каже.
31
3
 
2
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Не е така, палестинците идват по тия земи през морето от север - според мен е твърде вероятно това да е станало след Троянската война. Така че, те имат връзка по-скоро с народите, от които Аврам се е изселил, а не с неговото потомство !
30
1
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
Тия освен да хвърлят камъни и да изстрелват ракети напосоки, изглежда че друго не им харесва или не могат да правят ! Неслучайно след толкова хиляди години едва наскоро се напънаха да създадат някаква държава, която при това все още е призната от много малко страни !
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се построи соломоновия храм, трябва да падне Ал Акса. Евреите от стотици години са шах-мат и не могат да направят това, защото мюслитата по цял свят ще скочат и ще ги изколят.
28
1
 
3
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Религията е оправдание за кучетата, че са скотове и нямат нищо общо с Човека ( с риск да обидя животните), полухората се избиват от хиляди години и ще го правят при всяка възможност която им се отдаде!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен27пред. ми пост беше до анон.26-извинявам се!Та, колкото до тези факти, това е така само под закона на религията им-тя ги ПРИНУЖДАВА да постъпват така и често всичко това е чисто формално, да не говорим, че служи и за маска за ужасни неща..Друго е един човек да стигне до вътрешното убеждение, че е нужно да се държи така - именно това е ценното, защото е истинско и ще донесе повече ползи за всичко..Когато самият човек иска нещо, той прави възможното за да го постигне! Не на насилието!
26
10
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен27Ето това вече си е страшно - братя да се избиват! И това си е живо Божие наказание за нелоялността на Аврам към жена си, макар че по онова време нещата не са стояли точно така..Двама братя отмъщават за греховете на родителите си вече 4000 години!..Няма по-висши и по-низши хора - децата не са виновни за греховете на родителите си! Не е нужно да се избиват, а да простят едни други..Но при мюсулманите няма такова нещо като "прошка", там всичко е "око за око"..
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз лично имах доста негативно мнение към евреи и араби; смятах че са виновни за всички проблеми, войни и тероризъм по света, но всъщност вярващите сред тях са в пъти по-морални и добри от мнозинството от нашия соц лагер атеисти, да не говорим за западна европа. противно на това, което сте чували, евреин или арабин няма да оставят непознат човек гладен, жаден, умиращ на улицата; няма безучастно да гледат сеир, а ще ти помогнат. тези конфликти ги правят радикални религиозни безработни младежи
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
арабо-еврейският конфликт наистина е религиозен и започва с абрахам/аврам, който има една официална жена сара и една любовница робиня хаджар. прави и на двете по едно дете, исак от сара наследява еврейската държава, а исмаил от робинята сърдит се мeсти в пустинята и създава племето на арабите. оттогава, евреите смятат арабите за по-долни, а арабите искат да си отмъстят и да управляват евреите за наказание. конфликтът е от 4000 години и палестина-израел е само симптоматика на дълбоки проблеми.
23
4
 
8
 
! Отговори
до българин преди 2 години
свещените за арабите места се наричат мека, медина и се намират в саудистка арабия. там няма кьорав евреин и никой нищо не контролира. свещените за християните земи обаче, наистина се контролират от араби, турци и евреи. та, ако нещо трябва да ви вълнува в този арабо-еврейски конфликт, това е че се избиват и взривяват храмовете на друга религия, християнската. а не съм чул в последните 1000 години християни да пускат бомби върху джамии и синагоги там.
22
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен19Значи ето от къде идва тази надменност у евреите - внушава им се, че те са повече от другите и могат да си ги мамят, крадат, изнудват...Нека умират другите, значи! Потомци на дявола сме били, а? Мамма Миа! После се чудим от къде се е взела тази постановка при мюсулманите - и за тях извън тяхната религия има само неверници, които трябва да се лъжат, крадат и унижават...Крушката си има опашка!...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами вчера си писах с една бивша колежка - арабка от университета; първата година като дойде на запад, беше ултра хардкор салафит и ислямист и не знаеше на кой свят се намира, зарадаи пропагандата в родната й държава. поживя, изучи се, ходи до палестина да им помага със земеделие от арабска солидарност. и вчера ми каза следното: противно на очакванията ми и на мнението в нашите страни, израелците се оказаха супер възпитани, внимателни, усмихнати и нашите араби в израел не искат никаква палестина.
20
10
 
6
 
! Отговори
ХРИСТОС Е ЕВРЕИН преди 2 години
БОГ ДА ПАЗИ ЕВРЕИТЕ !БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ПАЗИЛА СВОИТЕ ЕВРЕИ.ПАК И ВИНАГИ ЩЕ ГО ПРАВИМ!